English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
23 Февруари 2018

Предстоящата премиера на бранд като ZARA на българския пазар съвсем естествено раздвижи "бъз" клюките. Потърсихме в интернет, какво знаят и мислят за испанската марка потребителите у нас. Ето с какво започна темата форума на българските "мами":

Въпрос: Аз отдавна чакам отварянето на ZARA, но не очаквах да е OUTLET и съм меко казано огорчена, защото от написаното в статията излиза,че българския клиент е втора ръка и това заслужава. Вие какво мислите, бихте ли пазарували от там?

Някои от отговорите:
- Аз харесвам стила на техните дрехи и с мъжа ми им бяхме редовни клиенти в Дубай, но от качеството не съм доволна...
- ...явно нашия пазар не им се струва благонадежден...А ако знаеха, колко фенове имат тук:)
- Зара в общи линии предлага интересни модели, но материите и качеството на изработка са на много ниско ниво - аз не съм им фен. В Италия по време на разпродажбите можеш да си купиш рокля или блуза за по 5 евро, изцяло са "сделани" в Китай.
- Zara е голямото ми разочарование. В Истанбул посетих огромния им триетажен магазин и нищо, ама нищо не си харесах. Май само детското си струва и ако тук има детски колекции, били те и outlet, може и да ми развържат кисията, ама за мен - не.

С подобни настроения се очаква отварянето на първите аутлети на един от безспорните световни лидери в "галопиращата мода" (fast fashion), компанията Inditex, по-известна у нас с марката ZARA.

Компанията е добре позната в сектора за производство на облекло в България. Поръчки на фирмата, от тениски до мъжки костюми се изпълняват в десетки фирми из цялата страна. Неотдавна в една от фирмите е възложена поръчка за 36 000 броя блузки от един модел, за която продукцията бива доставена скроена. Започнала и подготовката за пускане в производство, линията била подготвена да стартира с производството. Внезапно от там  алармират, че всички доставени етикети са само размер М, липсват останалите размери и производството не може да започне. Шефът вдига телефона до представителството и се оказва..., че цялата поръчка е само в един размер. Разбира се има и други размери, но те се изпълняват в други фабрики. Накрая на втората седмица, поръчките от всички фабрики се събират и изпращат в централата в Испания, откъдето заминават към фирмите в Европа и останалия свят. Целият цикъл на производството - от скицата до доставката обхваща около 4 до 5 седмици. 

Това е модела на "галопиращата мода" (fast fashion). Моделът, която позволява на европейските фирми да стоят на пазара, поддържащ голяма част от производството в България, разбира се не само чрез фирмата Inditex. В какво се състои концепцията на галопиращата мода. Ако разгледаме дейността на редица компании ще установим, че твърде често съотношението между производството им на облекла в Европа и Азия е в съотношение около 1:1. Съвсем естествено би било, че фирма като Inditex ще предпочете да се нарече тотално глобална, ако можеха да предвидят на 100% пазарното търсене и да поръчат не пет седмици, а пет месеца по-рано облеклата си в Китай. Пазарната непредвидимост обаче не позволява това, тъй като при динамиката на пазара се появява по-голямо търсене на някои модели и цветове, за сметка на понижено търсене на други. Концепцията на Inditex, както и на  H & M и другите играчи в тази индустрия е да обслужат именно нуждите на търсенето в "галоп". Как те постигат това ще обсъдим  в друга дискусия, с тези, които ги интересува това.

Групировката Inditex, която е на пазара и с други известни марки като Berschka и Stradivarius има различни подходи за навлизане на пазарите в различните страни. На страниците на нашия сайт, разгледахме първоначалния им подход на пазара в Русия, чрез фирмата Stockman  и на пазара в Германия, чрез фирмата Otto. И в двата случая след развитието на пазара, впоследствие Индитекс изкупува бизнеса си обратно. Дали избраната форма за България е най-подходящата и дали фирмата, получила правата да стартира бизнеса в България ще може да го развие, ще докаже бъдещето. Там някъде в Ла Коруня, на върха на Апенините, щаба на Индитекс вече е решил, какво да прави в България.

Със сигурност в плановете на испанската страна и техните български партньори е да разбият горецитираните мнения и се готвят да посрещнат българският потребител, който вече придоби представа за акцията чрез усвояване на термина outlet.  Вероятно испанската фирма се е съобразила с джоба на българина и по-специално на българката, за да предложи такова пазарно решение. Понастоящем всеки 99-ти от 100 магазина в България е аутлет (повечето се наричат бутици) и потребителите отдавна са свикнали на тази магазинна форма. Едно е сигурно, че засега в България, Zara няма да е лидера в галопиращата мода.

Много е възможно фирмата да търси в България и други балкански страни чистилище за свръхпроизводството си. Което е необходимост  при мащабите на агресивните операции по целия свят. Сега на нашите потребители им предстои среща с една уважавана световна фирма, която ще накара много настоящи играчи на пазара да преосмислят бъдещите си ходове.

За тактиката на Zara на другите пазари може да прочетете като кликнете върху тези връзки:
Групата Inditex увеличава своя дял в Германия         Навлизане на нови пазари 
Stockmann - троянския кон за руския пазар.             Inditex с магазин номер 3000 
Zara продължава експанзията на магазини                Колко далеч ще стигне Inditex 

За другия лидер в галопиращата мода, фирмата H&M може да прочетете, ако кликнете върху тези връзки
H&M посреща предизвикателствата.                          H&M отвори врати                
Извлечение за доходите                                           H&M открива магазин в Турция  
Продажбите на H&M за м.ноември 2008                      H&M планират нови магазини 
H&M – икономика, маркетинг, трендове, мода             H&M се разширява...в големите държави
              
   

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News