15/03/2006
Дизайн и Маркетинг

Надяваме се да харесате нашето ново заглавие. С първия вариант "Извори", акцентирахме върху факта, че информацията, а и не само тя трябва да се черпи от извора. След 10 издания на нашия бюлетин смятаме, че дойде време да насочим вниманието към двете предни колела на нашия двигател в бизнеса - дизайна и маркетинга. Показахме няколко примера на успешни фирми. В техните истории от близкото или не толкова близко минало неминуемо имаше среща на два екипа - на хората с маркетинг нюх и творците на уникалния дизайн.

Срещата на двата "вида" е тази, която създава неповторимите продукти и кара потребителите да протегнат ръка към джоба си. Ако сме модни маркетолози, ние ще работим заедно с дизайнерския екип, както за подбора на платовете и аксесоарите, така и за целевата група потребители. Дизайнерите от своя страна, трябва да вземат предвид целта на колекцията и всички онези практически неща, за които говорим. Има ли смисъл дизайнерът да вложи фантастичен аксесоар, ако той няма да може да пристигне навреме в производството и ще бъдат пропуснати важни продажби?

Всяка година България "произвежда" няколко стотин дизайнера, повечето от които се стопяват още през първата година. Всеки от нас е получавал предложения от дизайнери, за които смисълът на дизайна е вечерната рокля на разгулната жена. Тази ниша несъмнено има развитие също, но 99% от населението на земята се движи предимно по светло и се облича практично и естествено. И въпреки това, различно.

Очевидно в България липсва партньорството между предприемачите и дизайнерите. Първите, считайки че инвестицията в бизнеса е тяхна и славата също. Вторите, почти винаги измамени и третирани на ниво изпълнителски персонал. А всеки вижда уважението към дизайнерските имена по световните подиуми и че славата може и да се сподели, дори и парите, стига да има успех.

Считаме, че индустрията в България подценява дизайнерския потенциал, който има налице в България. Тук младите хора имат страхотни идеи и ние виждаме някои от тях реализирани от малки и средни фирми.

Tова е шанс за фирмите, които искат да бъдат пионери. За последователите е по-лесно. Какво правят техните дизайнери е показателно от думите на един колега в САЩ "моята жена е дизайнер за фирма от средния сегмент. Тя има работата, която е желала цял живот - ходи цял ден по бутиците и купува модели, които после копира или доразвива".

Ще припомня за една позабравена форма на обучение - практика за студентите, известна в чужбина като "internship". Идва времето на ваканциите. И за тези в дизайна и за тези в маркетинга. Направете на вашия сайт обява, че предлагате обучение през летните месеци - по един човек в дизайна и един в маркетинга. Ако студентите са от друг град, осигурете квартира и храна, може и да им платите.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs