English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
22 Май 2018

Холандците с лекота общуват с поданиците на своя по-голям брат Германия, но когато става въпрос за облекло и мода се идентифицират все повече с датчаните. Датските модни предприятия предлагат една луксозна и елегантна линия и през последните години се фокусират по-съсредоточено в своите купувачи от Холандия. За последните 5 години експортът на облекло и аксесоари почти се е удвоил, достигайки цифра от 217 млн. евро.

За обяснение на огромния успех на датската мода може да послужи следното определение: " бизнес подход комбиниран с изискан стил". Големи компании като Bestseller (http://bestseller.com/ ) с марки Vero Moda, Jack & Johnes, VILA, ONLY и IC Companys: http://www.iccompanys.com/ (Jackpot, Matinique, InWear, Cottonfield) от години печелят популярност в Нидерландия. Местният директор на IC Companys - г-н Роберт ду Мош не желае да оповести точни цифри като индикатор за успеха, но директорът на Bestseller, Джери Абма споменава в свое интервю за обороти с "повече от 30 процента ръст за година".

"Модните облекла от Дания се харесват на голям процент хора в Нидерландия" разказва Мета Стрюкен, главен редактор на модния търговски журнал Newstyle. "Успяващи са не само големите търговци, но също и по-малки независими марки като Day, Malene Birger, Bruuns Bazar и все още новите марки (labels) Whiite и Heartmade.

"Датчаните са по-кретивни и експериментират повече. В крайна сметка, те са някак по-"хипер" от нас. Възприемат по-бързо всичко ново."

В холандските магазини за облекло, според говорителя на търговския отдел на датското посолство, се срещат около 150 датски марки (детско, дамско и мъжко облелко). Тези брандове са изместили много немски от пазара т.к. модата от тази държава предимно се възприема като консервативна.

Германците губят пазарно присъствие, защото не влагат в колекциите си елемент на "закачка и развлечение", според Ду Мош. "В Холандия ние обичаме мода, която е малко по-декоративна; с пайети, връзки и шнурове: нещо, което да отличава дрехата."

И според Ду Мош, и според Стрюкен, специалната връзка между датската мода и това, което холандските купувачи търсят, се крие в нещо друго - еднаквите размери.
http://www.anp.nl/index.html

Още за датска мода може да прочетете, ако кликнете върху тази връзка Концепцията на Vero Moda. А за скандинавските грижи за опазване на околната среда на следващата връзка Нови тенденции в норвежката мода със социално послание.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News