21/07/2006
Участваме ли в BGATE ?

Изложенията са начин за навлизане на фирмите на даден пазар, независимо дали е национален или външен. След като организаторите на международния панаир в Пловдив "изпуснаха" контрола над участниците в панаира за потребителски стоки, в първите години на демокрацията и доверието към това изложение спадна, логична бе появата на ново изложение за обслужване на търговията в текстилния сектор. BGate - Балканското изложение за облекло и текстил, което ще се проведе от 5 до 7 октомври 2006 година в София, набира скорост в тази посока.

Българските фирми имат възможност да изберат две посоки за навлизане на пазара - светлата и тъмната. За навлизане в тъмната част, особено в ниския и средния пазарен сегмент,  по-удобни са изложенията тип базар, които вече са около 100 в България. Но за да бъде забелязана от външни клиенти или от български купувачи в горната част на средния пазарен сегмент, на една фирма-производител е необходимо професионално изложение , каквото е BGate.

Изложението BGate не предлага базарни възможности. Новите фирми от чужбина не могат лесно да вземат стока за двадесетина хиляди лева и да я реализират на базарите. Ето защо чуждите фирми, предпочитат първата им поява да стане на В2В изложение. Така турските фирми постепенно завземат почти половината от изложбените площи на изложението BGate и допринасят за облика му на българо-турско мероприятие.

Какви са очакванията на посетителите. За българските магазини е важно доставчиците да са сигурни, бързи и с добро качество. Произхода на стоката е второстепенен въпрос. За производителите на облекла от България едва ли има някакво значение появата на турска фирма на това изложение, при положение, че Истанбул е на разстояние няколко стотин километра и изложенията в този град могат да им дадат много повече контакти. Фирмите, посетители от Европа очакват да срещнат повече български фирми, отколкото турски. Те също биха могли да открият Турция на многобройни прояви в Турция и Европа. Логично е ако има намаляващо българско участие, интереса на западните фирми да спадне. Така се открояват сигурните печеливши от създадената постановка на изложението - турските фирми-изложители, които могат да установят първи контакти с пазара и българските фирми - посетители, предимно от магазинната мрежа. Българските фирми-производители и изложители ще реализират нови контакти с български купувачи, но възможностите им за контакти с чуждестранните фирми отслабват. Замислено като сорсинг изложение в полза на производителите в България, изложението се превръща в B2B изложение с по-разсеяна целева група.

При една подкрепа от Агенцията за насърчаване на МСП, това изложение би могло да изиграе съществена роля за привличане на клиенти от новите пазари в Източна Европа, както и от Западна Европа. Тази агенция изглежда не вижда активност в българските фирми, сред които продължава да липсва чувството за обща заангажираност. Редица фирми, пробващи много западно- и източно-европейски изложения индивидуално, биха постигнали много по-добри резултати ако се включат в това изложение. Те обаче нямат визия, че успеха им може да бъде споделен с други фирми и че бранда на страната като създател на дизайн и качествен продукт не се изгражда от една фирма, колкото и да е добра. В момента България има едно невероятно предимство - възможността да се произвежда "бърза мода", която вече завзема близо 50% от пазарите на Европа. Може би е време да се развее това знаме, и това знаме ще събере повече български фирми под флага...

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs