10/07/2006
Един от големите плюсове за обикновенния гражданин в Германия е добрата защита на потребителите...

Разликите с Германия са твърде големи и очевидни даже за хора, които не живеят постоянно в страната. На всяка касова бележка, получена от  германски магазин  в най-долната част  е  отбелязано, че  купувачът има право да върне закупената стока - обикновенно в седемдневен срок, а понякога и по-дълго. Задължително - в  подобен случай - трябва да се пази и представи касовата бележка.  Затова пък не е необходимо да се  обясняват причини за връщането на покупката. Процедурата по правило е абсолютно безпроблемна и протича без големи  формалности... 
Трябва да знаете, че връщането на закупена стока в Германия е възможно  и без тя да е  повредена или некачествена. Същото се отнася например за дрехи, или обувки, които човек е купил, воден от някакъв импулс и които после в къщи изведнъж осъзнава като неподходящи или неудобни. И в този случай, потребителят не е принуден да обяснява причините за връщането. Достатъчно е просто да каже, че желае да го стори. Преди известно време връщах зимно яке, на което маншетите на ръкавите се бяха изтрили след само три месеца носене. И това мина безпроблемно, макар че от гледна точка на българския си опит дълго се колебах дали да  направя опит за рекламация.
В момента министерството за защита на потребителите готви и  нов закон за подобряване на информацията на потребителите. Предвидено е, при пазаруване те да имат възможност да получават допълнителни сведения относно закупуваните от тях стоки и услуги - извън тези, които са отбелязани на опаковката.

http://www2.dw-world.de/bulgarian/wissenschaft/1.186804.1.html

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs