15/06/2006
Частни марки

Често сме чували да ни казват "това е частна марка". И тъй като знаем, че на запад всичко отдавна е частно, сме си задавали "въпроса какво значи това?". Частните марки са брандове, които се ползват от големи или малки магазини, търговци на едро или кеш & кери за маркетинг.
Те се конкурират с наложените брандове, като заемат избрано от тях място определена ценова група. 
Такава частна марка у нас е например Clever в магазините Billa, напоследък почти всички по-големи магазини като Метро, Фантастико и други започнаха да налагат такива частни марки. Разбира се тези марки не са открити за първи път в България, в Англия например имат голяма разпространение през последните 10 години. Тези марки са предпочитани, тъй като са на по-добро ценово ниво от наложените марки.

При облеклата не всичко е толкова лесно както с бурканчето лютеница. Изтискваш доставчика с ниски цени и лепваш нов етикет. Ето защо, както в България, така и в Англия навлизането на частните марки е съпроводено с трудности. Клиентите, особено по-младите предпочитат брандираните стоки, вместо новите частни марки на средно ценово ниво. Наред с това излизането на пазара в Англия на брандове като Zara на достъпни цени, предлагащи непрекъснато нови колекции, спира погледа към частните марки.

Някои от магазините все пак се справят добре. Пример за това са Next и Oasis с техните частни марки. Други английски компании, които използват частни марки са Sainsbury's, Tesco, Boots, Superdrug, Selfridges, Debenhams и много други.

Пазара на частните марки вече е относително стабилен, но е налице конкуренция между тях и наложените марки. Сега вече и двата "вида" следва да инвестират непрекъснато в реклама, за да могат да получат лоялност от клиентите си. В Англия, както и в България стабилността на икономиката оказва влияние върху покупателната способност на населението. В по-тежки времена, клиентите ще предпочетат по-доброто ценово ниво на частните марки.

Разбира се, че живота на частните марки не е безоблачен. Продажбата на маркови стоки на по-ниски (намалени) цени от магазини като Matalan в Англия и у нас магазините със затворените щори, привличат клиентите и създават конкуренция.

В Англия пример за успешна частна марка е George на магазините ASDA, които бяха купени от американския гигант Wal-Mart. Зоната на частните марки не е ограничена и окупирана. Редица нови успешни марки през последните години доказват това. Такива случаи се появяват и в кеш&кери търговията, както в Англия, така и в България. Тези магазини-складове, предлагат на по-малките магазини или на купувачите често безкасови продажби или по-ниски цени. Пример за подобна търговия в Англия бе организирал известен в България бизнесмен, който продаваше костюми с марката Scott Daniel. Друга примамка за малките магазини е по-големият асортимент, предлаган от кеш&кери търговците.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs