31/05/2006
Клъстери

Таран Писка прекарва пет години в Nike, учейки дизайн от най-големите светила в професията. Днес Писка е горд създател на Wicked Quick Industries LLC, базирана в Portland компания за облекло с дизайн, навяващ за племенни татуировки и мотоциклетисти с бунтарски вид. Неговите тениски и якета са вече на рафтовете на даващите тон в модата бутици Pop USA, в Hard Rock кафета и в магазини за мотори.

Историята на Писка представлява това, което се превръща в тенденция в последно време. Около гиганти като Nike и Adidas America, се създаде клъстер в активния спорт. Wicked Quick е една от осемте фирми, стартирана от предприемачи, разделили се с Nike или с Adidas.И докато Портланд дава облика на нишата в спортните обувки, ново-излюпените компании представляват свежа сила в облеклото, оборудването и свободното време. Семената за покълванета на новия клъстер бяха посяти от лидерите в индустрията, които създават условия за растеж на нови работни места. Това довежда до инфраструктура, в която се инкубират нови компании за още по-голям растеж. В резултат, броят на работните места нараства с 16 процента през послед-ните 4 години, за да достигне около 9500 работници, в момент, когато други сектори като технологии и индустрии, свързани с природните ресурси са в криза.

Друг обнадеждаващ старт е на местната компания Nau, дума взета от езика маори за "добре дошъл". Изобилието на таланти, свързани с индустрията улеснява създаването и старта на тези компании. Самата фирма Nau събира екип от Nike Inc (Stephen Gomez), и Patagonia (Chris Van Dyke).

Други компании, сформирани от "бивши":
-Sparq - ръководена от Rudy Chappa (Nike)
-AQX Sports - директорът по стратегическо развитие и производ-ството Bob Taylor е работил в Nike и в Reebok.
Няколко други компании и четири дизайн студиа отварят бизнес в Портланд в продължение на тази тенденция за развитие. (По материали на Portland business journal).

**************************

Slovenian House of Fashion в Белград e резултат на кооперирането на модни фирми от Словения в търсене на нови пазари. На 1800 квадратни метра в Centrotekstil - в елитната част на Белград се развиват щандовете на фирмите Planika, Mura, Rasica, Elkroj, Jutranjka, Polzela, Velana и Odeja.

**************************

Kapiti Horowhenua е клъстер за текстил и облекло в Нова Зеландия. Членовете му са от най-различни области на производството и търговията с облекло и текстил - облекла от тъкани и трико, ишлеме, текстил, багрене, щампиране, дизайн и т.н. Групата фокусира усилията си в трейнинг, повишаване умения, работа с персонал и маркетинг.

**************************

През октомври 2002 година в Мавриций 17 фирми създават клъстер облекло и текстил с подкрепата на Националния съвет за производителност и конкурентноспособност, както и на различни институции.

**************************

При анализите на много от потенциалните клъстери в развиващите се икономики, експертите установяват две основни липсващи условия - иновации и сътрудничество между предприемачите. Към това се добавя неразбиране важността от "културна" хомогенност и от интеграция.

**************************

В България инициативата за зараждане на клъстери се развива предимно по международни програми на USAID, както и на програма Phare. Избраните клъстери по проект BG 2003/004-937.02.03 ще се развият сред фирми и организации, работещи в областта на туризма в района на Родопите и производство на мебели в Троян.

Инициативите за създаване на клъстери между предприемачите в сектора Облекло и текстил са малко на брой - Пловдив, Русе и Хасково, все още не са подкрепени от много фирми, но имат потенциал за развитие.

Други материали
Клъстери в България 
Дефиницията за клъстер на Майкъл Портър (1998)
Нови инициативи в региона

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs