15/05/2006
От добрата практика

В търсене на фирми, най-близки до нашите проблеми, днес ще разкажем повече за компанията „Глория Джинс" от Ростов на Дон.

В кабинета на собственика Владимир Мелников често могат да бъдат срещнати двама консултанти от Kurt Salmon, които съветват Мелников как да преустрои фирмата в носител на глобална търговска марка. Дясната ръка на Мелников е Нил Вантоски, доскоро ръководител на канадския офис на American Eagle с оборот от 200 млн щ.долара, а лявата е Мария Островская, израснала в компанията до изпълнителен директор. Мелников не жали пари за хора, които могат да донесат иновации в компанията. Така, както лесно приобщава нови хора, така и лесно се разделя с тях. Хората във фирмата често наричат Мелников "не-ординарен и непредсказуем", дори отиват и по-далеч. Запитани защо работят при такъв човек, ще ви отговорят: "шефът работи извън прави-лата, но в крайна сметка при него се получава". Мелников се учи стъпка по стъпка как да прави джинси, след което учи ростовчани. А ето как се правят джинси в Gloria Jeans:

1.Чрез създаване на уникален продукт и заимстване на новостите в производството на джинси по целия свят.

2.Уникален асортимент - по около 40 модела на седмица, без да се правят ненужни разработки.

3.Уникални продажби - срокът за реализация на стоката се съкращава до две седмици, за да се обновява непрекъснато асортимента.

4.Уникален бранд - поддържане на имидж с реклама, при това създавайки продукт, които се конкурира с не-марковите китайски изделия.

5.Уникален мениджмънт - постоянно да се променя компанията, така че да не изпадне в криза.

Стратегията на Мелников е бранд, качество и цена. Цената да не се повишава, асортимента да не намалява, бранда да се рекламира. Именно тези качества карат много от руските "челноки"(куфарни търговци) да пред-почитат стоката на Gloria Jeans пред китайската. Освен че не пресичат граници, тези търговци се възползват от рекламната кампания на фирмата, която се води с неотслабващ темп.

Мелников извършва четири околосветски пътувания в годината за около две седмици всеки път. След обиколката по световните модни столици той се завръща с десетки мостри, постери и нови бизнес концепции. За него Benetton и Diesel не са авторитет. Фирмите, чието развитие следи отблизо са IKEA, Childrens place и H&M.

През март 2006 година компанията открива 11 партньорски и 2 собствени фирмени магазина. Марките Gloria Jeans & Gee Jay се продават в общо 185 магазина. През 2006 се планира още по-агресивно развитие на търговската мрежа - още 20 магазина в Русия и ОНД. Новите магазини са в Пятигорск, Кисловодск, Самара(2), Уляновск, Иваново, Улан-уде, Барнаул и Омск. Общата им площ е 1300 кв.м. Партньорите на Глория Джинс откриват магазини в следния формат: стандартен магазин (магазинна площ 150-250 кв.м., пътнико-поток минимум 1000 души за час), водещ магазин(магазинна площ 250-400 кв.м. и пътникопоток 2000 души за един час). Собствени магазини бяха открити във Воронеж и Балашина с обща площ от 500 кв.м. Извън Русия до момента работят 8 магазина в Украйна и нови четири се подготвят за отваряне. Предстои и откриване на магазин в Минск.

Владимир Мельников, президент и собственик на компанията «Глория Джинс», е роден на 10 март 1948 г. в село Поставское в Белорусия. Остава рано сирак, родителите му загиват докато е още първокласник. На 12 години престава да ходи на училище, на 15 отива да работи в завод «Ростсельмаш». В съветските години лежи два пъти в затвора за "фарцовка", трети път се оказва в затвора за валутна операция, когато се опитва да закупи шевни машини за своя кооператив. Женен, със син и дъщеря.

"Ако мислиш само за мига, твоят избор не е добър, а крепостта ти несигурна" О.Mendelstam/ мотото на Gloria Jeans, публикувано в Nikkei (Япония) с 3 млн.тираж февруари 2006 г.

Още за фирмата кликнете на тази връзка Компании Gloria Jeans .

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs