Автор на материала: Ели Ангелова

През 2007 г. Австралийски учени постигат забележително откритие. В лабораторни условия те откриват начин да покрият влакна с наночастици, придавайки им нови и наистина полезни свойства. В конкретния случай целта е била да се разработят тъкани за нуждите на военните и полицията, като се подобрят свойствата на тъканите използвани за защитни жилетки. Резултатите, които австралийците постигнали били толкова добри, че новата тъкан можела да отблъсква коршуми, имала негорими свойства и успешно защитатавала от атмосферни влияния. Така тази нова материя днес се използва за направата на бронежилетки и противопожарни костюми.  

Днес  това забележително откритие навлиза и в модата. През април 2009 г. От Корнуелския университет съобщават за облеклата на тяхна студентка Оливия Онг, коята ги разработва за своята марка "Glitterati". Тъканите за нейните модели са разработени от дизайнерката в сътрудничество с учени от университета, които обличат отрицателно заредени памучни влакна с положително заредени сребърни наночастици. Така в крайна сметка се получава рокля, която може да предпази този, който я носи от бактерии и вируси. При обработването на памука с наночастици паладиум се получава финното покритие на дънковото яке на дизайнерката, което предпазва от нежелани атмосферни влияния и градския смог. И за двата модела остава в сила твърдението, че не е нужно да се почистват, защото наночастиците по естествен начин отблъскват бактерии и прах.

Новини за нанопрежди и тъкани получаваме и от Русия. По време на руската седмица на модата пресслужбите на организаторите съобщиха за най-новата колекция на Людмила Норсоян "Жана'д'Арк". Тя е изложени в руския политехнически музей, защото дрехите от колекцията се превръщат в експонат на новото технологично бъдеще. Руската дизайнерка, която твори предимно за клиенти от интелектуалния елит на Русия,използва нанопрежди "Shoeller". Готовите изделия са негорими, предпазват от вятър и дъжд, от атмосферни влияния и болести. Получени са от хибридни материали на основата на въглеродни и кевларни влакна, използвани в композитните материали.

Като единствен недостатък на тези забележителни открития можем да посочим немислимата цена от 10 хиляди долара за метър плат. Но все пак новите технологии вече имат място в днешната мода и рано или късно те ще станат част от нашето ежедневие.

Reference: http://www.news.cornell.edu/stories/May07/nanofibers.fashion.aj.html 

Снимка: Anne Ju/Cornell Chronicle

Други материали от Ели Ангелова
Въпросителна за дизайна 
Война на световете

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs