С този пост отговарям на въпрос на наш млад читател.

Шансовете на всеки развиващ се дизайнер да стане "велик дизайнер" бяха оценени преди няколко години от експерти като 1:160 000. Взимайки предвид увеличаващата се глобална конкуренция, аз бих намалил тези шансове днес още повече.

Това е професия с голямо признание, за постигането на което се изисква талант, фокус, задълбочени познания за дизайна и маркетинга, разбиране на модата като феномен, владеене основни бизнес умения, свобода в математиката и чуждите езици (най-вече английски), интерес към социалните процеси и психология на отделната личност и групи хора, много труд и късмет.

Ако искате да станете „велик дизайнер”, не си поставяйте задача да правите ранни ревюта пред т.н. „хайлайф” общество в България. Всеки ден, който посветите на тази кауза е загубен. А вие имате около 10 000 дни (само 27 години) да постигнете вашата мечта. Това значи, че на възраст преди 45 години, вие може да сте в светлината на прожекторите, а това е една чудесна възраст да осъзнаете, какво сте постигнали.

Начертайте пътеката, по която ще стигнете до високия моден подиум, но не бързайте. Всяка грешна стъпка ще ни донесе разочарования, а на вас ще ви трябва много вяра и сила, за да реализирате мечтата си. Направете план за действие, който ще има приблизително следната последователност:

В по-ранна възраст трябва да придобиете уменията, за които сега ще вложите по-малко усилия, като английски, рисуване, компютърни умения и математика – подредени по степен на важност (за последния предмет говоря за доста базисни умения). Английският език ще ви трябва за цял живот, но ще бъде важен в началото за четене на литература, а на по-следващ етап в комуникацията ви със заобикалящия свят.

Използвайте летните ваканции за чиракуване, стажуване и вършене на всякаква работа, която е свързана с процеса на създаване на облекло – работете като помощник, шивачка, окачествител, в моделиерна на модни къщи. Тези умения ще ви помогнат да стигнете някой ден до големите дизайнерски фирми, да чиракувате и там, да наблюдавате процеса на дизайн и да се учите от най-добрите в професията.
Работете като продавач-консултант в модни магазини. Всеки от достигналите днес върхове модни дизайнери е имал различен път, но мнозина са минали през магазина. Ралф Лаурен не посещава модно училище, а работи като продавач в магазин. В магазин започва кариерата си и Ан-Софи Йохансон, настоящ главен дизайнер на H&M. Един дизайнер трябва да познава клиента, какво той/тя цени най-много, какво очаква, влизайки в магазина на ритейлъра.
Някой ден вие ще имате много контакти с редактори и критици от модни списания. Прекарайте известно време в редакция на голямо модно списание, но не забравяйте защо сте там. Дори и да ви хареса работата там и да получите висока заплата, веднага, след като сте разбрали как и за кого функционира механизма на модните списания, излезте от там и продължете по вашия път. Работете като организатор или асистент-осветител на модни фотографи, това ще ви бъде от полза.

Ако имате възможност, добре е да получите образование в моден колеж в Италия, Лондон или Ню-Йорк. Но дори и това да не е по силите ви, не оставяйте мечтата си. Не е необходимо да сте дете на олигарх, за да успеете. Всичко, което се преподава в колежите може да научите, ако взимате дисциплините си самостоятелно – с учебника и чиракуване. Това, което трябва да направите е да намерите програмата и изучаваните предмети на някои от тези колежи, да свалите от интернет плановете за лекции на тези предмети и да учите. Ако се движите нагоре в кариерата, това значи, че овладявате дисциплините.

Направете си план, използвайте времето пълноценно. Днес времето е най-недостатъчния ресурс и трябва да умеем да го използваме най-рационално.

Трябва да имате умения да правите наблюдения и анализи. Въоръжете се с камера и снимайте непрекъснато. Наблюдавайте, изследвайте културата на нациите, там където модата е завладяла сърцата и умовете на хората. Вие трябва да живеете и работите в среда с голяма група модни потребители, същевременно и в много конкурентна среда, която ще ви даде ясни сигнали за нови трендове и ще бъде източник на вдъхновения и сравнения, на бенчмаркинг.

На всеки две-три години, след като сте изучили как да правите дадена стъпка, променяйте местоработата (ако няма какво да научите, напуснете веднага). Всяко стъпало е добре да бъде по-нависоко, но няма проблем да се върнем и наваксаме пропуснати знания.

Създавайте контакти, всяка седмица се запознавайте с нови хора – маркетинг, дизайнери, артисти, журналисти, фотографи, модели. Поддържайте регулярна комуникация с тези контакти и си изградете солидна база данни, които ще ви помогнат да решавате много от вашите ежедневни проблеми, при това често и на ниска или никаква цена, благодарение на приятелството си. Партньорството не е загубване на мечтата, то е начин за нейното постигане. Основна мярка за вашите отношения с всички тези хора, трябва да бъде етиката.

Свободното си време, ако имате все още такова използвайте за пътуване, посещение на културни центрове, паметници, филми, изложения.

Всяка година ревизирайте плана си и ако трябва го променяйте. Пред вас ще се откриват възможности, които ще трябва да приемете. Това ще ви накара да смените плана. По средата на пътя трябва да станете особено внимателни. Всяка нова крачка вече трябва да бъде по-голяма. Трябва да се огледате за първи изяви и престижни признания, които ще изведат името ви в медиите. Оттук-нататък ще работите за утвърждаването на вашия бранд и ще включите всичко това, което имате като поддръжка – маркетинг, контакти  и история. Хората обичат да си разказват истории. Ако вашата история е интересна, тя ще бъде преразказана. Колкото повече хора я разкажат, толкова по-велик дизайнер ще бъдете!

Освен книгата от снимката на въвеждащия материал на сайта, ще бъде добре да бъдат прочетени и долуизброените статии в нашия сайт:

Искате да станете моден дизайнер ?
Изгряваща звезда в света на модата
Таланта срещу икономиката
Да бъда или да не бъда ... дизайнер?
Имаме ли план за развитие на нашите идеи?
Първите стъпки в модния бизнес
H&M с нов главен дизайнер
„Аз, дизайнерът”
Публикувано в пресата
Коментари
М-р Мастило 30/01/2010 22:25
n_asito@abv.bg

ще го разпечатам и разлепя в университета :)
дано нямаш нищо напротив

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs