Сватбата е един от обредите, обслужван от модната индустрия. Този клъстър услуги, от ателиета за булчински рокли, аксесоари, организатори на събития, списания и други по-малки дейности успя да запази територията предимно за българските предприемачи и творци. Един цял град, като Асеновград потърси препитание и успеха в дизайна и ушиването на булчинските рокли. Във всяко по-голямо населено место са налице някои от изброените услуги.

Но въпреки традициите в обреда, понякога пренебрегваме детайли от организацията на това събитие, което най-често няма повторение. Много рядко ще чуем някъде да е правена репетиция на сватбата от главните участници в събитието.

По подобен начин подхождаме и при избора на фотограф. Изборът се дължи най-често на съвета на наши приятели, от някой „препатил” и считаме, че сме попаднали на правилния човек. После нещата тръгват, но не както трябва, апаратът на единствения „професионален” фотограф засича или самият той не предвижда някои подводни камъни и ние оставаме без качествени снимки от единствената ни сватба в живота.

Аз съм един от тези „професионални” фотографи. Преди 30 години, когато дигиталната камера бе още непозната, направих хубави снимки на сватбата на мой-добър приятел. Кумът му остана толкова доволен от снимките, и когато той взе решение да се ожени на вече над 40-годишна възраст, ме помоли да снимам на сватбата. Горкият човек, остана си почти без снимки. Какво сбърках не помня, но сигурно имаше малко проблеми с техниката, малко със светлината, довели до няколко криво-ляви снимки, които ще останат единствения спомен. Разбира се моето име със сигурност се споменава всеки път, когато се извадят снимките...

Тази случка ме накара да напиша няколко предложения, които ще помогнат на организаторите на сватбите да задържат спомените на младоженците и техните роднини по-живи до дните, когато ще остареят със снимките. Вярно е, че днес всеки трети роднина ще извади дигитален апарат, от които всеки десети ще бъде полу-професионален, но майсторството и опита на професионалния фотограф не бива да се пренебрегва.

И така започваме с времето на фотографа. Разбира се фотографът цени времето си, но и ние ценим услугата, която очакваме. Фотографът най-вероятно ще ни предложи тарифа на час, но ние трябва да отвоюваме и време, поради две важни причини.

Преди всичко трябва да сме сигурни, че снимките ще станат. Това е една от причините да се направи репетиция на събитието, в църквата, в общината, в ресторанта или където и да организираме сватбата, а за това си трябва време. Да не се доверяваме напълно на портфолиото, въпреки че то може да ни даде ясни сигнали. Все пак няма фотограф, който е представил само неуспешните си снимки. Хубаво е когато се срещаме с фотографа, да поискаме да ни представи снимки от цяла една сватба, за да видим всички снимки, а не само най-добрите.

Друга важна причина да прекараме повече време с фотографа, е да се опознаем. Въпреки стреса от суетнята, младоженците няма да забравят, че са снимани, а те ще се отпуснат повече, когато знаят, че ги снима познат човек. Историите за връзките между някои фотографи и техните модели са легендарни, но още по-легендарни са снимките, произлезли от хубавите отношения. Е все пак не бива да прекаляваме с близостта...а и с времето, затова да бъдем добре организирани.

Всеки има някакви идеи, които ще иска да сподели с фотографа, например дали някои снимки да бъдат цветни и да отразят блясъка на златото на сватбата или да заложим на черно-бялата фотография. Може би трябва да оставим тези въпроси да бъдат решени от фотографа. Някои снимки подсказват да бъдат черно-бели, други е по-добре да са цветни.

Да не влизаме в конфликт с фотографа, в противен случай конфликта може да се отрази на снимките. Имаме доста неща да си говорим с него или нея (жените-фотографи могат да отпуснат повече младоженката, която е главното действащо лице), така че да си уговорим среща и проведем интервю.  

Хубаво е да подберете фотографа според типа снимки, които харесвате.

Дали да бъдат по-репортажни или по-нагласени, или пък смесица от двете. Напоследък в чужбина доста нашумя така наречения стил „сватбена фотожурналистика” – това са кадри, които проследяват естествения ход на нещата и търсят да уловят момента, такъв какъвто е. Подготовката на булката, прическа, грим, суетнята с шаферките, пътят към църквата, церемонията – всичко това, уловено от фотографа по един естествен и непринуден начин, без режисура и нагласени пози.

Разбира се, ако вашият фотограф заяви, че снима в такъв стил, бихте могли да го помолите и за кадри, които са за семейния албум – с бабата, дядото и роднините и той не би имал нищо против.

Предлагам един сайт на сватбен фотограф, който предлага именно такъв тип фотография:  http://www.photolin.com.
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs