English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
23 Март 2018

„Работя в транспортна компания, където отначало ми бе интересно, но нещата вече стават твърде рутинни. Иска ми се започна мой бизнес. Струва ми се, че липсват добри бутици у нас и смятам да открия свой магазин в столицата. Обичам модата, обличам се хубаво и приятелките ми често ме търсят за съвет, когато трябва да пазаруват дрехи. Изгарям от желание да започна мой бизнес, да се докосвам по-често до хубави платове и да обсъждам с клиентите си техните мечти. Но кризата ме смущава, дали е подходящо времето за стартирането на нов бизнес.” Тези мисли са част от вълненията на Александра и отразяват дилемата на много хора.

Мнозина застават днес на този кръстопът. И ако някои, като Александра все пак имат късмета в това време да имат работа и доход, други са загубили работата си и търсят изход от кризата в предприемачески начинания.

Кризата е факт, а в днешното взаимно-свързано общество, където всеки се е специализирал да прави това, от което разбира, ние зависим от резултатите на другите членове на обществото. Дали ще има пазар за нашият продукт, зависи колко добре сме направили нашето маркетинг проучване, стъпвайки върху основни икономически истини.

Пазарната икономика изучава как обществото използва своите недостатъчни ресурси. Има ли „оскъдица” за продукта, който ще предложим на пазара, ще имаме ли необходимата ни сила, като продавачи, за да се справим с конкурентните сили на пазара? За да имаме пазарна сила като продавачи, трябва да намерим пазарна ниша за нашето начинание. Намерили ли сме тази ниша или сме застанали на края на редицата от „предизвиканите”?
 
Откриването на магазин за облекло е сериозен бизнес, който не може да бъде вършен между другото и ако Александра предприеме тази стъпка, това означава напускане на работата със сигурен доход, годишна отпуска, както и възможности за растеж на място. Тя трябва да направи избора между мечтата и реалността.

Дали икономиката е в криза или не, броят на неуспелите новооткрити магазини надхвърля в пъти този на успелите. Една от основните причини е за неуспеха на много от начинанията е, че собствениците им често взимат решение за старта на бизнеса под влияние на емоциите, вместо да направят добър бизнес план (приложение пример за бизнес план за модния бизнес на английски свали doc (5Mb)). Неуспелите често избират неподходящо място за техния магазин, нямат финансова подкрепа и опит в бизнеса.

Една голяма част от нашите задължения при откриване на магазин ще бъдат свързани с управление на бизнеса. Имаме ли представа, какво трябва да се прави, как ще управляваме магазина и евунтуално продавачите, които ще наемем? Ние ще заложим може би имота си, за да стартираме бизнеса, ще вложим всичките си надежди и пари в начинание, което ще поверим вероятно в ръцете на 20 годишни продавачки, чиято единствена грижа е да свърши работния ден и през уикенда да напазаруват с дохода си две нови дрешки.

Наясно ли сме с променящите се навици на потребителите, които предпочитат да пазаруват в никнещите молове, имаме ли силата да влезем с магазин в такъв мол, как с нашия бутик ще заемем позиция в съзнанието на потребителя, като опция за възможен източник на търсената от него/нея стока? Това не са единствените въпроси, на които трябва да получи отговори Александра. За начинания от подобен характер говорим не за първи път.  

Добрата новина е, че ниши в модния бизнес винаги се намират. Добрата новина е, че потребителите все още опознават пазара и са в търсене на добри предложения, на добра стойност. Добрата новина е, че имаме шанс да бъдем различни, да станем специалисти и да се откроим от другите. Въпреки кризата, която сви харчовете на потребителите за модни стоки и няма видим край. Но кризи са идвали и в миналото, след период на затягане на коланите, ще дойде и периода на възстановяването.

Какво трябва да направи Алекс, ако избере пътя на предприемача. Аз бих я посъветвал, преди да стартира любимия бизнес на собствен гръб, да поработи поне два сезона в бутика на някоя видимо успяваща компания, като продавач-консултант, за да опознае отвътре кухнята на този бизнес. През това време е добре да подготви своя бизнес план и да започне срещи с банки, които биха подкрепили нейното начинание.

Едно нещо трябва да бъде ясно на всеки, който тръгва в този бизнес е, че времето, когато бизнеса с модните облекла се движеше в сивата част на икономиката, е безвъзвратно отминало. Никой не може да бъде успешен днес в този бизнес, да има подкрепата на финансови институции, ако регистрира една пета от продажбите си на касовите апарати, показва ниски обороти и хронически недостиг на касова наличност.

Това означава с бизнес плана да бъдат положени основите на един прозрачен бизнес, с ориентация към потребителя, за да се създава стойност и устойчиви резултати. И ако Александра успее да премине първата най-тежка за бизнеса година, има голям шанс нейната мечта да бъде реализирана.

Други материали по темата
Имаме ли план за развитие на нашите идеи?
Първите стъпки в модния бизнес
Да започнем бизнес с облекло
Смело начинание на две смели момичета
Модна фирма получава подкрепа от 1.6 млн долара

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News