English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
24 Март 2018
Елена е моден дизайнер и съосновател на Fisher-Garcia, луксозен еко-моден бизнес. Точна една година след завършване на London College of Fashion, тя и нейния партньор Ilya Fisher вече виждат компанията процъфтяваща, с продажби, публикации в медиите и договор с онлайн бутик, Fashion Public.

Нивото на успеха изглежда необичайно за нов бизнес, но двойката всъщност започва да развива тяхната концепция преди пет години, когато двамата  се срещат, докато учат в BTEC Foundation in Art and Design. И двамата, узряли ученици, те бързо разбират, че техните умения, интереси и амбиции се допълват взаимно. Елена и Илия имат силно желание да притежават собствеността над тяхната работа и да разполагат с гъвкаво време и започват да проучват възможностите да правят това заедно. „Ние  поддържахме мотивацията във всеки от нас, срещайки се всяка седмица и поставяйки всеки път цели, за да положим идеята на здрави основи. За наши нужди, ние проучихме нашия продукт и пазар задълбочено, посещавайки търговски изложения и дискусии, създавайки облекла и образци, за които търсехме обратната връзка. Ние продаваме директно на нашите клиенти, използвайки „куфарна търговия”, американска концепция за продажба на облекла при домашни условия чрез организирани партита. Това доведе до повече продажби и доста отдавна, вече имахме поръчки и лоялна клиентска база. Ние също така поддържаме открити дни на студиото и приемаме частни срещи”.

Пет години по-късно, вложения труд се изплаща. Тяхната последна колекция привлича отразяване в списание 'Selvedge' и  местните издания 'Angel', 'North' и 'Fabric'. Материал за тях се появява също така в секцията за нови дизайнери на електронното издание 'Trendstop'.  Двойката е поканена да покаже тяхната колекция на редактора на Vogue – висока цел в кариерата на всеки дизайнер. Елена има голяма страст за дизайн, но си дава сметка, че голяма част от нейното време отива за странични подкрепящи мероприятия. „Аз прекарвам три часа на ден, отговаряйки на е-мейли и в телефонни разговори. Трябва да поемеш много роли, например в момента промотираме нашата нова колекция, което значи, че ние променяме кройки, правим мостри, уреждаме срещи, проучваме магазини и модни публикации. Дори само заснемането на колекцията отнема търсене на модели, преговори с агенции, избор на облекла, стайлинг, уговоряне с гримьори и фотограф. Дните сега са дълги, но ние сме мотивирани –никой от нас не иска другия да бъде подхлъзнат.” Много от техните бизнес умения са били придобити чрез курсове и наставления, но поглеждайки назад Елена вижда ползите от практиката в други фирми, което им помага да установят някои от приоритетите. „По време на моя престой при Michiko Koshino, аз разбрах важността от планиране, за да може да устоиш на срокове и винаги предвиждам забавите във веригата на доставките. Тази компания бе чудесна, но ставайки свидетел на това, как преминават дните на вътрешно-фирмените дизайнери получих още повече желание и увереност да излъча моя собствена марка.”

Елена смята, че голяма част от успеха на техния маркетинг се дължи на подкрепата от Clerkenwell Green Association (CGA) и на Hidden Art. „Те са чудесни. От деня, в който се присъединихме към CGA, ние посещаваме лекции, събития и получаваме наставления”. Чрез шоу, организирано от CGA, по време на Лондонската седмица на модата, те получават договора с Fashion Public. „Не по-малко значение отдаваме и на възможностите, които CGA предоставя за създаване на мрежа и контакти с други дизайнери. Аз бих окуражила всеки новостартиращ бизнес да се присъедини към организации, като тази. ”Колкото до бъдещето, бизнеса планира да се разшири в детско, мъжко облекло и домашен текстил. „Ние правим крачка по крачка. Много дизайнери разрастват дейността си твърде бързо, но ние сме наясно, че ако не може да изпълним клиентска поръчка поради претоварване, няма да ни се удаде втори шанс да работим за тях отново. Ние правим всичко възможно да бъдем професионалисти и да уддържаме на думата си, понякога и с цената на дълги часове нощен труд”.

Като че ли всичката тази работа не е достатъчна за един неотдавна завършил студент. Елена е пълна с енергия и гледа напред. „Бих искала да погледна и към това, което бях. Има толкова много талантливи майки с умения за дизайн и ръчна изработка, както и хора, поставени в трудни условия, които могат да успеят в бизнеса. Аз се надявам, че в бъдеще ние ще може да се включим в програма, която подпомага такива таланти.”

По материал на www.prospects.ac.uk
Коментари
М-р Мастило 10/03/2009 21:01
n_asito@abv.bg

Браво на Елена!
Нека има повече млади и амбицирани хора като нея !

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News