„Зеленият” маркетинг е една от големите възможности, които съществуват за развитие на брандовете и дизайнерите. Екологията застава все повече във фокуса на модния консуматор, чийто гардероб вече пращи от дрехите на „галопиращата мода” (fast fashion).

Освен, че гардеробите се пълнят, а портфейлите изпразват, „галопиращата мода” има и пряко отрицателно въздействие върху  екологията, прави производителите твърде уязвими, занижава жизнените стандарти на заетите в индустрията, без това да се отразява на повишаване на тези на потребителите.

Разбира се, твърде рано е да се говори за тези неща в Бъгария, след като те се възприемат едва в последните години от развитите консуматорски общества в Западна Европа и Северна Америка. Вероятно малко над 10% от потребителите в тези страни отговарят положително на инициативите за екология в модата, но се очаква в следващите години техния процент да нарасне значително. И ако фирмите и дизайнерите имат наистина дългосрочни цели и не се интересуват само и единствено от „парите в брой”, влезнали в касовия регистър или директно в джоба на предприемача, трябва да обърнат внимание на тази засилваща се тенденция сред потребителите. Всеки прочел тези редове ще възкликне...”За какво друго да мисля, ако не за касовите постъпления?”. А отговорът е ...”За бранда, който създаваме”.

Много са инициативите, които се зараждат в подкрепа на това социално отговорно поведение. Избрах една от интересните, която може да бъде използвана в чистия и вид, както и да бъде модифицирана.

Сред екологичните движения в модата на Запад се забелязва изкуството на „swishing”. Swishing включва събиране на приятели или съмишленици заедно, за да обменят хубави облекла и да се забавляват на парти в същото време. Всяка дама (защо не и мъж) трябва да донесе поне една дреха от добро качество, изчистено, прано и изгладено или аксесоар, с което се гордее. Облеклата се подреждат, след което всеки избира от дрехите, донесени от другите.

Ето как и дизайнерите могат да използват „swishing”. Дизайнери правят копие на техни модели и организират размяна с техни колеги на чаша вино и тихи разговори. Всеки дизайнер донася носимо висококачествено изделие, което се разменя за друга дизайнерска дреха.
След размяната всеки дизайнер разширява асортимента на облеклата, предлагани на неговите клиенти, под името „Д...& приятели за устойчива планета”. По този начин дизайнера ще може да се съпостави в пряка конкуренция с колегите си, което ще му послужи и за коректив в работата.
Идеята за екологичност следва да бъде свързващото звено между различните изделия и част от „зеления маркетинг” на дизайнерите при предлагането на крайните потребители. Тя трябва да бъде изразена чрез вложените концепция, материали и труд в облеклото.

Този сайт с удоволствие ще предложи страниците си да информира обществото за „зелени инициативи” в модния бизнес.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs