English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
21 Март 2018
Моден дизайнер. На пръв поглед приятно занимание за талантливи художници и тeзи, които могат да шият. Междувременно, пазара е безмилостен, не е лесно да се стигне до блясъка. Но когато се постигне успех, той е придружен с голямо задоволство, и както знаете, дори и популярност.

Пред младия дизайнер на дрехи в началото на професионалната кариера обикновено има три опции. Той може да отиде на работа в голяма фирма, като Wуlczanka - но след това не може да говори за себе си, че създава модата, той рядко има решаващо влияние върху линията през текущия сезон. Друга възможност е да открие студио и бутик (вероятно с чужда подкрепа),  и да работи в услуги за индивидуални клиенти, понякога приемани на телефона. И в двата случая дизайнера има грижа за убеждаване на хората, да се постигне съгласие при кой ще отиде лъвския дял от приходите. И накрая, и трети вариант: ако има талант за управление на бизнеса, той може да създаде своя собствена марка, да наема други дизайнери, да предлага не само индивидуални изделия със собствена марка, но също така и във всички размери.

Такива кариери вече сме виждали. Допреди десет години са били известни на широката общественост само две имена на полски дизайнери: Barbara Hoff и Jerzy Antkowiak – знакови  модни дизайнери от Полша. Сред разпознаваемите марки бе само Telimena. Днес сред познатите в модата имена са: Maciej Zien, Goshia Baczyсska, Arkadius, Natalia Jaroszewska, Anna Kuczyсska, Dagmara Rosa; признати полски марки облекла са: Solar, Hexeline, BATYCKI, Monari, Ewa Minge.

От телефона към бутик

В големите градове признанието към дизайнерите идва с локалното разпознаване на твореца. Marta Ruta има бутик във Варшавския Powislu, където тя продава своите проектирани шапки. Персонализираният магазин е резултат на почти 10 години работа по укрепването на марката. 

Ruta не е типична модистка. Тя е завършила технически колеж и е работила като дизайнер на дрехи. „Моите очаквания се разминаваха със тези на собствениците на фирмата. Мисля, че имам твърде рогата и неспокойна душа” – си спомня тя онова време. Една по-късна специализация накланя везните в полза на собствения бизнес.

„Останаха ми шапки, които не успях да продам през лятото” – казва тя. ”Прибирам ги, опаковам ги, и какво се оказа? Вървяха, но беше след сезона. Поогледах пазара и видях, че в аксесоарите за главата има само 3-4 фирми с предлагане, насочено главно за зрели жени. Мислех, че във Варшава това е пазарна ниша, която мога да запълня” – казва Marta Ruta.

Тогава тя започва да създава оригинални шапки и аксесоари - с дантела, батиста, кожа, вдъхновена от фолклора Кашубски, huculskim, шотландски, с орнаменти, по мотиви на австрийския художник Gustav Klimt. Как започва да работи в началото? С нейните шапки Марта ходи от магазин на магазин за отдаване срещу комисионна за продавача. Първият успех е подписано споразумение за сътрудничество с Търговски Център за Дома. По-късно започва да прави дизайн на шапки за фото-сесии на модни списания.  Шапка с паун-перо, проектирана по поръчка на списание "Ел" под мотото "Полша е тренд" прави сензация. Купува я Katarzyna Figura. По-късно към нейните клиенти се присъединяват и други звезди, в това число Joanna Їуіkowska и Edyta Bartosiewicz.

През това време Ruta работи "по телефона." Бутик открива след по-малко от две години. През първата година приходите покриват едва наема (при отдаване под наем магазин във Варшава цените варират от 50 до 150 PLN или 11.25 евро – 33.75 на метър), докато клиентите научат за съществуването на такива дизайнерски бутици. Независимо от това, работата от магазин е по-изгодна, отколкото на телефона. Оборота на компанията на Rutа нараства най-малко три пъти. Нейните шапки са на цена средно между 90 до 450 злоти.

Въпреки, че Марта Ruta израства като професионалист, три години тя не е имала ваканция. С новооткрития бутик, дизайнера търси промяната на улица Ostrobramska.

Цветните модни списания са най-добрата реклама

Чрез поръчки телефона работи добре за момента и Natalia Jaroszewska. Тя създава дизайн на облекло. Нейните блузи и поли вървят толкова феноменално, че се превръщат в хит и ги носят младите звезди на полското кино. Така се стига, че дизайнерското портфолио вече обхваща публикации в списанията "Модерна сватба", "Високи токчета" и "Ел", както и "Cosmopolitan", "Вашият Стил", "Мода", "Красота" и "Lady." Natalia Jaroszewska е наясно, че медиите и ВИП-персоните са възможно най-евтината и най-добрата реклама, но не я е търсила.

Стилисти от вестници и списания, често обикалят шоурумите на дизайнерите, за да представят признатите марки на публиката.
„Така се случи” - скромно признава Jaroszewska – „стилистите харесаха проектите ми за фото- сесия и ги снимат, за да ги представят на тези, желаещи да ги купят.” Дизайнерското възнаграждение идва при организиране на затворени демонстрации, но след много труд, тъй като всяка дреха минава през ръцете на Jaroszewska. „Едва насмогваш на темпото, което се усилва с организирането на големи модни ревюта”.  В проектите и следва представяне на дрехи, вдъхновени от киното, които са финансирани от една от фирмите партньори. В работата и помага съпруга - мениджър. Дизайнерът не принадлежи към минималистите, и в двете направления – и в предлаганите дрехи, както и в живота. За да стигнат до текущата позиция в модната индустрия, те са едва от шест години в бизнеса.

Тя е участвала в различни конкурси, като "Златния конец, Дизайнер на годината". За стимул и мотивация служи първият успех, когато като студент взима участие във финала на полското издание на престижния международен конкурс Смирноф Модни награди.

Покажете подкрепа от ВИП-овете

Имената на звездите, които носят негови рокли, поддържат дизайнер Maciej Zien. На неговата интернет страница, под заглавието може да видите знаменитости като Justyna Steczkowska, Agnieszka Maciаg, Hana Smoktunowicz, Graїyna Torbickа, Krystyna Loska, Edyta Gуrniak, Magda Moіek, Kayah и много други, признали младия, 26-годишният дизайнер. Преди да стигне до работата за своята марка, както и Jaroszewska, всичко започва от конкурс. Като 17-годишен студент в гимназията  представя арт колекция на модно шоу за любимите предизвикателства. През следващите няколко години, събира награди в конкурси за модни дизайнери като Златния конец, Златна закачалка. Днес Zien разполага със собствено, изключително студио, където той посреща клиентите си. За простосмъртните, обаче, не е на разположение. Той не поиска да говори за подробностите на дейността си или дори да даде на оценка създаването си. Но казва - „Тази професия дава престиж, а не пари, поне засега – това е оценката.”

В контраст със Zien и Jaroszewskа, имената на звездите почти никога не се споменават при Goshia Baczyсska, за да гарантират нейната собствена търговска марка. Така поставя авторът на шоуто. Тя създава перфектни творения на подиума - скъпи, луксозни платове, вечерна обстановка, шампанизирани цветове и светлина. Вероятно поради това през 2005 г. тя организира демонстрация на компанията Lexus, произвеждащи елегантни автомобили. 30 произведения, вдъхновени от най-новите модели автомобили са представени във Варшава от световни модели като Alek Wek, Liz Jagger и Helena Christensen. Конферансие е актьора Michal Zebrowski. Събитието отразяват всички телевизионни канали, без тя  да тича към някои от списанията с цветни страници.

„Модните ревюта са много скъпи – казва Goshia Baczyсska - Аз не знам колко струва да караш Lexus, но показването на моята авторска колекция струва около 70 хиляди злоти, без да се брои кетъринга. Затова малко вероятно е авторът сам да има възможност да финансира такова събитие. Трябва да се търси финансов партньор за събитието” - счита Baczyсska. Тя е имала подкрепа от Lukas Bank, архитектурната фирма Archipelag и Remy Martin.

Goshia Baczyсska учи във Вроцлав в Академията за изящни изкуства във Факултета по стъкло и керамика. Важно за нейното професионално развитие е обучението във Великобритания по костюмография. В Лондон работи в услуга за местни дизайнери. Тогава решава, че след завръщането си в Полша ще започне проектирането на дрехите си по нейна концепция. Преди осем години, на нейния рожден ден, е основала свое студио в Wroclaw и професионално се справя с това, както отдавна е мечтала. Начална дата - петък 13.08 - поставени са етикети на дрехите и. Тук за нейните творения трябва да се плащат от 3 до 8 хил.злоти. Дизайнерката смята за своя най-голям успех досега, че тя дава работа на други хора. За нея работят четирима души по това време.

Всички размери за износ

„Тук работят 140 души - казва Ewa Minge. - Но аз не разполагам с време за индивидуални поръчки.”

Ewa Minge е не само дизайнер, а огромно предприятие.  Шевна компания предимно за износ, базирана в Pszczewie, малко селце на границата и земите Lubuska Wielkopolski.  Фирмата е създадена доста дълго време, още през 1991 година, когато Ewa Minge е все още студент. Тогава са заети трима души. Огромна реклама и създава Jolanta Kwasniewska. Обкръжена от журналисти на цветните модни списания тя накрая отговоря: "Не, това не е от Dior и Versace, а от Ewa Minge.

Колекциите на дизайнера получават високи оценки на конкурси в Москва (където тя получава Златен медал на Международния панаир Москва), Дюселдорф, Виена, Монреал, Рим, Берлин, Обединените Арабски Емирства и Съединените щати.

Проектирането и производство на облекла в по-голям мащаб за износ, изразходва време от понеделник до неделя.

„Два пъти в годината преди всеки сезон, трябва да се създаде т.нар. събиране на колекцията, състояща се от 250 модела, всеки в около три цвята - казва Ewa Minge. - По този начин най-малко 500 нови идеи в годината за това, как да се облича една жена. Освен това се създават т.нар. допълнителни или специални колекции, като празник, карнавал, сватби, или някои случаи. Може да се случи, че броя на моделите да стигне до около 500. Колекциите от моделите отиват до чуждестранните мениджъри в Мадрид, Венеция, Лондон и Лос Анджелис. На базата  тези образци се подписват индивидуални договори. След получаване на заявка, според минимума на производството, се разбира кои поръчки ще бъдат приети, следвайки избора от повече клиенти. След този избор обикновено около 180 модела на поръчките, се потвърждават, и тогава се поръчва текстила. Производство на текстил е от един до три месеца. Без материалите, не можете да започнете работа, но при пристигането им се създава необичайно темпо. Създава се пълно оразмеряване за европейския и американски пазар отделно. Неспазването на датата на договорите, сключени с чуждестранни фирми носи за получателя на поръчките високи наказания. В този случай, времето е буквално пари.

Вероятно има и други признати полски марки дрехи, които изнасят като Solar, BATYCKI или Hexeline. Последната фирма, чиито собственици са Halina и Tadeusz Zawadzcy има дори подобна на Ewa Minge история. Създаването на компанията също започва от използвани шивашки машини, без капитал и семейни традиции. Днес Halina Zawadzka казва, че Hexeline, има свой производствен завод в Лодз, съизмерим с други производители на облекло в страната. 

„Новите колекции, трябва да се произвеждат и доставят на нашите полски и чуждестранни партньори в такъв кратък период от време, че нашият завод не е в състояние да се справи понякога” - обяснява тя.

Дружеството предлага облекла на бутици в Швеция, Дания, Русия, Украйна и Беларус. Като при Minge, всеки сезон е колекция, състояща се от около 200 модела.

”Не е много трудна работата с индивидуални клиенти - смята Ewa Minge. - Разбира се, чудно е да познаваш няколко изключителни човека, които могат да са ти постоянни клиенти, да имаш малко, красиво студио и докато си пиеш кафе с тях да им вземеш мерките. Има само едно "но", ние живеем в Полша, и аз имам семейни разходи.”

Статия e редактирана от интернет превод от полски, поради което е възможно да има известни неточности в подробностите, за което се извиняваме. Автор на статията е Monica Janusz-LORKOWSKA, публикувана през 2006 година в Rzeczpospolita.pl

П.П. През м.януари 2008 година Ewa Minge представя Haute Couture колекция в Париж.
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News