English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
21 Март 2018

За Green House of Scandinavia имахме материал преди малко повече от две години. Фирмата бе посочена като пример за директен маркетинг в модния бизнес. Реших да погледна развитието на този проект.

Ето и информацията, която намерих за фирмата и подробности за схемата, по която работи.

Мрежата от 600 дилъри (2006 г.) вече се е разрастнала до 1600 независими дилъри, в десет страни, а броят на служителите в Дания е 60. През последните три години, компанията е утроила оборота си. Този бърз растеж и неусвоените възможности на пазара карат създателите на фирмата да предложат бизнеса на инвестиционната компания Odin Equity Partners, които не не се колебаят и стават собственици на успешната формула.


Модния консултант (дилър)

Необходима инвестиция: Стартиращите нови консултанти получават на отложено плащане, за първия сезон колекция от около 75 бройки, 100 каталога и 50 апетитни предложения, за които ще трябва да платят първоначално само пощенските разходи. Опционални презентационни допълнения, които позволяват на дилъра да изглежда професионално и да си върши работата лесно са налични срещу 95-195 евро.

Дилъра се нуждае от кола. Времето заемащо дилъра, зависи от самия него. Едно представяне на седмица в сезон от около 3 месеца придвижва дилъра в по-горна позиция по приходите. Дейността е приложима най-добре от хора с интереси в модата.

Потенциални приходи. От 25% от продажбите при първо ниво до 40% за най-високото ниво, с допълнителни бонуси за привличане на нови дилъри.

Ето, как изглеждат коментарите на някои от дилърите:

Mervi от Sheffield, South Yorkshire, Великобритания, която има семейство – съпруг и 3 деца, съответно на 11, 3 и 2 години.

Стремя се да правя поне по едно парти на седмица, повечето седмици са две. Харесва ми да работя тази работа, тъй като имам гъвкавост и мога да планирам календара си. Моите клиенти се намират в сходно положение. Понякога правя продажбите на сутринно кафе, когато децата са на градина или училище, понякога когато съпругът ми има възможност да се грижи за децата, отивам да правя продажби навън. Седмично това отнема около 10 часа. Повече от партитата правим в нечии дом и атмосферата е много приятна. В къщи имам компютър, където организирам онлайн продажбите и бизнеса. Не необходимо да имаш много място в къщи. Започвайки консултанската работа,  са необходими около 80 бройки облекла и аксесоари, което може да се подреди в един ъгъл или някой празен гардероб.
За да вървят продажбите не необходимо да се прави реклама. Най-добрата реклама са клиентите, които ме препоръчват на техни близки и приятели. Аз се опитвам да бъда домакин поне на едно или две промоционални партита в сезон, където се срещам с нови клиенти. Но винаги имам със себе си каталози, в случай, че някой желае да научи нещо за нас. Разбира се ако някой местен вестник публикува материал за нас, това помага за популяризирането ни. Фирмата предлага непрекъсната поддръжка и обучение. Доставят чудесни материали и стоката по най-бързия начин.
Търсех да правя нещо, което да мога да оперирам от къщи. Сега вече правя това в продължение на 6 години. Това е бизнес за тези, които обичат модата и да се социализират с другите. Срещам се с толкова приятни жени.  Печеля, но и в същото време се забавлявам.

Karen Bæk, Skive, Дания

Аз съм на 52 години и работя като дилър от около четири месеца, а на постоянната ми работа от 1975 година. След като децата ми излезнаха от къщи, аз съм много активна в моето свободно време, но предимно с креативни проекти. През септмеври 2007 година, видях че фирмата търси дилъри и ми прозвуча интересно. Срещнах се с тях, след което преди да взема окончателно решение, лидер на екипа дойде при мен на посещение и говорихме за това, как мога да започна. Реших да опитам и сега съм доволна, че взех едно добро решение.
Преди да получа първата колекция, вече бях говорила с няколко човека от една фамилия да организират парти. Нещата потръгнаха и аз уредих още няколко партита. В моя офис също имам доста колеги и нося понякога дрехи един път в месеца, което също резултира в продажби. Правя партита и в къщи и те са наистина една забава. Сега съм фиксирала отворени дни за всеки месец. Наистина ми харесва да продавам дрехите на фирмата.

Sabrina Witte, Pliezhausen, Германия
През пролетта на 2005 година, когато моите деца започнаха училище и имах повече свободно време, аз имах огромно желание да започна работа отново. Започнах с пролетно-лятна колекция, която представих на мои приятели и познати. Без значение, кого посещавах, всеки бе ентусиазиран от модата на Green House.
Мълвата се разнесе тъй като всяка жена, облечена в дрехите на Green House привлича вниманието. Аз не трябваше да правя кой знае какво, нови клиенти заприиждаха по собствено желание. Клиентите започнаха да идват и в къщи и се радват да им дам персонален съвет в една релаксираща атмосфера. Някои от тях предпочитат лукса да им гостувам и представя колекциите си. Приятелки се събират да пробват много дрехи. Пазаруването в къщи е нещо специално.
Аз съм вече лидер на екип от две години, радвам се на отговорността и успявам да предам моя ентусазъм и на други хора. Организирам регулярно представяне на нови продукти и семинари за моя екип.

Grethe Falkensten, Larvik, Norway е омъжена на 41 години с две деца на 9 и 12 години.

Когато започнах като дилър, контактувах с членове на фамилията, приятели и колеги за моето първо представяне. Така се постави началото на една голяма мрежа от клиенти. След няколко сезона, работата ми доставяше такова удоволствие, че напуснах работата си в банката и се фокусирах на Green House, за което решение не съжалявам. Да бъда дилър за Green House е свобода, да мога да прекарвам време с децата си, когато те са още малки и имат нужда от мен. В началото правех почти всички презентации навън, но с времето създадох малък кът в къщи, където мога да правя презентациите си.
Най-хубавото в работата е, че се срещаш с много интересни, приятни и щастливи хора! Имаш и възможност да работиш с други дилъри. По няколко повода организирах по-големи партита с други дилъри, включващи дамски нощи, продажбени събития и други. Днес тази работа вече е моят лайфстайл.

Домакинята на събитието.

Това, което трябва да направи домакинята е да си избере дата, да я съгласува с модния консултант и да изпрати поканите. Накрая получава „малка” благодарност от местния консултант.

Какво се случва на партитата?

Потребителите имат възможност да избират и пробват десетки облекла, да ги комбинират с различни аксесоари, нещо което не винаги е възможно в магазините. Накрая желаещите си поръчват избраното чрез модния консултант, който попълва поръчката. Самата поръчка се доставя в срок от 14 дни.

Статията е подготвена по материали от сайта на фирмата и съобщения за привличане на консултанти и домакини на събитията.

Ето и връзка към предишната статия

Други материали
Отново за директен маркетинг
Срещу традиционния маркетинг

Какво се случи всъщност?...

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News