English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
22 Март 2018

Финландия, считана за отдалечена скандинавска страна, се приближи до Европа след влизането си в ЕС през 1995 година. С население от около 5.2 милиона души, граничи с Русия, в непосредствена близост до Балтийските републики и другите Скандинавски страни. Тя и нейната столица Хелзинки се оформиха като един развиващ се център, привличащ близо 80 милиона потребители. Различно от другите европейски страни, тук коледните продажби продължават и след Нова година, тъй като руските туристи купуват подаръци за идващата при тях на 7 януари Коледа. Финландия е естествен коридор към руския пазар за много страни. Около 40% от транзитните товари за Русия преминават през добрата финландска инфраструктура. Но не само това прави Финландия добър и перспективен пазар. Страната има силно развито високо-технологично производство. През 2001 година е обявена за най-конкурентноспособната икономика в света. Няма човек, който да не е ползвал продуктите или не е чувал за Nokia, за финландските успехи в корабостроенето, хартиената индустрия и биотехнологиите. Увереността на финландците в успеха на местната икономика и нарастналите доходи ги кара да бъдат и уверени потребители. С разходи от над 30 000 евро годишно за домакинство Финландия се нарежда на едно от челните места в света. Разбира се част от тези нарастнали разходи отиват и за домашен текстил и облекло. Продажбите на дребно на облекло през последните 2 години нарастват с около 4-5 %, а на домашен текстил с около 2.8 %, отбелязва се тенденция на спад на цените с около 0.8-1%. При облеклото традиционно продажбите нарастват повече при дамското облекло с около 5.2 %, при мъжкото с 1.6 % и при детското облекло с 2.5 %.

Налице е тенденция за намаление броя на магазините за продажба на дребно, както и на броя на седмичното пазаруване на финландците, увеличава се делът на тези, които ползват интернет, за да направят своите покупки. Хипермаркетите и големите шопинг-центрове привличат все повече купувачи . Най-големите на пазара са финландските Kesko, Stockmann, Tradeka и Wihuri с около една четвърт пазарен дял от търговията на дребно. Редом с тях са шведските H&M, Ikea, Lindex. Докато обема на големите магазини расте, значението на агентите намалява. Повечето търговци на дребно предпочитат директните контакти с перспективни доставчици и по правило избягват агенти, освен в случаите, когато има необходимост за тяхното включване. В търговията с облекло с 39% основен дял се заема от търговските вериги като Aleksi 13, Dressman, Halonen, H&M, JC, Kappahl, Lindex, Marimekko, Seppala и други, 28% се пада на универсалните магазини като Stockman, Anttila, Euro market и др., спортните артикули са с над 10% и ще отбележим Elmo, Kesport и Intersport. Отбелязаното нарастване на покупките по интернет заема около 3% от пазара на облекло.

Накратко за някои от търговските вериги. Aleksi 13 е част от L-Fashion group, която е една от най-големите скандинавски фирми със оборот от над 160 милиона евро. В тези магазини освен популярни финландски марки ще намерим и международни като Esprit, Mexx, 4 You, Vagabond. Веригата от 23 магазина продава дрехи в модерна линия за работа и свободно време. Stockmann е финландска фирма, основана през 1862 година и оперира със свои магазини не само във Финландия, но и в Русия и Балтийските републики. От няколко години те държат и магазините Seppala, които имат добро име на пазара. Около 50% от продуктите на Seppala идват от Азия, 10% се произвеждат във Финландия и останалите се внасят от европейски страни, като Португалия и Италия. Anttila е един от най големите търговци на дребно във Финландия и е част от групата Kesko. Техните четири линии са: универсални магазини, Kodin Ykkönen - домашен текстил, каталожна търговия и електронна търговия. Общите им продажби през 2004 година възлизат на над 608 милиона евро.H&M - Финландия има 21 магазинa, Dressman е с 52 магазина, KappAhl има над 30 магазина. Адреси и контакти могат да се намерят на страницата на Асоциацията на текстилните вносители и търговци на едро http://www.teja.fi/

Местната индустрия за облекло и текстил, преживя развитието на цялата европейска индустрия. От около 14 000 души, заети през 2000 година, днес около 5000 души отстояват доброто име на финландските дизайнери и предприемачи, които съвсем естествено са настанени в нишата на облеклата за ски и студено време. Производството се делокализира в Естония, Русия и с отслабващи значение в Португалия.

Запазените марки заемат съществен дял от финландската търговия в т.ч. марки като Adesco, Andiamo, Brooks (Kesko), Be Bee, Breeze (T.M. Palojoki Oy), Boston, Delos, Luhta (L-Fashion Group Oy / L-trading), Stacca, Seppala ( Oy Stockmann Ab) и много други в т.ч. добре известните европейските и световни имена.

Все пак, както и навсякъде по света, вносът на евтини облекла заема основен дял от пазара във Финландия. Облеклото е силно търгувана стока с внос над 1 млрд. евро, от които над 50% преобладава облеклото от тъкани, близо 40% са трикотажните облекла, вносът на домашен текстил е на стойност около 115 млн.евро. Сред вносителите ще открием обичайните заподозрени, но в сравнение с един сходен пазар като Норвегия тук откриваме твърде малко присъствие на Китай с около 20% от вноса. Този факт, разбира се, предизвиква въпроси и предопределя по-добри възможности за износители от България.

Финландия като член на ЕС практикува свободна търговия. До края на 2007 година, до когато ще бъде лимитиран китайския внос, остават 685 дни, които могат да бъдат използвани за навлизане на този пазар. Пътят минава през конкуренцията на местните фирми и техните вече наложени марки. Финландците имат доста различно усещане за дизайн от българите. За тях, посвещаването на дизайна се превръща в национален приоритет. Допълнителна трудност се създава от уникалните природни условия с драматичната смяна на сезоните, на деня с нощта. Така например за фирмата Joutsen Finland Oy няма тайни, както студеното време, така и при обработката на пух, което те правят вече 65 години. Българските фирми работещи в сферата на домашния текстил имат малки шансове, поради близостта на финландците до руския пазар и този на прибалтийските републики, известни с памучни и ленени суровини. При корпоративното облекло, което е на почит, могат да бъдат намерени производствени партньори,но в по-високотехнологични продукти. Тук ще припомним, че голяма част от производството бе делокали-зирано в съседните Естония и Русия, с които ще се конкурираме, най-вече поради факторите логистика и време. През последните години България загуби позиции на пазара поради статичността на фирмите. Със сигурност, компании, които имат възможност да предложат добри услуги на ухажваните финландските фирми, ще имат успех и на този пазар.

 

 

 

 

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News