English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Март 2018

Няколко факта за Норвегия:

  • Територия 357 х.кв.км
  • Население 4.525 млн.души
  • Столица Осло - население около 500 х.души
  • Валута - норвежка крона

100.00 NOK = 12.4557 EUR
1 EUR = 8.02843 NOK

Норвежката икономика е проспериращ бастион, съчетаващ пазарна икономика с държавна интервенция. Правителството контролира ключови сектори като жизненоважния петролен сектор. Освен петрол, страната разполага с природни ресурси - вода, риба, гори и минерали. Само Саудитска Арабия и Русия изнасят повече петрол от Норвегия. През 1994 година Норвегия избра да остане извън Евросъюза. С един от най-високите стандарти в света, Норвегия е желан партньор, но малко позната като държава.

Норвегия е член на ЕАСТ - Европейско споразумение за свободна търговия. Страната има подписано споразумение за безмитна търговия с ЕС, а също и с България. От 1993 година, Норвегия намалява вносните мита за облеклото и текстила, а митата за стоки от слабо развитите страни като Бангладеш бяха елиминирани. Норвегия бе една от първите развити страни, която през 1998 г. премахна вносните квоти при облеклото и текстила. В резултат през изминалите 7 години Китай успя да заеме около 50% от вноса на текстил в Норвегия, изразено в количествено изражение и около 30% - в стойностно. Това потвърждава известното ниско ниво на китайските цени, около което продава и Бангладеш. Цените на турските износители са с около 83% по-високи, а на тези от Индия- с 54%.

Текстилният пазар се оценява на около 20 000 млн.норвежки крони, от които местната индустрия задоволява около 8%. Норвежките фирми се фокусират по пазарни ниши, което дава добри резултати при износ в други страни. Индустрията реализира около 50% от износа на страната. Рецептата за успех е в комбинацията на дълготрайни традиции в занаятите, използването на естествени материали, модерни технологии и отлични маркетинг концепции. Норвежките производители на облекло умело комбинират нуждата от топло връхно облекло с модерен дизайн и резултата са популярните им вълнени пуловери, жилетки, шапки и шалове. Водещи фирми са Dale of Norway, Oda of Norway, Safa-Samanger, последната с оборот от около 40 млн. NOK. Общо в страната работят около 540 фирми с близо 8000 души заети, а най-старата фирма А/S Timms Reperbane е основана през 1772 година. Добре развито е и местното производство на корпоративно облекло.

Сред големите международни фирми в мъжкото облекло разпознаваме фирма Dressmann с 387 магазина в Европа, от които 110 в Норвегия, а останалите в Швеция, Финландия, Дания, Латвия, Исландия и Германия. Дресман е част от Varner-Group. Централният им административен офис се намира в Billingstad, близо до Осло, като в него работят 40 души. Адресът е:

Dressmann AS
Bergerveien 5,
NO-1396 Billingstad
За кореспонденция: PB 254, NO-1376 Billingstad, Norway.
Tel: +47 66 77 31 10 (от 8 до 16 ч.)

Друга фирма на същата група е Cubus. Тя има солиден пазарен дял в дамското, мъжко и детско облекло. Cubus имат 130 магазина в Норвегия като сега отварят нови в Латвия, Полша и Германия.

За кореспонденция:
Cubus
Prestegardskogen 2 B,
N-5200 Os
Phone: +47 5630 2380
Fax: +47 5630 2120

Известна фирма в младежката мода (20 - 35 год.) е B-Young. От скромен офис в 1991 година, днес тя има повече от 200 магазина в Европа. Марки: B-Young, Floyd, Ichi, Jazz, Newline, Street One, Wool Rich

За кореспонденция:
B-Young Aker Brygge
Stranden 17,
N-0250 Oslo
Phone: +47 2283 8114

Сред интернационалните фирми, опериращи в Норвегия, не може да не споменем и шведската Lindex с техните 350 магазина в Европа. Линдекс предлага асортимент на умерени цени в добро качество и модерен стил. Тяхна целева група е жената с ангажименти, със свободен начин на живот. Тя се интересува от мода и купува дрехи, защото иска. Представлява марките Abecita, Dim, Generous, Lindex, Passionata, Sloggi, Swegmark, Triumph.

В младежко и дамско облекло е позиционирана и фирма
Oasis
Nedre Slottsgate 17,
N-0157 Oslo
Phone: +47 2233 3020

Разбира се присъствие на пазара имат и H&M, IKEA, Бенетон и много други наложени марки. Първите 5 вериги държат около една трета от пазара на облекло и текстил в Норвегия.

Поради силно развитата мебелна индустрия в Норвегия, в рамките на този клъстер е развита и индустрията за обзавеждане и домашен текстил. В групата на домашния текстил към по-известните имена може да отбележим фирмата Mascot Høie AS със около 130 души заети и оборот 158 млн.крони през 2004 година, която оперира в спалното бельо:

Mascot Høie AS
Phone +47 72513360
Fax +47 72513361
Brekstad
NO-7130 Brekstad
Norway

Други фирми в тази област са:
Landheim Veveri AS
Postbooks 3
NO-2857 Skreia
Norway
Phone + 47 6116 5000

и за спални чували:
Bergans Fritid AS
Loe Bruk
NO-3300 Hokksund
Norway
За кореспонденция:
Postboks 293
NO-3301 Hokksund
Phone +47 32252500
Fax +47 32 25 25 10

За нуждите на морската, нефтената и дървообработващата индустрия с високи изисквания към качеството на корпоративното облекло, работят няколко фирми, една от които е:

Wenaas AS
Voll
NO-6386 Måndalen
Phone +47 71227300

Корпоративно и работно облекло, военни облекла

В Норвегия познават добре естествените материали, както и начина на обработката им. Въпреки че имат сравнително малко присъствие на пазара, екологичните изделия, етикетирани с еко-марката Swan се ценят високо. Ако имаме подходящ еко-продукт, който може да се вложи за облекло или домашен текстил, е добре да проучим тази пазарна ниша.

Може да започнем първите си контакти с норвежките фирми писмено. Изпращеме ясно послание какви са възможностите ни. Нека не даваме обещания повече от това, което може да изпълним. Ако сме вече в страната, да поискаме предварително среща, за да ни приемат. На първата среща да бъдем формално облечени, да подаваме ръка и не се оплакваме от високия стандарт на живота в Норвегия. Скоро след запознаване може да се премине на конкретни въпроси за бизнеса и целта на посещението ни. Трябва да бъдем убедителни и да оставим впечатление, че имаме опит и история зад гърба си. Предпочита се директния контакт, без посредници.

Преди да отидем на среща е добре да сме запознати с пазара. Да направим разходка в центъра на Осло и посетим Bypoten shopping, Glasmagasinet и Paléet Shopping, както и други магазини.

По-решителните могат да помислят и за откриване на собствена фирма в Норвегия, за чието откриване е необходим капитал от 100 000 крони. Но ще ни трябва местен човек, който да управлява фирмата. Иначе норвежките институции ще ни окажат пълно съдействие за установяване на бизнес в Норвегия.

През 2004 година, България изнася за Норвегия облекло и текстил за близо 11 млн.щатски долара, от които 6.3 млн.щ.д. са облекла от тъкани платове (HS62) и 2.5 млн щ.д. са трикотажни облекла (HS 61). Останалите около 2 млн.щ.д. са различни текстилни артикули (HS 63). Този износ представлява около 50% от общия износ на страната ни в тази скандинавска страна. 

Въпросът с групажните пратки по износа следва да бъде проучен, тъй като трафикът не е особено интензивен.

За пътуване до Осло не ни трябва виза. Норвегия има посолство в София, както и България в Осло. Интересна информация за Норвегия има на адрес norvegia.start.bg

Други материали:

Пазара на облекло и текстил в Швеция
Пазара на облекло и текстил във Финландия 
Глобален бизнес по скандинавска формула
Lindex във Финландия 
Lindex в Швеция
Lindex с експанзия на Изток

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News