English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Април 2018

Пазара на мъжко облекло е без особени колебания през последните години. Мъжката част от населението - около 2.25 милиона души (между 20 и 60 години), както в много страни по света е по-пестелива откъм разходи за облеклото. Въпреки това, тези мъже в работоспособна възраст, от които около 1.6 милиона живеят в градовете формират един пазар от около 500-600 млн.лева годишен оборот. Когато говорим за хората, облечени в соц-облекла, имаме предвид предимно мъжете на възраст над 60 години, износващи старите си костюми от шевиот и дългите шлифери модел "щази". Но тази група трудно може да бъде наречена потребителска, тъй като пенсионерите, в по-голямата си част не могат да си позволят почти никакви разходи за облекло, освен чифт чорапи или бельо. В най-добрия случай, повечето от тези хора може да потърсят магазините за дрехи втора употреба.

След това "нерадостно" начало отиваме директно в "любимата" средна ценова група на българските производители. При по-тежките облекла можеше да се очаква, че бившите флагмани на индустрията, наследили по-скъпо-струващото гладачно оборудване трябва да са окупирали нишата на мъжките костюми и сака. Повечето от тях обаче изпуснаха моментума през 90-те години и в нишата на мъжките костюми се настаниха фирми като Денил, Драго и Радо, Ролман и други. След пазарни колебания фирмата Вотан, с подобрена маркетинг политика също успя да се върне на пазара чрез марката Агресия. Фирми като Контекс Дружба, Мизия- 96, въпреки мащабното производство отбелязват слабо присъствие поради недостатъчната работа по изграждане на бранда и маркетинга. На пазара се появяват и чуждестранни марки.

Ето какви отговори получаваме от потребителките (!) на въпроса "Откъде можем да обзаведем мъжа ми със стилен мъжки - разбирайте официален - панталон? Поводът е вечерен прием.

-Има няколко магазина на Толи М. Там могат да ти ушият по поръчка и ако си избереш готов да го преправят по вкуса ти.

- Ако приемем, че цената не е толкова важна - ти казвам веднага Мануел. Във всеки случай дрехите им са страхотни - качествения и скъп мъжки костюм винаги си личи. При случай, а и без винаги водя мъжете да пазаруват от там.

-100% Парушев

-Не се заяждам, но защо пък 100%? Платовете на Парушев са с ниско качество, а дрехите с лоша кройка. Купихме на мъжа ми 2 панталона от там и 3 ризи, заради известното име - всичко си седи обличано по веднъж-дваж...
Ако е въпросът е да е БГ производство Денил и Драго и Радо са в пъти по-добри като качество, що се отнася до цени - не мога да коментирам, тъй като не запомням.

-Магазините на Франт. Ние взехме на половинката оттам мъжки костюм от който сме много доволни - той - понеже му е много удобен и му стои като правен специално за него, аз - понеже почти не се мачка /тоест не се налага да го гладя често/, а е от фина вълна."

Всяко от цитираните в този форум мнения маркира предимствата на определен бранд и начина на разпознаване на стоката, чрез марката. За по-консервативните мъже марката и нейното популяризиране се явяват фактор от решаващо значение за успешни продажби.

Въпреки по-честата поява на полу-полото в гардероба на мъжа, мъжката риза остава една от най-често подновявани дрехи. Всеки ден у нас близо 1 милион души мъже сменят ризата си и се стараят през всеки изминат ден на седмицата да са с различна риза. Може да оценим пазара на около 2 милиона броя, разделени относително равномерно през двата основни сезона. Тук конкуренцията е много силна. Макар и да се явява един от първите продукти, с които започва шевното производство в дадена страна, пътя до качествената и търсена мъжка риза е дълъг и малко от фирмите стигат до целта. А още по-малко стигат до нея тези, които не работят за налагането на бранд. Пример за това са някои от големи фирми, продаващи качествени ризи на ниски цени под чужди брандове, останали от производството им за западните фирми на ишлеме. На уеб-сайта на известна на специалистите фирма намираме всички друго, но не и бранд. Мениджърите на фирмите следва да отчетат, че времето на търсене на продукти от завод "Х" или фабрика "У" отмина, за да се проправи път на бранда и неговият маркетинг. При мъжките ризи на средно ценово ниво десетки играчи като Виллис, Калена, Пиер, Мария Спасова, Джулиано, Ивенти и Димана (повечето от брандовете с дамско звучене!) се грижат да обезпечат разнообразен асортимент със тъкани от Турция и Италия. Малко от фирмите обаче използват "френския" шев, придаващ на ризата качество над обикновеното средно ниво. Яката остава слабото място, издава липсата на специализирани приспособления и определя място на продукта в долното ценово ниво на средната група, дори и за фирми, които работят с любов към продукта. В това ценово ниво, пазарът е наводнен и с фалшификати на марки като Boss, Polo и други.

Промяната на активната възраст при мъжете - до 40-45 години, определя и промяна в начина на обличане - от чисто класическото обличане в миналото - костюм, вратовръзка и риза от полиестер, мъжете в България правят голяма еволюция към обличане в стил "свободно време". С изключение на банковите чиновници и заетите в големи компании с доходи над 1000 лева, мъжете усвояват доскоро считани за дамска територия артикули като трикотажните блузи (плоско и кръглоплетени) и приемат цветове, в които бяхме свикнали да виждаме само гейове. Нараства броят на неженените сред младите мъже до 30 години. Тези мъже, често работещи в малки и средни фирми, приемат стил "небрежно-елегантен", подвластен на променливата мода. Този факт, както и влиянието на "дамските" цветове в мъжката мода е фактор, увеличаващ потреблението на мъжки облекла, както в световен, така и в национален мащаб. С малки изключения тази зона у нас е почти изцяло усвоена от марки като Camel, Tom Taylor, Tommy Hilfiger и други и e твърде подценена от българските фирми. Този стил е най-динамично развиващият се сегмент в мъжкото облекло и с най-големи възможности за българския производител. Джинсите са фаворит на мъжете, както и якето позволяващо свобода на движение при шофиране или на работното място.

Сред нишите в мъжкото облекло ще споменем облеклата за професията "охранител", в която работи около 10% от заетото мъжко население в стила "мафиозо" - черен костюм и черно полуполо или тип "горски". Създаването на "светски" лица и хроника открива възможности за развиване в по-големите градове на малко производство и отдаване облекла за приеми под наем, като костюми тип "токсидо" или общо формулирани "за определен случай". Големият брой заети в администрацията и по-специално в униформената ни напомня за възможностите за спечелване на държавни поръчки, при създаване на по-прозрачни правила за организирането на конкурсите.

Промоцията и рекламата на мъжкото облекло в типично женските медии не е за пренебрегване, като се имат предвид участието на нежните половинки при избора на гардероба на мъжа, видно и от разговорите в онлайн "форумите", цитиран в този материал.

Друга възможност е промоцията на бранда да бъде съобразена със средата и интересите на мъжете - удачни форми могат да бъдат радиото, достигащо до тези, сядащи често на волана, рубриките за прогнозата на времето в някои медии, където срещаме все по-често изявите на оскъдно облечени красавици.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News