English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
26 Април 2018

Пазарът на детско облекло може да се определи като един от най-предвидимите пазари у нас. Маркетинг специалистите могат да разполагат с твърде точни данни за броя на децата и потреблението в тази възрастова група. За базата на нашия анализ ще вземем за изходна точка, че за около половината от децата се купуват нови дрехи, а останалите носят дрехи втора ръка. Ще разгледаме пазара на детско облекло в различни възрастови групи, до 14 годишни включително, на базата на статистически данни до 2005 година.

При новородените до 1 година промяна се извършва под влияние на Интернет. Нарастващата популярност на сайтовете за бременност и майчинство, както и форумите към тях, които представляват широко поле за дискусии на тема магазини, марки, намаления и т.н. създават информираност за пазара. Качеството и функционалността на облеклата стават ежедневна тема на майките и тази обмяна на мнения излъчва фаворити. Такива са дрешките на H&М, Carter's, GAP baby, Chevignon, NAF NAF, Fuar, Osh Kosh. Все пак нормално е, че във форумите в интернет обект на интерес са вносните дрешки или по-скоро т.нар "ишлемета", тъй като групата потребители там е тази със средните и над средни за страната доходи. Тази група е запозната с качествата на някои от вносните марки, но цените, която се предпочитат са далеч под цените на марковите дрехи "Бенетон" в магазина на бул. "Витоша" в София например. Разпространяват се адреси на магазинчета за "ишлемета", които от уста на уста достигат до голям брой майки. Ето какво казват потребителки от форума на http://www.bg-mamma.com/ : "Предпочитам фирмени на по-добра цена /ишлемета,  разпродажби/. Не съм от тези, които биха дали 50 лв за панталонки за да го подчертаят после, но не съм фенка на повечето български и китайски неща, защото имат кратък живот. Знам че цената на марковите неща е 5% себестойност и 95% маркетинг, но въпреки това ги предпочитам на половин цена пред българските защото проблемът там е материалът, моделът и в много случаи начинът на изпълнение. Друга майка споделя: "И аз залагам на качествените дрехи без да се изхвърлям в цената.Има добри БГ и турски дрешки,ако улуча нещо от разпродажба марково -супер, но повече от 50-60лв за дрешка ми се вижда безмислено."

От българските марки предпочитани са Захи, Стеда, Кара, Сали, Бонита. Повечето фирми са започнали този бизнес преди десетина години, когато липсата на някои артикули или лошото качество на вноса предизвиква майки и предприемачи да се захванат с производството и реализацията на бебешки дрехи. Въпреки, че през последните години тази ниша се позапълни, пазара все още може да допусне нови брандове, чиято сила е в дизайна и качеството. За съжаление доста често се срещат мнения като това:

"Винаги гледам да купувам качествени дрехи. Не си падам по българските, скапват се доста бързо. 90 процента от дрехите купувам или ми подаряват от чужбина: следя сезонните намаления и честно казано ми излизат по-евтино, отколкото ако ги купя в България".

Българските бебешки и детски марки тръгват с голям "първоначален заряд", тъй като често "българският елемент" буди симпатии и първоначални асоциации с добро качество и ниски цени. След първоначалната еуфория обаче, често се появават проблеми като обезформяне на дрехата вследствие на употреба на по-некачествени материи, слаба издръжливост на шевовете. Все пак ниската цена на българските изделия остава като тяхно основно предимство.

Общо през 2005 г. в тази група е имало 71 075 бебета, от които 36 478 са били момчета и 34 597 момичета. В градовете родените деца са 52 280, а в селата - 18 795 деца. През последните две години има ръст на раждаемостта - спрямо 2003 година има близо 6000 повече новородени деца, което се дължи и на нарастване на средната класа семейства, които могат да си позволят и второ дете. Териториално пазара се концентрира в големите градове. София държи около 25% от пазара на дребно и около 50% от търговията на едро. Повечето от производителите имат магазини и складове за продажба на едро в столицата, някои от тях са създали и складове в страната.

В групата от 1 до 4 години през същата година има около 270 000 деца. И тази група е под влияние на интернет форумите, но майките са все още съхранили тяхното общество, което провежда дискусионни срещи в паркове и квартални градинки, с неизменните теми за храната и облеклото на най-малките. След втората година, тези срещи и групите стават по-редки, информацията- по-малко, пазарът - по-свободен. В тази възрастова група основните предимства, които се търсят у дрехите са издръжливост, както и съотношение цена/качество. Детската градина е място, където панталоните се износват доста бързо и се търсят най-вече издръжливи дрешки на добра цена, тъй като количеството необходимо за една "учебна година" е наистина значително.

В подгрупата на дрехите за деца до навършване на 2 години срещаме същите имена на производители.

Следващата група е на децата от 5 до 9 години с почти 326 000 деца. Тази група ще разделим условно на деца в предучилищна и в училищна възраст. Училищата, макар и повечето да не ползват униформи, налагат друг стил на обличане и функционалност на дрехите. Началото на училището преди 15 септември е и своеобразен пик на продажбите на детски облекла, според израза на продавачка "родителите купуват като че ли ще затворим пазара". Корените на тази продажбена акция могат да бъдат търсени и в периода на дефицит в миналото, както и със смяната на сезоните. Тази акция е твърде кратка и фирмите, които не са готови със стоките си до средата на август, може и да я пропуснат.

В групата от 10 до 14 години с численост 446 620 през 2003 г. днес предполагаме намаление с около 50 000 до около 400хил.деца.Тук разделението ще направим на все още детските облекла за 10-11 годишните и на вече тийнейджърските за 12-14 годишните. Децата започват да проявяват характер и вкус и покупките на дрехи започват да се извършват с тяхно съгласие. Това предполага производителите на детски облекла да имат още по-голямо познаване на детските търсения и изисквания. Децата от тази група вече излизат по свободно навън и игрите им в градинките и училище довеждат до по-голямо износване на дрехите. Налице е и бързо израстване и омаляване на дрехите. Това води до необходимост от по-евтини дрехи. Евтините вносни стоки от Турция и Китай имат по-голямо присъствие на пазара в тази възрастова група.

В детските облекла се оформя обща цифра от над 1 млн. потребители, които, разбира се, зависят изцяло от джоба на техните родители. С голяма резерва, изчисленията ни водят към оборот на този пазар от около 150 - 200 млн.лева за година. Считаме, че на пазара има 70 до 100 български фирми-производители, някои от които имат числен състав над средното предприятие като фирма "Дино". Тези фирми работят интензивно, особено в зоната на трикотажните изделия.

Дизайнът на дрехите е:

- в годините до предучилищната възраст се търси предимно ефекта на "сладкото дете". При момичета образа е "куклата", както и използване на характерни дрехи с много декоративни елементи, пайети, ширити, апликации. При момчетата често се използва чисто мъжки дрехи като карираната риза, класически дънки и др.

- В годините от 7 до 11 е детската

зона. В училище децата започват да забелязват кой как е облечен. Разбира се, децата трябва да имат и скрити джобове за парички и мобилни телефони, които да не бъдат лесно преджобвани от лоши батковци.

- От 12 години нагоре облеклото започва да отразява обкръжението, често подражава на начина на обличане на родителите.

Специални дрехи или ниша в нишата са парти-облеклата като към тях трябва да причислим карнавалните, мажоретни, ученически - за някои частни училища.

Сред по-големите имена на магазините на дребно трябва да споменем името на Метро Кеш&Кери, които реализират значителни обеми, благодарение на каталожната промоция на стоките. "Илиенци" преживя няколко тежки месеца на трансформация, но засега всички по-големи производители имат магазини там. И в момента там се предлагат магазини с наем между 250 и 350 лева, но дали панаира вече не се затваря? Детските дрехи, особено трикотажни, са благодатна стока за търговия или поне опознаване чрез Интернет. Една разходка по форуми като http://www.dalavera.net/ показва твърде много запитвания и твърде много предложения за детски стоки, реализиращи се по глобалната мрежа. Остава да разберем как може да се възползваме и ние като производители от тази възможност.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News