English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
22 Март 2018

Коя дейност е по-сложна и по-трудно разбираема ? Дали професията на производителя на облекла или тази на търговците. Състезанието между едните и другите започна и в България.

След като набраха скорост едните навлизат в територията на другите и обратно. Производителите все по-често отварят собствени магазини или вериги магазини, търговците създават производство или дизайнерски къщи и студии.
На производителите им омръзна да чакат търговците да им дадат поръчки, за това, което последните искат да купят. Тези поръчки в повечето случаи не идват от страна на търговците, предпочитащи да вземат решението си в последния момент, без да се обвързват с предварителен ангажимент за покупка. Поели риска за производството на даден продукт, производителите решават, че остава стоката да се предложи в магазинната мрежа, за да се завърши процеса и стигне до потребителите. Така се стига до решението на производителите да откриват свои собствени магазини. Те обаче предстои да откриват тепърва през кой месец се продават роклите и през кой пуловерите, защо едни цветове се купуват през някои месеци, а в същия сезон по-късно вече не са интересни на потребителите, какво продава стоката...

Търговците от своя страна виждат, че продавайки стоката на производителите под тяхна марка, те стават зависими от тях. Популярността на бранда на производителите нараства и бизнеса върви добре...до деня, в който в съседния магазин се появява същия бранд. Тогава идва идеята за създаване на собствена частна марка от страна на магазина. Но марката е едно, стоката не е нито боб, нито леща, а облекла, които трябва да отговарят на стила и начина на живот на създадената клиантела. Тогава идва ред на мислите за създаване на дизайнерско студио, дори и производствено звено. Първите сблъсъци с действителността ще дойдат, когато на обявата за шивачка няма да се отзове почти никой, въпреки че предлаганата заплата е два пъти по-висока от тази на красивата продавачка в магазина (шоп асистант). Ще последват и другите обичайни проблеми със сорсинга на материали, минимални количества и т.н.

Интересите на двете страни засега са коренно противоположни. Търговците, бидейки преобладаващо вносители лобират за свободна търговия (често преминаваща в слободна), докато производителите търсят преки и косвени възможности за поставяне на бариери пред вноса. Неотдавна станахме свидетели на първата "сутиенена война" в Западна Европа, завършила с временен успех за производителите, които наложиха стъпаловиден растеж на вноса от Китай за определени категории облекла. По-големите търговци на запад, много от които вече имат създадени частни марки предпочитат сорсинга от Китай и Индия и ще продължат да подкрепят интересите на свободната търговия. В България обаче търговците, които могат да си позволят да правят аутсорсинг на облекла с тяхната частна марка не са много. Останалите ще трябва да разчитат на националния потенциал, което може да ги превърне от лобисти на свободната търговия в привърженици на протекционизма на индустрията. Смесването на интересите може да се окаже полезно за двата, раздалечени понастоящем лагера.

Разбира се и производителите и търговците не бива да забравят, че не е достътъчно стоката да се изложи в магазините или да се произведе, остава да се направи и маркетинга.

Други материали
Кой, къде е, и какво ще прави?

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News