English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Март 2018

Освен нарастването на износа на текстил и облекло от България за ЕС, статистиците ще отчетат още една цифра, спада на износа за САЩ с над 26% през 2006 година. Една единствена категория, вълнените облекла са с почти непроменен статус на големия североамерикански пазар при абсолютна цифра от около 14 милиона щ.долара. При всички останали бележим спад от общо около 25 милиона долара за една година, тенденция която започна след датата 1 януари 2005 година.
Дали България губи позиции и какво губим. На фона на растящия износ за ЕС, България не губи от преориентацията на износа си.  Все пак от износител № 1 за САЩ в Източна Европа през 2004 година, България губи позиции пред страна като Румъния. През миналата година нашата северна съседка бележи 13% увеличение на износа за САЩ. Растеж отбелязват Полша, Чехия и един от нашите средиземноморски конкуренти Мароко (които се ползват от нулева тарифа при вноса в САЩ). Запазват позиции Унгария и Литва.
От другите ни съседи Гърция запазва износа, докато Турция губи около 17%. Това е и връзката със спада на нашия износ и то предимно в памучните облекла. Турция направи, каквото можа с участието си в Истанбулската декларация и въздействието на тази декларация над американския конгрес, взел рестриктивни мерки спрямо вноса от Китай. Те обаче не се оказаха достатъчно силни да задържат началото на един процес, в който азиатския внос ще доминира на пазара в САЩ.
При това положение едва ли има смисъл да роним горчиви сълзи по изгубените позиции на американския пазар. По-гъвкавите български фирми от среден калибър се ориентираха към европейския пазар, за разлика от румънските си колеги, които загубиха големи поръчки от Европа, но ги спечелиха в САЩ. 
По-нататък влияние върху нашите продажби в САЩ ще оказват тенденциите в стила на обличане на американския народ. При нарастване на стила "кежуал", в който преобладават дори и през зимния период облеклата от памук, интереса към нашите дрехи ще спада. Въпреки намалението на мощностите в България за вълнени палта, кабани, дамски костюми и сака, те си остават главното оръжие, с което България ще може да се сражава на северо-американския пазар. Близостта до суровинната база на вълнения италиански, а защо не и португалски текстил ни прави в тази зона предпочитана дестинация...след Румъния. Американският пазар представлява по-добри възможности за българските компании, имащи възможности да работят при условия на доставка FOB.

Коментари
Mr. Mastilo 01/04/2007 23:41
n_asito@abv.bg

Стулът "кежуал" се наложи доста трайно в американския стандарт, дори смея да кажа че това е американския стандарт. Кежуал не е особено предизвикателсвто за българските дизайнери от гледище на сложността му на изпълнение, и в сравнение с европейския стил, който стига дори и до типа висша мода. Е става интересно...
Ако българските дизайнери съсредоточат малко повече сили в американския кежуал стил, отколкото да се борят с огромната европейска конкуренция като се стремят да се наложат в самата Европа, което прави борбата още по-жестока, дизайнерите не само ще имат значителни успехи, но и ще завишат своите доходи и подпомогнат износа на малката ни страна. Така няма и да спада интереса към нашите облекла.

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News