English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
24 Март 2018

Материалът Таланта срещу икономиката предизвиква различни ръзсъждения в повечето от нас. Ето какво мнение получих от наш читател:

"Защо няма мода в България", "защо няма дизайнери","защо няма футбол", "защо няма кино" и "борба" вече няма ... може да се пита много. И изобщо не е важно кой колко труд е вложил и кой за какво си мечтае. И кой какво си въобразява.

Да започнем оттук:

За да стане един млад човек добър професионалист, първо трябва да получи добро образование и правилно възпитание. Независимо от сумата, която сте подредили и многото години прекарани в "обучение" при мен са идвали хора, завършили техникум по облекло и след това "моден дизайн", които освен, че не могат и една елементарна конструкция да направят, не знаят и най-минимални  правила за изработването на една дреха. И най-изумителното е, че представят изработени от тях облекла, които са меко казано ужасни и неприлични за гледане. Това може да покаже единствено, че те нямат никакъв критерий за добра дреха и не осъзнават, че всъщност това ги компроментира.

А дипломите са им с оценки над 5.00 и не говоря само за един човек.

Е, това са хвърлени пари на вятъра и илюзорни надежди.

Не обвинявам младите хора, те не могат да се ориентират в тази ситуация, в която доста от ценностите са заменени с фалшиви.

Неприятно ми е да го кажа, но в тази среда, в това време тук няма почва за развитие на младите дизайнери. Те дори нямат от кого да се учат, нямат с кого да се конкурират, за да станат по-добри и нямат потенциални клиенти, които да оценят това, което създават."

Започнах темата, но разбира се с един материал няма да може да получим отговори на всички въпроси. Започваме дискусия, в която се надявам да видим повече мнения на мениджъри на фирми, преподаватели и студенти.

Кое е началото - пазара или мечтите, защо съществуват мечтите, пазара и образованието, пазара на на литература за образование, малката нация, езиковата ни подготовка, кое прави тези творци конкурентноспособни и други въпроси, някои от които са засегнати и от горния наш читател, когото ще наречем с името ДМ1 (другото мнение 1, въпреки че в заключението на този читател, аз не виждам големи различия с това на младите дизайнери).

Всъщност, младите хора, чиито мнения поствах в материала Таланта срещу икономиката виждат в него, че ще бъде полезен за младите таланти, които искат да се занимават с дизайн. Сигурно през цедката на естествения подбор ще отпаднат мнозина от тях и ще се извърши проверката, дали те наистина са таланти.

Коментари
Валерия Рачева 18/01/2009 19:46
racheva_v@abv.bg

Напълно съм съгласна с всичко от този анализ. И аз като посоченият пример съм завършила техникум по облекло и след това "моден дизайн" (в българия). Смятам обаче, че съм взела това, за което родителите ми са платили...без едно: никой не ни "научи" как най-добре да представим, това което сме сътворили и как да го продадем. Преподаваха ни макроикономика, която съм убедена, че никой не е взел насериозно. Смятам, че ревютата, които ни организираха трябваше да бъдат от типа "базар", за да се ориентираме навреме на какво сме способни. И тогава може би анализите и маркетинг статиите от този сайт нямаше да ми бъдат толкова интересни...

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News