English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
23 Март 2018

В стратегията на българските модни фирми виждаме доста различни виждания за тяхната експанзия на пазарите.

Да вземем за пример два развиващи си бранда  Маркам и Етере. Русенската фирма залага на чуждите пазари, създавайки представителства в Германия, Бенелюкс, Испания, Австрия, Чехия, Словения, Сърбия, Хърватска, Унгария и Румъния и Русия, магазини в Швеция, Австрия, Чехия, Хърватска и Румъния. В България засега откриваме един магазин в София, проект за Варна и вероятно аутлет в Русе. И докато в чужбина намираме доста точки, в които двата бранда имат допирни точки, в страната тяхната стратегия е коренно различна. Етере имат дистрибутори в Холандия, Унгария, Сърбия, Испания и Молдова и Русия, които с малки изключения имат почти същите адреси, като тези на Маркам. Етере имат магазини в Холандия, Унгария, Сърбия, Испания и Молдова, като и двете фирми са намерили партньори предимно от столиците на европейските държави. В България фирмената мрежа на Етере е една от най-развитите от българските брандове и покрива освен столицата още 15 български града. Освен териториалното разширение, Етере търси и навлизане в дълбочина на пазарите в страната, като освен петте си точки на продажба в столицата през тази година откри втори магазин в Пловдив. Подобно хоризонтално и впоследствие дълбочинно навлизане на пазарите в малките градове забелязваме и при други два български бранда Kensol и Forest Jeans в Пловдив и Варна.

Какво още може да видим ако продължим наблюдението си. Намираме, че Етере нямат магазин в Русе, а Маркам нямат магазин в Пловдив. Дали Етере има опасения от наситената конкуренция в Русе или Маркам от тази на пловдивските фирми или са изградени някакви правила? Спорът в Русе се решава от софийските BatiBaleno и Capasca, като определението е доста грубо, тъй като всички тези фирми имат различни целеви групи, макар и не много ясно изразени. В Пловдив пък се настанява Esta и пак BattiBaleno. Това сравнение правим основно, за да кажем, че който прави опит да прави джентълменски споразумения на свободен пазар губи, защото третия печели. Един опит в другата посока например е откриването на магазини на една линия на Етере и Маркам в Скай Сити в София, където освен тях има и още няколко други български бранда като BattiBaleno, Capasca, Kensol, Nia & Dorado, Tani Fashion. Тяхното присъствие заедно определено носи повече ползи, отколкото негативи за потребителите, съответно и на фирмите, ръководещи тези марки.

Пред всеки мениджър на моден бранд стои въпроса за разширяване броят на магазините. Защото това означава не само продажби, жизнено необходими на фирмата, но означава и конкуретноспособност. Означава скорошен край на мъките с минималните количества тъкани от цвят, подобрение на производителността, означава подобрение на логистиката. Важен показател, с въздействие върху нашите резултати е обемът на продажби на квадратен метър продажбена площ. Дали ще продаваме в Париж, Пекин или Плевен от значение е обема на продажби от всеки квадратен метър площ, а цената на този квадратен метър влияе отново на нашата конкурентноспособност.

В един анализ, публикуван неотдавна от журналистката Женя Атанасова, се открояват доста добре проблемите пред мултинационалните брандове за навлизане на пазарите в малките градове. Постепенно, тези проблеми се преодоляват с проектираните молове в някои областни центрове. А дотогава е времето на българските брандове, които могат да заемат територии, като освободят потребителите от тези градове от нуждата да правят шопинг турове до София и Варна, за да запълнят гардероба си. Не веднаж сме подчертавали дебело думите на Николо Макиавели, че "предприемачите са хората, които разбират, че има твърде малко разлика между препятствията и възможностите и могат да обърнат и двете в тяхно предимство". Ако за мултинационалните брандове има препятствия за навлизане в малките градове, това трябва да бъде използвано от българските брандове. Това се доказва на практика и от някои български компании, предприели вече разширяване на пазарите в по-малките български градове. И ако тази политика е успешна, ние задаваме един друг въпрос.  И след като намираме, че в чужбина не продаваме в молове, защо там търсим продажби в европейските столици, а у нас в дълбоката провинция ?

В крайна сметка дали у нас или в чужбина, отварянето на магазини на нашите брандове в малките градове е възможност, която трябва да се използва. Съществена полза ще има от едно ново обединение на българските модни фирми в организация на модните магазини в България, което ще проучва и създава нови възможности чрез контакти с местните власти и медии, ще въздейства върху наемодатели и ще създава притегателни нови центрове за потребителите (може би и в чужбина).  

Други материали по темата
Кои са модните градове в България
Източна Европа привлича с растяща покупателна способност на потребителите
Как да планираме обема на продажби в магазините?
Какво е ритейлър?

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News