English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Март 2018
В последно време в бизнес средите все повече се говори за недостига на работна ръка у нас и възможността да се внесе такава отвън. С умиление си спомнихме за хилядите виетнамци, които тоталитарната власт някога бе осигурила с един замах. Ръководители на фирми, предимно от поколението Baby boomers и близки до него започнаха да плачат на рамото на държавата.

Преди около една година, по повод на настоятелно искане на една организация, ми се наложи да направя малко аритметики. Представих си внасянето на работници от Виетнам, Китай или бесерабски българи в реални родни условия.

Какво му трябва на един работник:
- транспорт до България и обратно;
- легло;
- храна;
- медицинско обслужване;
- заплата
Направих една табличка за разходите в евро, която може да изглежда прибизително така за две години договор:

страна  транспортлегло храна заплата медицински общо 
 Китай 500 370 3730 2400200 7200
 Бесарабия   50 370 3730 2850200 7200

В табличката има известна доза стъкмистика, но целта е да покажем, че няма голяма разлика в това, дали ще наемем работници от Китай или от Бесерабия, тъй като по-ниските разходи за транспорт от Бесарабия, ще бъдат компенсирани с искания за по-високи заплати и ще имаме приблизително едни и същи разходи и в двата случая.  Това, което е очевидно е, че таблицата показва трудно постижими минимални разходи.

Резултатът показва също, че средния разход за един работник ще бъде около 300 евро на месец. Нека да погледнем колко от фирмите у нас, които вият от липсата на работници, имат понастояшем 300 евро месечен разход за работник. В индустрията за производство на облекло, обувки и кожена галантерия поне не са много, а тези които изразходват такъв фонд за заплата, успяват до голяма степен да задържат работната ръка засега. 

Изникват и нерешими въпроси, като липса на общежития, които да осигурят посочения по-горе нисък разход от 1 лев за легло на вечер, липсата на столове за хранене (при 10 лева на ден за хранене), нарастващи разходи за храна, електро енергия и други. Едно от положителните неща, които днес могат да се кажат за модната индустрия е, че условията за работа във фирмите са изключително добри. Трябва ли да влезем във фокуса на медиите с репортажи за недоволни работници и недостойни условия на живот ?
Този материал има за цел да приземи някои мениджъри от полета им в миналото. Вместо да говорят за оцеляване и запазване на работните места, тези мениджъри е добре да се замислят над конкурентните предимства, които имат в световната икономика. Конкурентни предимства не се постигат с използване на производства-потоизтисквачка, а с интелигентни решения при ситуация на нарастващи разходи. Това включва предлагане на уникални продукти и услуги с висока добавена стойност, използване на икономики в развитие за разширяване на пазарите и чрез това намаляване на стойността на разходите, накратко възприемане на маркетинг концепция като философия.

Табелката на пътя ни показва, че промените са нашия следващ изход.

Иначе ние си оставаме затворени в нашата философия, че светът се върти около нас. Според същата философия не бива да се променяме, а хората от другия край трябва да се променят, те трябва да научат чуждия език, да се адаптират към чуждата култура. Дали няма да е по-лесно да се променим ние !

Роберт Александрийски
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News