По време на първото издание на изложението BGATE през 2003 година, сред фирмите от модната индустрия се заговори за корпоративна социална отговорност. Представител на германското сдружение AVE тогава сподели опит с български фирми. Преди две години, на борда на БАПИОТ бе предложена идеята да се въведе етикет, като признак на разпознаваемост на стоката, произведена от производители, споделящи принципите на социална отговорност.
Зададохме си въпроса, защо нищо не се случва в България по тази тема. Защо когато вървим по пътя на утвърдените вече фирми, пропускаме важни стъпала като корпоративната социална отговорност. Несъмнено повечето от водещите фирми у нас имат с какво да се похвалят в това отношение. Но ако не се направи комуникацията с потребителя, той никога няма да узнае за това.
През изминалата година БАПИОТ направи доста усилия да изгради по-добро лице на българската индустрия за облекло и текстил. Само че самата индустрия и конкретните фирми като че ли смятат, че това не са приоритетни въпроси и очакват нещата да се случат под чадъра на БАПИОТ.
Един поглед към корпоративните сайтове на големите фирми, като INDITEX, H&M, GAP и техните колеги от Хонг Конг ESPRIT, GIORDANO е достатъчен да се уверим, че не е въпрос на избор да изясниш отношението на компанията към очакванията на обществото. Всички споменати фирми имат специални секции, които ни въвеждат по темата за тяхната социална отговорност. Погледът към сайтовете на българските фирми не донася същия резултат.
Някога в списание "Паралели" имаше забавна рубрика "Намерете разликите". Добре би било мениджърите на фирмите у нас да поогледат какво пише на сайтовете на техните въпросни колеги и да направят съпоставката. А тази разлики не са само в картинките...

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs