English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Март 2018

Неотдавна разбрах, че управителя на фирма, член на БАПИОТ се е отказал от членството си в асоциацията, поради това, че само фирми на членове на УС на организацията получават подкрепа за участие в изложения зад граница. Не разбираме този мотив.

През последните години участието на фирмите в изложенията се подкрепя от ИАНМСП и GTZ. Фирмите, кандидати подават документите си в Агенцията, която отправя макар и с кратко предизвестие покана за кандидатстване. Допускам, че въпросната фирма не е заявявала никога желание за участие, а се ръководи от слухове.

Ще припомним, че в областта на облеклото и текстила Агенцията подкрепя участието на българските МСП от сектора "Облекло и текстил" в следните направления:

- дамска мода, с участие на международните изложения в Дюселдорф, Москва, Париж и Копенхаген и някои други модни столици. Разбира се има и фирми-рекордьори по участие като Вени Стил и Маркам, втората в последните години, но трябва да се отчете, че представянето на допуснатите участници трябва да отрази наистина най-доброто от сектора, за което мнението имат германските специалисти, консултиращи проекта;

- спортни облекла, с участия на панаирите ISPO. И тук, както при дамската мода има рекордьори (неотдавна в съобщение DIEL съобщи, че фирмата е наградена от управлението на изложението за своето 14 -то участие). Заедно с тях се нарежда и СиВен, фирма която не е член на асоциацията, но участва редовно в изложения;

- домашен текстил - Heimtextil. Тук програмата на швейцарското правителство завърши.

Някой може да запита например какво свързва DIEL и СиВен. Дали двете фирми са конкурентни. Да, те са конкурентни на българския пазар, но това не им пречи да участват на общ щанд на изложенията зад граница, образувайки по този начин негласен експортен консорциум. По същия начин действат и фирмите Вени Стил и Маркам. Заедно почти навсякъде в чужбина, техните щандове/магазини са редом дори в Sky City в София.

Няколко пъти вече писахме за липсата на подобни консорциуми в групата на интимното бельо.  Поради тази причина, опитите на отделни фирми да получат подкрепата на държавата за участие на изложение в чужбина се провалят. През тази година по същата причина без българско участие ще премине и важното за под-сектора "защитно и специално облекло" изложение А+А в Германия. 

Мнението ни също така е, че ако има недостатъчна прозрачност в подбора на фирмите, които получават подкрепа за достъп до изложенията, трябва да се подобри механизма. А за да се подобри механизма трябва да се участва в работата на секторните организации и да се търси въздействието им върху администрацията. Излизането от секторните организации не е разрешението на проблема, ако той съществува. Нужна е активност, диалог, прозрачност и демократична организация. Както и ефективни действия в условията на глобализацията.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News