Два дни преди работната среща в Пекин между представителите на ЕК и министерството на търговията на Китай и в навечерието на срещите на комисаря Менделсон с представителите на европейската текстилна индустрия и на вносителите на текстил, Китай изпраща до Европа успокояващи прогнози и сигнали.
Съвсем на място Националната комисия за развитие и реформи прогнозира, че износа на текстил и облекло от Китай през 2007 ще забави развитието си и ще нарастне само с 16 процента, за да достигне 165 милиарда щатски долара. И това е с цели 9 процента по-нисък растеж от предходната година. В причините се отбелязват нарастването на цените на суровините, намалението на експортния рабат (питаме се дали това е пазарната икономика, за която сме чували), покачващ се курс на юана и други търговски търкания.
Намалението на експортния рабат за текстила от седем на пет процента ще намали печалбите на фирмите с 0.26%. Отбелязва се, че някои от текстилните производители няма да могат да съблюдават предписанията на споразумението REACH за химическото третиране на текстила и ще трябва да преустановят експорта си за ЕС.
Китай разбира се намали рабата само на текстила, за да стимулира износителите си да изнасят не суровини, а продукти с по-висока степен на преработка. Защото китайските суровини, достигнали до европейските и турските производители, в един по-късен момент се явяват конкурентни на китайските готови облекла.
Очевидно Китай трябва да успокои надигащата се отново със закъснение Европейска текстилна индустрия против нарастващия китайски текстилен износ, дни преди срещата с комисаря Менделсон. Ръководената от бюрократа Бил Лакин европейска организация Euratex, трябваше да изчака отново последния момент, за да атакува споразумението от 2005 година, с което нарастването на китайския текстилен износ се постави под контрол до края на 2007-ма година. С късната си реакция, тази организация за сетен път доказа, че е напълно изчерпана и без съдържание. И че членството в организацията може да носи ползи единствено на бюрократични организации, а не на реалните производители.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs