English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
26 Април 2018

Израел успява да създаде работеща индустрия за облекло и текстил, преодолявайки препятствия, като малкия вътрешен пазар, отдалеченост от  основните експортни пазари и при високи разходи за производство. Индустрията внедрява високо продуктивна технология в производството, произвежда качествени и конкурентни стоки, прави стратегически инвестиции в чуждестранни компании и се фокусира на пазарни ниши, където малките и средни фирми могат да бъдат възлови играчи. Част от успеха на индустрията се дължи и на вървящия мирен процес в района, позволил на израелските фирми да делокализират производството си, както и да се възползват от споразуменията за свободна търговия с два от най-големите световни пазари Европейския съюз и САЩ. Днес етикета с марката "Made in Israel" е синоним на креативност и оригинален дизайн в модата при някои пазарни ниши като банските костюми, интимното облекло, домашен текстил и някои други.

Индустрията през годините

 
    

Израелската индустрия за облекло и текстил стартира доста преди установяваването на държавата Израел през 1948 година. Още през 20-те години на миналия век, пионери установяват в територията бизнеса,  който са ръководили в Европа, пригаждайки го към новите местни условия. Историята на  Lea и Armin Gottlieb, основатели на световно известната фирма за бански костюми Gottex Models Ltd. илюстрира тази гъвкавост и до днес.

През ранния си период на развитие индустрията получава значителна подкрепа от държавата. Грантове и заеми се отдават, за да бъдат създадени и разширени фабрики, които са били под протекционистичен режим спрямо външно влияние. Но през последния четвърт век, държавата променя философията си за директна интервенция в бизнеса и икономиката, процес, който е мотивиран от нарастващите възможности на свободната търговия. Израел подписва последователно споразумението GATT (General Agreement on Tariffs and Trade - Общото споразумение за тарифи и търговия) и по-късно влиза в СТО (Световната Търговска Организация), което я принуждава да отвори пазарите си. 

През 1975, правителството подписва споразумение за свободна търговия с Европа, а десетина години по-късно и със САЩ. В началото на 90-те години, започна процес на либерализация на вноса, премахват се квотите и високите митнически тарифи. Вносните мита за текстила и облеклото падат до 12%. Фирмите,  отговорят по различен начин на конкуренцията на производството на Далечния изток:
- чрез преместване на производството си в страни с по-ниски разходи;
- чрез развиване на пазарни ниши, където могат да постигнат относителни предимства и;
- чрез въвеждане на автоматизирани методи за дизайн и производство.

Оборот облекло и текстил 1990-1999
($ милиарда)

Източник: Израелската асоциация на производителите 

Заети в индустррията за облекло и текстил 1990-1999
(хиляди работници)
 
Източник: Израелската асоциация на производителите

Свободна търговия 

Поради малкия местен пазар, най-успешните израелски фирми са експортно ориентирани.
Израел е една от малкото държави в света, която подписва споразумения за свободна търговия с ЕС и САЩ. По силата на споразумението NAFTA, те имат свободен достъп и до пазарите в Канада и Мексико. Израел подписва споразумения за свободна търговия и с Йордания, Египет, Турция и Палестинската територия и с други страни, между които и България. 

Износ на текстил и облекло 1990-1999 ($ милиони)


Източник: Израелската асоциация на производителите 

Споразумението за свободна търговия със САЩ е от най-голямо значение за израелската индустрия. Америка е и сега най-големия експортен пазар на Израел, въпреки близостта си до Европа. През 2006 година израелските фирми реализират 507 милиона долара износ, при спад на износа спрямо 2005 година ($ 591 милиона). На европейския пазар след върха от $ 580 милиона през 1996 г. и последващ спад, през 2005 и 2006 година Израел бележи задържане на износа на ниво около $ 450 милиона.

Влияние върху износа оказват различните търговски споразумения, например при увеличаването на вносните мита на САЩ спрямо европейските и други страни за домашния текстил, израелския износ за САЩ нараства, поради нулевата ставка.

Делокализация

Израелските текстилни компании са от първите, облагодетелствани от мирните споразумения между Израел и Египет през 1979 година и по-значителното за индустрията - с Йордания, през 1994 година. Близостта на Израел до Йордания дава възможност на мениджърите за чести посещения на производствените мощности в Йордания, където стойността на труда и другите разходи са по-ниски от тези в Израел. През 2005 година около 1300 израелски бизнесмена имат бизнес в Йордания, голяма част, от които произвеждат облекло.

Едно от главните предимства, които Израел получава,  са специални правила за произход на стоката, при които скроените в Израел стоки, съшити в друга страна могат да влизат в САЩ безмитно. През 1998 година Израел и Йордания създават и първата "Квалифицирана свободна зона" (QIZ) в Irbid, която създава условия за съвместни производства на стоки, безмитно експортирани за пазара в САЩ. 

Днес има много производствени единици, създадени от Израел в Йордания и Египет, както и съвместни производства с турски производители. Например голямата компания Delta Galil Industries, основана през 1975 г., днес с около 14 000 работника, измества производството си от фабриките в Англия и Шотландия в страни като Йордания, Египет, Турция и Румъния.  Мексико се присъединява към листата на израелските инвестиции в чужбина. 


Високи технологии и мода

 
   

Израелските компании инвестират в най-добрия машинен парк, който технологията може да предостави, изграждат активно изследователски и развойни единици (R&D), за да бъдат на ръба на иновацията и са се превърнали от чисто производителна в по-широко спектърна индустрия, предлагаща готови решения на купувачите, включително разработка на материали, дизайн и пълни колекции.

Употребата от компанията Tefron на роботизиризирани производителни методи, например, ги превръща в международно признат лидер в прилагането на нови производствени технологии.  Компанията създава дизайна, произвежда и маркетира висококачествено мъжко и дамско интимно облекло за експорт. Тук продукта се създава от А до Я по висококласен начин, което прави Tefron играч от световна величина в безшевното бельо, а сред клиентите им са такива фирми като Victoria's Secret, Donna Karan, Gap, Banana Republic и Cacharel.

При текстила Израел също се възползува от известните технологии. Фирмата Nilit, които правят найлонови прежди за употреба в дамските чорапогащи и интимното облекло се конкурират успешно на пазарите в Италия и САЩ, разполагайки с вертикално производство. Компанията  инвестира усилено в нови технологии, създавайки собствена организация на производството.

Пазарни ниши и мода 

Насочването в пазарни ниши и мода също дава на израелските фирми конкурентни предимства, спрямо производството от Далечния изток. Израел прави голям скок в производството на домашен текстил, където те използуват луксозни материи, голям набор от щампиран перкал, американ и други памучни тъкани.  Kitan Consolidated, например, разработва натурално оцветени и органичен текстил за покривала, постелки за баня, кърпи, завеси и други. Други силни играчи са Wardinon и Arad Towels.

В модата пробив правят банските костюми Gottex.  Израелският експортен институт, държавно финансиран, подкрепящ израелската индустрия в чужбина, дава рамо на редица дизайнери като Dorin Frankfurt, Gershon Bram and Hagara Fashion.

Частни марки

 
   
 

Няколко израелски компании са създали брандове, като обикновено зад престижното име стои името на производителите. Едно изследване на израелския експортен институт сочи, че повече от 90% от продажбите в сектора облекло са чрез "частна марка", т.е. под марка, различна от името на фирмата.

Компанията Delta Galil, произвеждаща висококласно дамско интимно облекло, мъжко бельо, чорапи, детско облекло и облекла за свободното време, както и тъкани, продава своите стоки на водещи брандове като  Polo, Ralph Lauren, Donna Karan, Calvin Klein, Victoria's Secret и Hugo Boss, както и на магазинни вериги като JC Penney, Gap и Banana Republic в Щатите, Marks & Spencer в Англия, Hema в Холандия  и Carrefour във Франция. Друга голяма фирма Polgat Textiles, произвеждаща камгарни вълнени платове, брои сред купувачите си висококласни дизайнери като Armani, Calvin Klein и Liz Claiborne, и сред магазините Marks & Spencer. Фирмата Bagir маркетира с частна марка при Marks & Spencer и Brooks Bros, и със собствения си бранд, Pierre Balmain, Paris,при Selfridges и John Lewis в Англия.

Много израелски компании, като напримар Delta Galil или Tefron работят вече за износ с техни частни марки.

Глобална визия

Бидейки част от вече глобалната индустрия за облекло и текстил, израелските компании излизат и извън Близкия изток. Delta Galil има инвестиции в Канада за производство и маркетирана на чорапи чрез закупуване на Dominion Hosiery Mills и в Щатите - Wundies Industries, производител на интимно облекло и момичешко бельо. Tefron също е международна компания с придобиването през на 1999 година на Alba Waldensian Inc,водещ американски производител на безшевно облекло и уникални трикотажни медицински продукти. През 2006 г. оборота на Tefron стига до $188  милиона при почти 10% увеличение, спрямо 2005 година. Bagir оглеждат в момента покупка на европейска фирма за мъжки костюми на стойност между 10 и 16 милиона долара.

Making Waves

 
 

 
Модел на Gottex 

 

Gottex е бранда в банските костюми, който държи Израел на картата на голямата мода. Гения на Lea Gottlieb, която създава компанията със съпруга си и става нейн главен дизайнер, е в допълването на банските костюми с подходящи връхни облекла и аксесоари, поли и създаване модни плажни ансамбли.  
Gottex е също така и история, как доброто ръководство се отразява на една компания да достигне високо ниво в модата.

Lea и Armin Gottlieb пристигат в Израел през 1949 година и установявят фирма за производство на шлифери, каквото са правили до този момент в Унгария. Но поради това, че температурите в Израел са доста по-високи, през 1954 г. преустройват линията си на бански костюми.

Днес Gottex продава в над 80 страни банските си костюми, характерни със смелата си кройка, цветове и иновативни материали. Компанията маркира пътя на други производители на бански костми, някои от които като Gideon Oberson, продават под собствено име, а други като Marlin, Klil Yofi Model и Diva Hirschthal, работят за други брандове.

В края на 1997 година, след една слаба серия Gottlieb  продават 80% от бизнеса си на холдинга Africa Israel Investments, но 82-годишната Lea Gottlieb остава и тогава, като член на дизайнерския тим.

Новият собственик, Africa Israel реорганизира компанията и бизнеса се възстановява. През 1999, Gottex записват $2 милиона печалби, тръгвайки от $17 милиона загуба през предишните години. Продажбите надхвърлят $30 милиона през 2000 (при почелба от $3 милиона), 85% износ, главно за магазини в Щатите като Sacks Fifth Avenue и Bloomingdales. В Англия, Gottex се продава от престижни магазини като Harrods, където фирмата притежава собствен магазин. Други важни пазари са Франция, Япония, Китай, Австралия и Южна Америка. 

В последните години те излъчват нови по-евтини линии "Free by Gottex" целящи младите работещи жени и бранда "Lady Gottex" за по-възрастната клиантела.

Около $ 3.5 милиона годишно Gottex харчи за развойна дейност (около 10% от оборота), опитвайки нови технологии, щампи и материали и създавайки готов продукт, включващ триизмерно глитерно фолио  за допълнителен ефект. 40% от кроенето в компанията е компютъризирано, останалото е ръчно.

Внос

През 2006 година ЕС реализира износ за около 300 милиона евро на облекло и текстил в Израел.
Редица фирми имат магазини в Израел. Неотдавна испанската Pull and Bear, която има 12 магазина в Израел обяви, че стартират два нови магазина в Givatayim и Kiryat Bialik. Понастоящем оборота на тази фирма в Израел е около $14.5 милиона.
Lacoste и Lee са също част от компаниите, които откриват напоследък магазини в Израел.
Как се облича бизнеса в Израел

При бизнес срещи е най-добре да заложите на формалното облекло, докато се научите да се обличате различно. В крайна сметка може и да се изненадаме от неформалния начин на обличане, както на работното място, така и при други обществени ситуации. В провинцията преобладава по-консервативното обличане, докато в главните градове, уличното облекло разкрива индивидуалността, както във всеки европейски град.

Мъжете носят панталони и риза с дълги ръкави. През лятото може да срещнете и хора с ризи с къси ръкави, а яката е откопчана. За бизнес срещи понякога се налага да се носят сако и врътовръзка. Със сигурност ще ви възприемат по-добре , ако сте облечен по-формално. След първата среща, може да се отиде на по-кежуал облекло, особено ако се разглеждат забележителности.

Ако посещаваме религиозни места е добре да имаме риза с висока яка и ръкави, които да покриват поне лактите ни. Подгъвите на рокли или поли могат до достигат до глезена или поне под коляното. Панталоните не трябва да бъдат прилепнали. Жените е по-добре, да не носят дрехи, очертаващи формата на тялото им. Все пак ще срещнете много дами, облечени по последна мода.

Израелското лято е горещо и влажно, през зимата обаче може да се нуждаете от палто. Пуловера е добър помощник през зимата, даже и шапка и ръкавици. Израел е модерна страна, повлияна много от европейската и американска култура.

Повече информация за навлизане на пазара може да бъде получена от Израелския институт за международно сътрудничество - http://www.export.gov.il/Eng/ .
Коментари
Mr. Mastilo 16/05/2007 16:59
n_asito@abv.bg

Ето още един пример, че ако българският износ се "излее" някъде извън границите на западна европа, успехът би бил по голям и от материален аспект и като известност. Но остава важно и "дилеманистично" дали да се крием под имената на чужди брандове или да рискуваме, да бъдем смели и да налагаме нашенското. За жалост при подобни бълг. обстоятелства това в наши дни е някак невъзможно. На какво ще разчитаме, дали ще взимаме пример от страни като Израел или ще имитираме и копираме чужди брандове в стоково-пазарно отношение... ще си остане колкото ясно толкова и неясно.
П.П. Добра статия, благодарим за нея !
Mr. Mastilo

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News