Холандия е вносител номер 7 на връхно облекло между страните на ЕС, като около 55% от вноса се пада на развиващите се страни. През последните години се забелязва увеличение на вноса от тези страни с около 4-5 %. Германия, Китай и Турция са водещи в доставките.
Според предвиждане на анализатори през 2007 година ще има следните приблизителни разходи на потребителите за връхно облекло:

Облекло

Предвиждане в милиони евро

Дамско връхно облекло

5 015

Мъжко връхно облекло

3 150

Детско връхно облекло

1 370

Общо

9 535

Предвижданията за пазара на дамското облекло показват нарастване на обема, но намаление на стойността. Това най-вече се дължи на нарастване дела на "галопиращата мода" (fast fashion). С по-висок знак ще нарастнат продажбите на облеклото в "небрежно елегантния стил"(кежуал), докато при облеклата за свободно време (за развлечение и спорт) ще има по-нисък растеж на продажбите.

Продуктови групи

Дамски облекла:

Мъжки облекла

В повечето от продуктите без изрично споменатите има спад на цените.

Детски облекла

Пазарно сегментиране

Производство

Производството на холандските фирми се извършва в чужбина (аутсорсинг). През 2005 година в страната има 1275 фирми, опериращи с облекло, в 78% от са наети един или двама души. Най-големите играчи са Mexx-Holding за кежуъл облекла (http://www.mexx.com/), Oilily за детски и дамско облекло (http://www.oilily.nl) ; Secon Group - дамско облекло (http://www.secon.nl/) и Mcgregor Fashion Group (http://www.mcgregor-fashion.com/ ).

Всички те имат и магазинна мрежа, като Mexx притежават бранд със световно влияние, притежаван от Liz Cleyburn САЩ.

Тенденции:

Все повече производители ще откриват техни магазини. Това става ясно и от другите материали в бюлетина. Намалява броят на производителите, поради растящия внос от развиващите се страни. Пазара в средното ценово ниво предлага добри възможности за износителите за Холандия.

Продукти с по-висока дизайнерска стойност ще бъдат търсени повече.

Внос

Сред водещите доставчици на пазара са:

Общо горно облекло:

1.Група от ЕС - Германия, Италия, Белгия, Дания и Полша - общо с около 32-33% дял, в който има промени като например Германия губи позиции, за сметка на Дания, която прави облекла с повече аксесоари и по-усложнена конструкция.

2.До края на 2006 България (1%)е в групата на Румъния (2%), Хонг Конг и Корея с общо около 13%.

3.В най-внушителната група - Китай с около 16%, Турция с около 13% и т.н. - общо около 55%.

При облеклото от платове, различни от трикотажните (т.н. конфекция) България има дял от 2%, почти колкото и Румъния. При конфекцията в някои позиции, като кежуъл саката дела на развиващите се страни е най-нисък - около 26%, при полите е около 50%, над 65% е при спортните артикули, якетата, бебешките дрехи.
При трикотажните облекла не сме забелязани в челните доставчици. Тук хегемонията на развиващите се страни е по-силна, в почти всички позиции над 65% от пазара.

Търговски канали

Вносители на връхно облекло в Холандия са:

В системата на търговия на едро има около 3000 търговци, от които около 900 са значими. Повечето от тях са членове на FTGB (текстилна асоциация на търговците на едро). Информация за тях може да бъде открита на http://www.nvg.nl/ или на сайта на агентите и вносителите на облекло и текстил http://www.nvkt.nl/ .

Системата търговия на дребно е различна от тази в другите страни на ЕС. Специализираните магазини не срещат много силна конкуренция от страна на Department магазините. Съотношението на двете сили е 56:44, като най-голям пазарен дял имат веригите магазини (39%).

Холдинга Vendex/KBB - Maxeda http://www.maxeda.com/ е от най-големите играчи на пазара и държи Vroom&Dreesman и Bijenkorf ; Hema, M&S Mode, Claudia Strater и др.

Увеличават се магазините на съседите като H&M с над 70 магазина, Vogele Mode с около 120 магазина, Vero Moda с над 75 магазина, навлизат Zara, Mango, Inwear, Cottonfield и др. Намаля дела на C&A Netherland.

При "пазаруващите" групи има две големи: Euretco и Intres. Около 1000 независими магазина за връхно облекло са членове на Intres (http://www.intres.nl/). Групата на Еuretco http://www.euretco.nl/ включва Sportpoint (85 магазина) и Sport 2000 (130 магазина) и др.

Приблизителен брой магазини-специалисти към 2006 година.

 Верига магазини Компания-майка уеб-сайтброй магазини 
 Разни облекла   
 C&A C&A http://c-and-a.com/ 108
 We Men/Women We Europe http://www.wefashion.com/ 160
 Shoeby Fasion Shoeby http://www.shoebyfashion.nl/ 100
 Мъжко облекло   
 Adam Mc Gregor Group http://adam.nl/ 45
 Дамско облекло   
 Didi Fashion Coltex http://www.didi.nl/ 101
 M&S Mode Vendex/KBB http://www.msmode.com/  134
 Miss Etam Etam Groep http://www.etamgroup.com/ 126
 Steps NFD http://www.steps.nl/   86
 Детски/бременни   
 Prenatal CVC http://prenatal.nl/    67

Пазарните цени включват 19% ДДС, някои цени:

Ценова информация може да се получи от някои от посочените сайтове на фирмите също.

Търговски панаири в Холандия:

Modefabriek (http://www.modefabriek.nl/),   Amsterdam Fashion Week (http://www.amsterdamfashionweek.com/), Showroom - Амстердам (http://www.showroomamsterdam.nl /) за детски облекла - No Kidding (http://nokidding.nl/), но всички те имат местен характер и очакванията трябва да бъдат умерени. Някои от холандските фирми могат да бъдат намерени и на панаирите в Германия.

Производителите на облекла могат да потърсят партньори и чрез aсоциацията Modint (http://www.modint.nl/.
Материала е адаптиран от office@tune-in.info за нуждите на българските фирми от холандски източници. Допълнителна информация може да бъде предоставена на заинтересованите фирми.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs