English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
26 Април 2018

Холандия е вносител номер 7 на връхно облекло между страните на ЕС, като около 55% от вноса се пада на развиващите се страни. През последните години се забелязва увеличение на вноса от тези страни с около 4-5 %. Германия, Китай и Турция са водещи в доставките.
Според предвиждане на анализатори през 2007 година ще има следните приблизителни разходи на потребителите за връхно облекло:

Облекло

Предвиждане в милиони евро

Дамско връхно облекло

5 015

Мъжко връхно облекло

3 150

Детско връхно облекло

1 370

Общо

9 535

Предвижданията за пазара на дамското облекло показват нарастване на обема, но намаление на стойността. Това най-вече се дължи на нарастване дела на "галопиращата мода" (fast fashion). С по-висок знак ще нарастнат продажбите на облеклото в "небрежно елегантния стил"(кежуал), докато при облеклата за свободно време (за развлечение и спорт) ще има по-нисък растеж на продажбите.

Продуктови групи

Дамски облекла:

 • Номер едно при дамските облекла е полата. Във всички сегменти (младежка мода, тренд ориентирана или класическа) тази група е много популярна и според анализаторската фирма Gfk продажбите им и през 2005 година имат ръст от 6% в обем;
 • При формалните (по-официални) продукти като палта, костюми и ансамбли се забелязва един застой, след спада през 2004 година;
 • Разходите за облеклата за свободно време варират между отделните продукти - при джинсите и помучните кежуал панталони има увеличение, докато при другите панталони има спад. Има стабилизиране на продажбите на т-шъртс, поло-блузи, пуловери. Нараства дела на саката, които могат да бъдат носени и вътре в офиса и навън като горна дреха през топлите месеци.
 • При всички продуктови групи без полите, тенденцията е за намаление на цените.

Мъжки облекла

 • Повишеното търсене на "небрежно елегантния стил" (кежуъл) и при мъжете доведе до повишено търсене на панталони джинси (нека да припомним, че "джинси" е продукта който свързваме със соц термина "дънки", от английски - в превод магаре, с което соцкултурата искаше да внуши на обществото, че този продукт се носи само от "магаретата"). Нараства търсенето и на кежуъл панталони. Запазват се цените на тези продукти. Почти същата тенденция има при горните артикули, като "елегантните" ризи губят позиции, за сметка на "небрежно елегантните";
 • И тук, както и при дамското облекло "формалните" продукти като палта и костюми губят или в най-добрият случай задържат позиции.
 • Леките сака за употреба в и извън офиса имат растеж на продажбите;

В повечето от продуктите без изрично споменатите има спад на цените.

Детски облекла

 • Намалено търсене на облеклата за бебешките облекла. Намалението е по-значително при панталонките, другите позиции отбелязват увеличение;
 • Растеж на продажбите на якета за децата от 2 до 11 години, както и техните цени. При по-опростените продукти, в т.ч. джинси цените са надолу;
 • Има повишен интерес към брандирани облекла;
 • Светлите и чисти тонове се заместват с по-непретенциозни цветове;
 • Очакват се добри дни за продажбите на бебешки и детски облекла през идните години.

Пазарно сегментиране

 • демографски фактори - холандското население се увеличава. Намалява броят на младите хора под 20 години (както и в повечето от страните на ЕС) и се увеличава категорията на над 40-те. През 2006 година 14.3 % от населението е над 65 години. Увеличава се броят на домакинствата с един или двама души, т.е. намаляват техните грижи за семейството, те имат сравнително добри доходи;
 • за продуктовите признаци вече отбелязохме нарастването на значението на облеклата тип "кежуъл", за сметка на "формалните";
 • ценово - забелязва се "претъпкване" в средната ценова зона, където са настанени местни и чужди фирми. Молим вижте другите статии в бюлетина;
 • растящ брой потребители имат интерес към съобразени с природата продукти, като направени от organic памук, свободни от принудителен и детски труд, продукти за дълготрайна употреба (made-by).

Производство

Производството на холандските фирми се извършва в чужбина (аутсорсинг). През 2005 година в страната има 1275 фирми, опериращи с облекло, в 78% от са наети един или двама души. Най-големите играчи са Mexx-Holding за кежуъл облекла (http://www.mexx.com/), Oilily за детски и дамско облекло (http://www.oilily.nl) ; Secon Group - дамско облекло (http://www.secon.nl/) и Mcgregor Fashion Group (http://www.mcgregor-fashion.com/ ).

Всички те имат и магазинна мрежа, като Mexx притежават бранд със световно влияние, притежаван от Liz Cleyburn САЩ.

Тенденции:

Все повече производители ще откриват техни магазини. Това става ясно и от другите материали в бюлетина. Намалява броят на производителите, поради растящия внос от развиващите се страни. Пазара в средното ценово ниво предлага добри възможности за износителите за Холандия.

Продукти с по-висока дизайнерска стойност ще бъдат търсени повече.

Внос

Сред водещите доставчици на пазара са:

Общо горно облекло:

1.Група от ЕС - Германия, Италия, Белгия, Дания и Полша - общо с около 32-33% дял, в който има промени като например Германия губи позиции, за сметка на Дания, която прави облекла с повече аксесоари и по-усложнена конструкция.

2.До края на 2006 България (1%)е в групата на Румъния (2%), Хонг Конг и Корея с общо около 13%.

3.В най-внушителната група - Китай с около 16%, Турция с около 13% и т.н. - общо около 55%.

При облеклото от платове, различни от трикотажните (т.н. конфекция) България има дял от 2%, почти колкото и Румъния. При конфекцията в някои позиции, като кежуъл саката дела на развиващите се страни е най-нисък - около 26%, при полите е около 50%, над 65% е при спортните артикули, якетата, бебешките дрехи.
При трикотажните облекла не сме забелязани в челните доставчици. Тук хегемонията на развиващите се страни е по-силна, в почти всички позиции над 65% от пазара.

Търговски канали

Вносители на връхно облекло в Холандия са:

 • местните производители;
 • агенти или представители на чуждестранни производители;
 • вносители, търговци на едро, доставчици на магазинната мрежа;
 • магазини, които имат самостоятелен сорсинг или "пазаруващи" групи.

В системата на търговия на едро има около 3000 търговци, от които около 900 са значими. Повечето от тях са членове на FTGB (текстилна асоциация на търговците на едро). Информация за тях може да бъде открита на http://www.nvg.nl/ или на сайта на агентите и вносителите на облекло и текстил http://www.nvkt.nl/ .

Системата търговия на дребно е различна от тази в другите страни на ЕС. Специализираните магазини не срещат много силна конкуренция от страна на Department магазините. Съотношението на двете сили е 56:44, като най-голям пазарен дял имат веригите магазини (39%).

Холдинга Vendex/KBB - Maxeda http://www.maxeda.com/ е от най-големите играчи на пазара и държи Vroom&Dreesman и Bijenkorf ; Hema, M&S Mode, Claudia Strater и др.

Увеличават се магазините на съседите като H&M с над 70 магазина, Vogele Mode с около 120 магазина, Vero Moda с над 75 магазина, навлизат Zara, Mango, Inwear, Cottonfield и др. Намаля дела на C&A Netherland.

При "пазаруващите" групи има две големи: Euretco и Intres. Около 1000 независими магазина за връхно облекло са членове на Intres (http://www.intres.nl/). Групата на Еuretco http://www.euretco.nl/ включва Sportpoint (85 магазина) и Sport 2000 (130 магазина) и др.

Приблизителен брой магазини-специалисти към 2006 година.

 Верига магазини Компания-майка уеб-сайтброй магазини 
 Разни облекла   
 C&A C&A http://c-and-a.com/ 108
 We Men/Women We Europe http://www.wefashion.com/ 160
 Shoeby Fasion Shoeby http://www.shoebyfashion.nl/ 100
 Мъжко облекло   
 Adam Mc Gregor Group http://adam.nl/ 45
 Дамско облекло   
 Didi Fashion Coltex http://www.didi.nl/ 101
 M&S Mode Vendex/KBB http://www.msmode.com/  134
 Miss Etam Etam Groep http://www.etamgroup.com/ 126
 Steps NFD http://www.steps.nl/   86
 Детски/бременни   
 Prenatal CVC http://prenatal.nl/    67

Пазарните цени включват 19% ДДС, някои цени:

 • памучни панталони (не-джинсови) - при дискаунтерите около 12 евро до 26 евро за частните марки, 35 евро по-евтини брандове, 60 евро за водещи брандове и по-високи цени за дизайнерски брандове. Средна цена 33 евро;
 • пуловери - около 10 при дискаунтерите, 20 за частните марки, 40 за по-евтините марки и 60 за водещите марки, нагоре за дизанерски брандове.

Ценова информация може да се получи от някои от посочените сайтове на фирмите също.

Търговски панаири в Холандия:

Modefabriek (http://www.modefabriek.nl/),   Amsterdam Fashion Week (http://www.amsterdamfashionweek.com/), Showroom - Амстердам (http://www.showroomamsterdam.nl /) за детски облекла - No Kidding (http://nokidding.nl/), но всички те имат местен характер и очакванията трябва да бъдат умерени. Някои от холандските фирми могат да бъдат намерени и на панаирите в Германия.

Производителите на облекла могат да потърсят партньори и чрез aсоциацията Modint (http://www.modint.nl/.
Материала е адаптиран от office@tune-in.info за нуждите на българските фирми от холандски източници. Допълнителна информация може да бъде предоставена на заинтересованите фирми.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News