Страните в Източна Европа отчитат най-бързо нарастване на БВП в световен мащаб. След декември 2006 година, се очаква БВП в тези страни да има средно нарастване с 4.9%, сравнимо с 2.6% в страните от ЕС-15 и 3% в САЩ. За отбелязване е нарастването при Русия със 7% и Турция с 5.5 %, набраната инерция ще се поддържа и през 2007 година.
 
Въпреки видимото развитие след първата вълна на хипер и супермаркети, района на Източна Европа остава със слабо развита магазинна мрежа. Най-развитата страна в района Словения например има около 0.075 кв.м. продажбена площ на глава от населението, според изследване на фирмата Cushman & Wakefield Healey & Baker, а в България и Сърбия се отчита почти 0 след закръгляване, докато при страни като Норвегия е 0.78, Швеция 0.33, а в Щатите е 1.885 кв.м.

Свидетели сме на развитието на нови проекти, включително многоетажни молове. Такива се развиват в Москва, Санкт Петербург, Киев, Варшава, София и много други места. През февруари 2007 във Варшава ще бъде открит Zlote Tarasy във Варшава с 45 000 кв.м. офис площ и 220 магазина, вече заети от фирми като Marks & Spencer, Zara, H&M, MAC и Body Shop, в който се очаква да бъдат привлечени около 1 милион посетители месечно. През 2010 година в Москва ще бъде завършен нов търговски център "Слава", който ще има около 76 000 кв.м. магазинна площ. В София вече се набира персонал за новите хипермаркети и молове, които ще отворят през 2008 година.

Очаква се през 2007 година България, както и Румъния да удвоят своите търговски центрове. Скок от около 160 % се предвижда и в Украйна. Инвеститори отделят внимание, както на големите столични градове, така и на по-малките населени места с по-голяма покупателна способност. Наред с големите магазини, се обръща внимание и на нови магазини в центъра на градовете, тъй като повечето от жителите на тези страни имат изградени навици да пазаруват от такива магазини.

Международните инвестиции в молове и шопинг центрове подпомага навлизането на големите международни играчи да се установят на новите пазари. За тях е много по-лесно да работят с инвеститорите, отколкото с хазяин на имот, чиито претенции са повече от реалностите и предлагането на пазарни възможности. Днес за много компании няма значение дали ще отворят магазин в собствената си държава или в съседната. Преди 15 години, бранд като ZARA оперираше само в Испания и Португалия, днес вече оперира в над 50 страни. Скоро на фирмите в Русе ще бъде еднакво познато да откриват магазини в Букурещ и в София.

Дали обаче източно-европейските фирми ще се престрашат да погледнат към моловете в техните съседи! През изминалата необичайна есен/зима една дузина български фирми за първи път опитаха контакта с българските потребители чрез моловете и все още трудно могат да оценят какво се случи.  Положителни резултати вероятно все още не са налице, но за пионерите и техните последователи е време да се мисли за бъдещето в границите на нова Европа.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs