English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Април 2018

Пазарът на облекло (без бельото и домашния текстил) в Швейцария се оценява на около 4.1 - 4.4 милиарда евро, от които над 80% са от внос, като процента на вносните стоки продължава да расте.

Стабилната през последните две години икономика доведе до окуражаване на потребителите и подобрени перспективи за сектора облекло. В два сегмента се наблюдава особено раздвижване - при облеклата за свободно време и за активен спорт.

Продължава процеса на концентрация на магазинната мрежа за облекло в посока на създаване на фирмени магазини (factory outlets), маркови вериги магазини и мултибрандови пресечни точки в рамките на големите магазини (department stores). Нараства значението на електронната търговия, както и на масовата кампания по медиите, съпътстваща появата на стоките по магазините. Някои компании, познаващи добре пазара като C&A и H&M разшириха влиянието си.

Швейцарското общество застарява и тази тенденция продължава. Около 34% от населението е в група от 40 до 64 години. Около 27 % е в групата от 20 до 39 години и 22 процента до 19 години.

Ценово ниво на облеклата продаваните в швейцарските магазини през последните пет години пада с над 10%, в резултат на нарасналия внос. Това се обяснява и с нарасналото потребление на облекла за свободно време в средната ценова група, за сметка на класическите, по сложни конструкции. Тази тенденция маркира и възможностите, които се отварят за производителите на младежка мода, джинсовите облекла (деним и нон-деним), дизайнерски облекла. Устремени към по-големите финансови възможности на швейцарския купувач, не трябва да забравяме и за неговите високи изисквания към качеството.

Швейцарката е модно ориентирана, твърде уверена в нейния стил и предпочита практичните облекла, всяко от които може да бъде носено поотделно или употребено за нова комбинация. В зависимост от заобикалящата среда - офис или учебно заведение, облеклото е костюм или "кежуъл", но винаги подбрано с подходящи аксесоари и добър вкус. Младите хора са готови да заплатят по-висока цена за добре познати марки. Но има търсене и за облекла в средната ценова група, които не са с толкова известни марки.

Пазарът на облекло в Швейцария е пазар на компаниите с добър маркетинг. За това говори най-вече факта, че около 80% от вносното облекло е доставено от Европа, близо 29 % и 26% от вноса се доставя от Германия и Италия съответно - липса на езикова бариера и добра комуникация.

Съществува изключителна конкуренция на пазара, която се създава от разширяването на влиянието на вериги като Zara, Mango, H&M, както и на местни фирми като Tally Weijl и Vogele. Малките и независими търговци на дребно предлагат най-често мултибрандови облекла, за да могат да бъдат все още атрактивни за дадена група потребители. Продължава процеса на вертикализация на търговията с облекло, начиная от дизайна на облеклата, преминавайки през сорсинга и производството до продажбата на облеклата в собствени вериги магазини. Някои магазини пък като Globus създадоха собствени марки за продажба на облекло.

Лидери на пазара са Charles Vogele Mode AG, които оперират в 157 магазина със средна площ от около 825 кв.м. и според публикация на Textilwirtschaft държат 6.1% от пазара, H&M с 49 магазина, C&A със 70 магазина (след като превзимат Oviesse през 2005 година), Globus Group с първенство по продажби на квадратен метър магазинна площ - месечно 20 000 шв.франка (около 12 900 евро). Други по-силни играчи са PKZ Group с PKZ (фокусирани в мъжкото облекло), Feldpausch, в дамското облекло и Bluedog (младежко облекло), както и COOP Group и Маnor.

Около 31 % от продажбите на облекла се извършват в специализирани вериги магазини за облекло, следвани от независими магазини с 24% и т.н.

Специализирани вериги магазини със собствени марки са Charles Vogele, We-mode, Benneton, H&M, C&A , Esprit, Pimkie, Mango, Zara и др;

Магазини за облекло с концепция за бранд са PKZ, Globus, Jeans-Stores;

Сред успешните играчи освен добре познатите имена, които срещаме вече във всяка страна като Mango, Zara и H&M, виждаме още Еsprit (67 магазина), Vero Moda (23 магазина), Max Mara. Швейцарската верига Tally Weijl е друг случай на "налучкал нишата" бранд. Тяхната целева група е жената, която обича да бъде секси. Това може да бъде успешна територия и за български фирми, много от които имат опит в тази ниша. Днес TW имат 210 магазина, от които повече от 100 са под тяхно ръководство, останалите са на база франчайзинг.

Независими магазини са Wool market/wool stores, бутици, модни ателиета.

Почти всички каталожни фирми в т.ч. от Германия и Франция са на пазара като Bader, Total Beyeler/Damart Versand, La Redoute, Quelle, Cornelia и др. Пазарен лидер е Chаrles Villon SA, а Mona Versand имат целева група хората над 60 годишна възраст. Успехът на Ackermann се дължи освен на модерният дистрибуционен център и на обслужването на клиентите на четирите официални езика.

Каталожната търговия има около 10 процента от пазара на облекло при запазващи се стабилни резултати.

Всички тези фирми и марки определят една силна група в средното ценово ниво, която ще продължи да се развива, за сметка на магазините с ниски цени, където не се предлага добро качество.

Снижаващ пазарен дял отбелязват големите магазини (department stores) като Globus AG, Manor AG, Loeb Holding, Jelmoli AG, въпреки че някои от тях имат добри резултати. Намалява дела и на хипермаркетите - Migros, Coop, Waro.

Съществува и категория на различни дистрибутори, която обхваща спортни магазини, улична търговия и продажби от фабриката, както и потребителски изложби и продажби чрез интернет. Ролята на тази категория нараства през последните години и може да се окаже един от преките пътища на български фирми към пазара.

Сред организираните асоциации за централни покупки ще споменем "ez Fashion Center" http://www.ezfashion.ch/, но ще ни трябва немски език, за да се запознаем с възможностите, които ни се предлагат. Тази организация е в тясно сътрудничество с германската асоциация на купувачи Sutegro (Stuttgart)и с Австрийската модна асоциация. Една от целите на ez Fashion center е да създаде стабилни връзки с добри доставчици на облекло.

Една от възможностите за българските фирми се създава от препятствията пред конкуренцията. Голяма част от швейцарските вносители са дистрибутори на европейски брандове. Често тези вносители имат собствен магазин или бутик и се страхуват от внос на ниско ценово равнище. Повечето от малките вносители или магазини не са в състояние да поръчват по-големи количества от Азия или друг източник. Това е проблем дори и за магазините от среден мащаб, които често съжаляват, че не могат да правят сорсинг от страните с развиващи икономики, към които може да причислим и България. Така на практика пазара се ръководи в значителна степен от германски вносители, които купуват по-големи количества и предлагат добър сървис на съседните магазини в Швейцария.

Една от добрите възможности за установяване на контакти с швейцарски вносители са модните изложби в различни европейски градове. Панаирите в Германия, Италия и Испания са често посещавани от швейцарските купувачи, от информационна необходимост, или в търсене на нови контакти.

"Швейцарските дни на продажба" в TMC Fashion Center (http://www.tmc.ch/) в Цюрих се предназначени предимно за фирмите изложителки в центъра, а техните имена и представляваните от тях марки могат да бъдат видяни на сайта на TMC. В тези изложения не се допускат чуждестранни фирми.

Непосредствено след лидерите на пазара Германия и Италия се нарежда Китай (3), Франция (4), Австрия, Турция и т.н. Общо от първите 12 доставчици само 4 са страни с развиващи се икономики, останалите са западноевропейски страни с около 60% от вноса.

След освобождаването на квотите за внос в ЕС през 2005 година, цените на облеклото и текстила продължиха да падат. Тази тенденция е продължение на процеса започнал с нарастването на конкуренцията и навлизането на по-евтини вериги магазини на пазара.

Ще изброим случайно подбрани имена, с които само ще припомним, че навлизането на пазара няма да бъде лесно:

Bernie's AG - http://www.bernies.ch/

-Марки, които се продават в дамското облекло за свободно време: Amor & Psyche, Amuleti J, Armani, Blue Blood, Bonaventure, Cambio, Cimarron, C. P. Company, Diesel, Doa, Dolce & Gabbana, D.T.L.M., Fairly, For all Mankind, Fornarina, Friedmann, Gas, Guess, Hybris, Jucca, Just Cavalli, Laltramoda, La Martina, Liu Jo, Love therapy by Fiorucci, Massimo Rebecchi, Moschino, Nine Lives, Nolita, Parasuco, People for Peace, Pepe Jeans, Personal Affairs, Private Industrie, Ralph Lauren, Rare, Repeat, Replay, Rock and Republic, Serfontaine, True Religion, Twin-set, Versace, You, Zinco, 0039, 1921 Jeans

И марки за класическата жена : Antonio Fusco, Armani, Artigiano, Boss Woman, Caliban, Cambio, Clan, Claudio Orciani, Eiszeit, Etro, Fabrizio Mancini, Falconeri, Fratelli, Gimos, Longhin, Mabitex, Mariella Burani, Matthew Goodman, Missoni, Moschino, Notizie, Qui, Ralph Lauren, Renato Nucci, René Lezard, Roberto Scarpa, Roberto Cavalli, Schumacher, St. Emile, Strenesse G. Strehle, Windsor.

Подобен е списъка и на марките при фирмата Bon Genie http://www.bengenie-grieder.ch/ : Akris, Akris punto, Armani Collezioni, Armani Jeans, Basler, Bogner, Cambio, Coast and Weber, Donna Karan, Escada, Fay, Gérard Darel, Jeckerson, Kejo, Loro Piana, Luisa Cerano, Malo, Max Mara, Moncler, Piazza Sempione, Polo Ralph Lauren, Ramosport, Rena Lange, Renato Nucci, Sportmax, Sprung, Versace Jeans, Woolrich

След толкова много респектиращи имена може да погледнем и на други места в един сравнително по-малък магазин http://www.westsidestore.ch/ но и там виждаме марките Diesel, Replay, Timberland и др.

За да не се отчаем, какво ще правим в компанията на толкова известни марки, в умерената ценова категория попадаме на панталони от 69 до 109 швейцарски франка http://www.spengler.ch/, като не липсват и такива за 16 шв.франка.

Една по-дълга разходка в по-малките магазини може да бъде направена по сайта http://www.webliste.ch/ и избор на падащия прозорец Bekleidung & Mode. Тя ще ни ориентира за избора на нашата стратегия към пазара. Тази стратегия може да започне с въвеждане на нашата марка в един по-малък мулти-брандов магазин и постепенно разширяване на магазинната мрежа. Този старт вероятно ще започне с не повече от 100-ина облекла в поне 10-ина модела през първия сезон, така че трябва да имаме готовност за едно по-специално зареждане с подходящи фирмени марки и етикети за третиране на облеклата, каквито е време да подготвим вече като за Европа.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News