English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
19 Март 2018

България се присъединява към Европейския съюз от 1 януари 2007. Тези, които през своето житие са ставали член на някакъв клуб знаят какво следва. С единствената уговорка, че този клуб се управлява от чиновници.

Несъмнено предимствата са повече от недостатъците, но трябва да сме наясно и с едните и с другите. Вероятно най-голямото предимство е в психологически план. Мисълта, че не сме затворени от граници ще помогне на много обикновени хора и предприемачи да намерят по-добри решения за своето развитие. Днес дори и малки фирми от провинцията не се страхуват да завладеят част от пазара на облекло в град като Варна, отдалечен на около 400 километра от тях, но когато стане въпрос за град, като Букурещ, намиращ се само на 70 км от Русе, неизвестността сковава решителността на бизнесмените от града, който иска първи да отвори вратите си към Европа.

В предприемачески план най-главното предимство, което получаваме е бързината. Тя е следствие на свободното движение на стоките в ЕС. И тъй като индустрията за облекло и текстил е силно зависима от външни доставчици на материали и купувачи на готово облекло, това означава, че и в двете посоки ще настъпи подобрение. Ще получим бързина и от това, че пристигналите у нас материали, когато те са с произход от ЕС ще бъдат освобождавани без досегашните формалности и процедури. А това означава подобрена стойност, при подобрено време за освобождаване. Ще дадем елементарен пример - всеки, който освобождава пратки от митница знае, че на всеки три месеца трябва да имаме ново удостоверение за актуалното състояние на фирмата. За да се извади този документ е необходимо поне два часа време на зает във фирмата и 5 лева такса. Една малка аритметика ни показва, че за последните 10 години сме изразходвали 200 лева пряко и 80 човекочаса, които са ни стрували приблизително още поне 800 лева или общо 1000 лева. Няма да броим колко пъти са ни връщали от митницата за тези важни документи. Тези, които са получавали пратки от европейски фирми, забравили да напишат декларацията за произхода на стоката могат да си спомнят колко им е струвало и това. Списъка на подобни дребни разходи е дълъг. Сега тези пари ще може да инвестираме в нашето производство, да създадем производствено работно място, а не да поддържаме чиновническото безхаберие.

И ако досега не сме оценявали споменатите предимства, нека да ги прибавим към другите силни характеристики - географската близост до големия пазар, развити услуги, в т.ч. логистика, предвидимост на наличната работна ръка и нейната производителност.

Когато говорим за възможности нека не забравяме, че улеснения се предоставят и на другите членове на Евросъюза, и че вече може да видим повишена активност на външни икономически оператори у нас. Така че едновременно с добрата перспектива, е добре да направим анализ и на възможните опасности, които се създават от по-отворения ни пазар.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News