English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
25 Март 2018

През 2005 година вноса на облекла в Англия нараства с 6.3 % спрямо предишната година. Изненадващо вноса от европейските страни (с дял от около 25% от общия внос), нараства с по-бързи темпове - 8.7 % въпреки освобождаването на квотите. Вноса на останалите страни нараства с 5.5 %. Общо през 2005 година са внесени облекла на стойност 11 544 милиона английски паунда. Вследствие намаляването на производството в страната и директния сорсинг на облекла отвън, вноса на текстил намалява - само с 4.5% от ЕС и с почти 79% от не-европейските страни. Т.е. традиционните висококачествени европейски текстилни продукти заддържат пазара си, за разлика от масовата стока, в която очевидно е по-добре да бъде вложен нископлатен труд.

В позициите по стоки водят панталоните с почти 16% от общия внос, който отбелязва спад от 3%. Това е единствената позиция от първите 10, която отбелязва намаляване на вноса. На втора позиция са тениските с почти 14% от вноса и 5% увеличение през 2005 година. Третата позиция изчислявана в милиарди паундове (абсолютна стойност 1.120 м.) са пуловерите с почти 10% от вноса и 10% увеличение на вноса.

Когато една позиция като панталоните върви надолу, друга очевидно трябва да се увеличи. Ето защо полите са на четвърта позиция с почти 5% от вноса и 43% увеличение през 2005 година. С умерено увеличение от 2 до 7% са следващите позиции - блузи, ризи, дамски палта, анораци и якета, бебешки облекла и долно бельо. При текущата релокация на производството тези промени са съвсем очаквани.

Увеличението на вноса в позиции, като дамските палта и анораците е добър знак за българските производители. Същото може да се каже и за полите, ако не е тенденцията за по-кежуал внос, което логично идва от Далечния изток. Българските производители на пуловери изживяват тежки дни.

В групата на водещите страни на първо място са Хонг Конг и Китай с общо почти 30% от вноса, по равно от двете дестинации, като вноса от Китай е увеличен с 65%, а този от Хонг Конг "само" с 12%, което изразено в абсолютна цифра е почти 840 милиона паунда увеличение спрямо 2004 година. В първата десетка са нашите известни съседи - Турция на трета позиция, с увеличение на износа си за Англия от 8%, докато осмите румънци имат спад от 9% и падат под малко под 400 милиона паунда. Това се дължи най-вероятно на спада на вноса при панталоните, от нашата северна съседка, наречена "долината на панталоните" в Европа. Сред другите резултати следва да отбележим увеличението на износа от Индия (5-та позиция) с 41 %. Символично увеличение отбелязват четвъртата Италия с 1% и Германия (9-та) с 2%. Останалите в първата десятка Бангладеш, Франция и Шри Ланка са минус с 4 до 9 процента.

След "сутиенената война", завършила през септември м.г. мнозина британски вносители реагираха, че ще търсят алтернативни източници на Китай в Източна Европа. Очевидно ако това е станало, може да се говори за увеличено търсене на готов продукт (Турция), за сметка на намаляване на ишлеме (Румъния). Това обяснява и нарастването на вноса от Хонг Конг. Старомодната в мисленето Франция очевидно изостава от световните тенденции, докато Италия и Германия показват излизане от кризата.

Като цяло в абсолютна цифра тенденциите в промяна на вноса са положителни за българските фирми, ако променят продуктовата си политика.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News