English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
26 Април 2018

Пазара на облекло в Германия не е да продадем облекла на фирма S'Oliver, Basler или Steilman. Той не е и само пазара на Quelle, Otto и другите големи магазини от групата AVE, които държат около 25% от продажбите на облекло.

Възможно е да продадем на някои от въпросните фирми десетки хиляди облекла. Но те ще ни възложат поръчката, ако ние зашием на тези облекла тяхната марка. А от опит знаем добре, че тяхната марка избира този производител, който бъде изстискан най-добре - с най-ниската възможна цена при най-добрите производствени условия. Днес този производител се намира в Полша или Румъния, утре ще бъде в България или Молдова. След една година той ще бъде в Русия или Китай. Ние, производителите, не може да кажем, че продавайки 50 000 панталона на месец в Германия държим част от пазара. В този случай пазарът се контролира от наложената марка и косвеното ни присъствие на него зависи само от изтощаването на нашите ресурси.

Пазара на облекло в Германия значи да продадем собствена колекция със собствената марка.

Днес Германия е населена с около 82 милиона души при средна възраст малко над 42 г. и брутен вътрешен продукт на глава от населението 23 600 евро.

Да се огледаме за нашите конкуренти -Няма смисъл да говорим за Китай. Нека да не считаме тази страна за наш пряк конкурент. Ако не сме създали продукт, различен от китайския, трябва да направим нещо, с което да сме по-различни от него. Един от големите ни конкуренти на пазара в Германия е ...Германия. Около 30% от вноса на облекло се извършва на база ишлеме, т.е. тази продукция се контролира от немските фирми. При по-малко от 50 000 души заети в индустрията за облекло, от които близо 50% са с "бели якички", разбираме какво се прави в Германия - дизайн, маркетинг, сорсинг, организация на производство, дистрибуция и продажби. На всеки един от тези заети с "бели якички" се пада само по операцията по вноса на ишлемето оборот от средно 60000 евро. Всеки от нас може да раздели оборота си на заетите във фирмата, която ръководи и да направи паралел.

Дали може да се конкурираме с германските фирми, може да прецени всеки като този път направи съпоставка на заплатите на "белите якички" в Германия и същия персонал в България. Един новоизлюпен абсолвент от германски институт ще си намери креативна работа в дизайнерско бюро за около 28 000 - 42 000 евро годишно. Така стойността, която всяка германска фирма трябва да вложи в единица изделие е пъти по-висока от нашите разходи. Тогава остава нашия екип да произведе продукт, който да се продава. Останалото е борба за налагане на марката, но, ако имаме голяма предимство в цената, добре е да предвидим и ресурс за промоция на марката на пазара.

Няма съмнение, че има още няколко играча на пазара, които трябва да вземем под внимание - Румъния с около 850 мил. евро собствен износ, Полша с около 635 мил.евро собствен износ и разбира се Турция с износ за около 1.1 милиард евро за Германия.

България има с какво да се различи и от трите страни и тези, които не влязат в изтощителна конкуренция ще имат значително по-добри успехи от фирми, които произвеждат например панталони (неотдавна имахме възможност да се срещнем с материал, в който Румъния бе наричана "долината на панталоните"). Тези, които искат да продават в Германия трябва да имат немска дисциплина в собствената фирма. Препоръчително е да имаме комуникация на немски език, но още по-препоръчително е да обещаваме само това, което може да изпълним и да даваме отговорите си начаса.

Ще се спрем на няколко възможности за първи контакти с пазара:

1.Може да се прогнозира в краткосрочен план, че ИАНМСП ще продължи подкрепата за малки и средни фирми за участие в изложението CPD в Дюселдорф. Стана дума, че това изложение представя бранда на фирмите и ако ние отделим по-сериозен бюджет за този пазар, може да започнем и оттук. Не трябва да чакаме обявяването на конкурса на ИАНСМП, за да стартираме нашата маркетинг и промоционална кампания. Тя трябва да стартира минимум една година преди нашето участие на изложението.

2.В списанието Textilwirtschaft може да се публикуват всякакви обяви, свързани с нашите проекти в Германия:

http://www.twnetwork.de/

2. Едно популярно издание за предприемачи от нашия бизнес BTE marketing berater http://www.bte.de/

3. Ако търсите представител може да ползвате и това издание на организираната немската търговска агентура http://www.cdh.de/hvjournal, а от една обява на каталунски фирми може да извлечем информация между редовете :

1.Каталунски фирми (испански) не дръзват да атакуват пазара поотделно, събират се пет фирми.

2.Те ползват подкрепата на национални и регионални испански организации, които от своя страна ползват коопериране с немски организации.

3.Една от испанските организации има свое представителство в Германия.

4.За навлизане на пазара се търси представител. Този представител ще работи за 5-те фирми, което ще намали маркетинг и продажбените разходи на всяка една от тях. Това ни показва и възможен канал за навлизане на пазара.

5.Мероприятието, на което ще бъдат представени най-новите колекции ще бъде организирано последователно в четири големи германски градове. Ако някой пожелае все още може да види на място как става това (20-24.3.06).

Ние ще продължим да бъдем верни на традицията да намираме провокативни примери, този път от Германия. Някой сигурно ще каже, че и следващия пример е някакво изключение, което не се среща всеки ден в бизнеса. Но такива примери ни показват колко неизчерпаема е възможността на дизайнера и находчивия предприемач да намират пазарни ниши. Първите мисли, които преминават през главата на Stephan Bohle, влизайки в най-големия германски затвор, не са били свързани с модата. Той вижда обитателите му да правят маси, столове и малки дървени изделия, които търсят пазар, за да донесат на затвора допълнителни приходи. "Доведох моя екип в затвора и всички реагираха мигновено. Всички ние знаехме, че ще бъде интересно". Така през 2003 година се ражда една от новите марки "убиец" Haeftling (обитател) http://www.haeftling.de/. Самият Bohle решава тези убийци, насилници и крадци не само да произвеждат, но и да създават дизайн. По-късно Haeftling дори участвуват в Берлинското модно събитие "Design May", на което дизайнери отварят щандове, за да покажат нови линии на клиенти и медии.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News