English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Март 2018

Швеция, известна като страната на викингите е конституционна монархия с:

-Територия 449 964 кв.км, което я прави около 4 пъти по-голяма от България,

-Население - около 9 млн.души

-Средна възраст 40.6 години, при мъжете 39.5, при жените 41.75

-Столица Стокхолм - с население от 711 000 души (голям Стокхолм има около 1 700 000 души) е един от най-красивите градове в Европа и света, разположен на брега на езерото Mälaren.

-Религия - около 88% лютерани, протестанти

-Валута - 1 евро = 9.445 шв.крони

-Член на Европейския съюз от 1995 година

-Икономика - при спазване неутралитет и неучастие във войни от 200 години, икономиката е смесица от високо развит капитализъм и социално общество. Силно ориентирана към външна търговия икономика със специализация в телекомуникациите, дърво- и метало-обработката, инженеринга дава над 52 % от добавената стойност от индустрията

-Перфектна инфраструктура, наличие на информационни източници, възможности за установяване на бизнес

Вноса на облекло и текстил е около 32 млрд.шв.крони = 3.3 млрд евро, цифра която ни дава достатъчно повод да потърсим нашето присъствие на пазара.Един поглед към картата на Швеция, ни ориентира във възможните ни близки конкуренти - Полша и Балтийските републики - общо около 12% за Източна Европа. Постоянното присъствие на Китай и Турция е неизбежно, доскоро с около 15% и 7%, след 1 януари 2005 се увеличи директния сорсинг на големите търговски вериги от Китай. Търговията с останалите страни от Европейския съюз е под 50% от общия внос. Швеция има около 12 000 души заети в индустрията за облекло и текстил, която подобно на другите скандинавски страни залага на креативността и добрия маркетинг. Шведските фирми са добре известни както в модата, така и при по-специалните защитни облекла. Когато говорим за шведски продукт, разбираме високо качество, в което е вложена енергията и знанията на на местните фирми. Когато говорим за тях разбира се не може да пропуснем фирми като H&M, Lindex, IKEA. За тях говорихме и в предишните материали за другите скандинавски страни. В този материал няма да изброяваме възможните купувачи на нашите облекла. Листа на членовете на съюза на текстилните вносители (подразбират се и вносителите на облекло), които държат около 65% от пазара може да се закупи на цена 275 шв. крони (по-малко от 30 евро), като условията могат да се видят на адрес:

http://www.textileimporters.se/engelska/indexe.html. Ще се спрем на няколко подбрани фирми, в развитието на които всяка наша фирма би могла да открие собствените амбиции и път за развитие.

Ще започнем с безспорния лидер H&M Hennes & Mauritz, чиято целева група са жени и мъже на възраст между 18 и 45 години, както и детско облекло. Компанията създава шикозно облекло на достъпни цени и оперира в над 20 страни и над 1200 магазина с директни операции в много от страните. Например около 30% от общите продажби на фирмата се извършват на най-големия пазар на фирмата - Германия. Около 60% от облеклата се произвеждат в Азия, останалото в Европа. Фирмата произвежда точно толкова облекла от модели, колкото са достатъчни да задоволят търсенето на стоката в магазините и да се изчерпат, когато се появява необходимост от нови модели. Клиентите на фирмата вече знаят, че при системата на седмично зареждане с нови модели, ако си харесат нещо ново, трябва да вземат решението веднага, в противен случай няма да намерят тази стока през следващата седмица. Първият магазин се открива преди около 60 години (1947), но и сега империята се контролира от фамилията на президента Stefan Persson (милиардер, син на основателя Erling Persson), които притежават около 37% от компанията. Служителите на фирмата по целия свят наброяват 31,701 души(2004). В това число не се включват производителите на облеклата. Представителството на фирмата H&M със седалище в Будапеща, отговорно за операциите в Източна Европа посещава България неотдавна.

Вероятно някои ще възрази, че H&M е история и това със сигурност е така. Но когато преди 60 години, основателя на фирмата създава първия си магазин в предградията на Стокхолм и той със сигурност не е заложил дори и в далечните си планове това развитие на компанията до днешни дни. Той обаче не и предвиждал вероятно, че днес фирмата ще постигне 3 седмици на доставка от дизайна на облеклото до поставяне на закачалка в магазина (само Zara може да бъде по-бърза с 14 дни).

Acne Jeans

Колекцията на Acne Jeans обхваща иновативни облекла от стандартна тениска до сака за мъже и жени, включително аксесоари. Създавайки семпли, функционални облекла, които могат да се носят всяко едно поотделно, Acne Jeans търсят да създадат модерен стил и индивидуалност.

През 1997 година компанията създава 100 чифта джинси, които раздава на свои приятели, членове на семейството и клиенти. Скоро няколко магазина и бутици започват да продават линията, по това време свързана с контрастни бяло-червени шевове на необработен деним. Първата истинска колекция излиза на бял свят през 1998 година, но оттогава директора на дизайна в Acne Jeans Jonny Johansson работи със силен дизайнерски екип, за да създаде индентичност на марката.През 2003 година компанията открива първият си магазин в PK.huset в централен Стокхолм. Втори магазин се отваря през декември 2004 година в Копенхаген. Марката се представя на повече от 200 търговци на дребно в Скандинавия, Германия, Бенелюкс, Италия, Англия, САЩ, Канада, Япония и Хонк Конг. Между тези магазини може да изброим имената на Colette в Париж, Harrods в Лондон, Louis в Антверпен, Andreas Murkudis в Берлин, Jeffrey в Ню Йорк, IT в Хонк Конг и NK в Стокхолм. Днес Acne Jeans се продават в 25 страни по света. В Скандинавия почти няма град, в който да не се продават техни облекла, в Англия само в Лондон над 10 реномирани магазина продават техните дрехи, това се случва в 22 града на САЩ, в Исландия, Москва, Атина и т.н.

През 2000 ACNE Jeans получава шведската награда на ELLE за дизайнер на годината, печели други престижни шведски награди през 2003 и 2004 година.

Cheap Monday

Смесица от пънк и рок стил с модерна конструкция и достъпна цена правят джинсите Cheap Monday гореща стока за младите шведи. Това, което накара хората да заговорят за тях бе марката на фирмата, която представлява озъбен череп. Според производителя на джинсите става дума за виц, но създателя на логото казва, че в него има по-закодирано съобщение. Bjorn Atldax отива още по-далеч и казва, че това е послание срещу Християнството. "Аз не съм сатанист, но не харесвам организираната религия". Естествено таива послания не могат да не бъдат забелязани. В много страни по света това би накарало магазините на дребно да изтеглят стоката от магазините и да спрат нови покупки. Но не и в Швеция. Cheap Mondays се продават бързо по $50 в магазините. Джинсите вече се изнасят за Норвегия, Дания, Англия, Холандия, Франция и Австралия, предстои представянето им в САЩ и други страни. За около 20 месеца се продават около 200 000 броя с много малко оплаквания за озъбения череп на етикета. Отделни купувачи отстраняват етикета или връщат джинсите след като разберат, че черепа има сатанинско значение. Директора на бранда Orjan Andersson казва, че него го интересува логото да изглежда добре. Един от клиентите на компанията Henrik Petersson, на 26 години, казва, че си е купил първите джинси няколко месеца след като са били промотирани, защото му е харесал техния пънк-рок стил и че логото хваща окото. "Не съм се замислял за скрито съобщение в логото", казва той. Според собственика на магазин в актуалния квартал SoFo Martin Sundberg (32 годишен) хората не трябва да взимат несериозно вица. "Това е само едно забавление и малко анти-култура". Притежателя на марката Andersson не се тревожи, че бранда може да навреди на продажбите. "Сигурен съм, че повечето от хората разбират, че ние не сме дяволски изчадия. Поне за майка ми знам, че не мисли така."

 

 

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News