Приноса на румънската индустрия за облекло и текстил за националната икономика се отчита, както от местни така и от западни експерти. През 2004 година сектора има дял 5.5% от БВП, формира 9.9% от индустриалното производство. В сектора оперират около 7200 фирми със 360 000 души заети, около 20% от заетите в Румъния. Едно от перспективните полета за инвестиции се счита подсектора облекло. Подсектора текстил изживява трудни моменти, поради липса на свежи пари. Няма да кажем нищо ново, ако изброим предимствата на съседите, защото същите неща сме говорили многократно за нас. Имахме повод да отбележим, че засега Румъния е по-бърза от нас, поради директната граница със страни-членки на ЕС. Няколко цифри, които маркират износа през 11-те месеца на 2005 година:

- общо износ за 3895.9 милиона евро
- около 19.1% от целия износ
- 99.7% спрямо износа за 2004 година

Индустрията за облекло има гиганти като Braiconf and Ikos Confederation, които наемат около 3,000 души всяко. Около 190 фирми имат над 500 души работници. Заедно с малките и средни фирми, както и около 450 фирми доставящи аксесоари и услуги за индустрията, те формират един силен клъстер, които се противопоставя на другите световни сили. Няколко хиляди италианци подпомагат този клъстер, повечето от тях в Тимишоара, която е с население от около 750 000 души и е по-добре развита от източната част. През изминалата година 1800 италиански дружества се регистрирани в страната. Най-важната предпоставка за силното италианско присъствие е езиковата близост - не ползващите чужди езици италиански предприемачи и техници нямат проблем за комуникация със колегите им румънци, които са на същото езиково познание. Заедно с Италия Германия е втората страна основен вносител. Около 16 000 души работят само за фирмата Steilmann. Румъния реализира по-малък износ от България за страните САЩ и Испания. Отбелязваме тенденция, че колкото е по-отдалечена територията и повече границите, предимството на Румъния пред България намалява. Резултатите на индустрията от средната заработка на един работник за експорт са сходни. Румъния има малко по-висока средна цена за килограм изделие от България, което се дължи на връхното облекло, което е преобладаващо в износа. Основни износни позиции при облеклата от тъкани: панталони и дамски сака и манта. Румъния е наричана "долината на панталоните" с производството си за Hugo Boss (1.7 милиона броя годишно), фирмите Leineweber, Braxx and Meyer. Сред немските фирми ще споменем и познатата в България фирма Basler, която закупи фабрика в Румъния, където произвежда мострите си и ги доставя бързо на клиентите си. Teba Industries (с над 6,000 работници), е вертикална фабрика, с голяма гама от продукти за деца и възрастни и е притежание на Cross Venture, дивизия на Swiss Colombo Group. Най-голямата фабрика в Румъния Rosko Textil в Arad, която има годишен оборот от 100 милиона евро се притежава от американския гигант Sara Lee. Британският производител Alison Hayes, който наскоро посети България разширява базата си в Румъния и скоро броят на наетите работници там ще достигне 2200 души.

При трикотажните изделия, водещата позиция пуловерите бяха засегнати през 2005 година от китайския засилен износ за ЕС, както и тениските.

Румънските производители продават и на вътрешния пазар. Фирмата Braiconf има осем магазина, в които се продават качествени мъжки ризи за по-малко от 10 евро за състав памук/полиестер и от 20 до 30 евро за 100% памук. Те продават и дамски блузи на цени между 18 и 23 евро. Подобно е и ценовото ниво на фирмата Neo (с 500 работници). Privex93 продава поло блузи на цени, започващи от 3.5 евро до 12 за дълъг ръкав, стил Hugo Boss. Всичко, което се случва у нас, се случва и там, с други имена и различни модели. Инспирирани от същите консултански фирми, както и в България като Weis Consulting I SECO, румънските производители се опитват да увеличат дела на собственото си производство. Подобно на България работната сила е застаряваща. Повечето румънски работници получават заплати вариращи около 100 евро чисто и 135-140 бруто. Все пак Румъния е твърде уверена по пътя си на водеща производствена сила в Европа.

Други материали:
Decathlon се разширява в Румъния 
Decathlon в Клуж, Трансилвания
C & А ще отвори още две или три магазина в Румъния през тази година
H&M планират нови магазини 
H & M – резултати и пазари 
Lindex с експанзия на Изток
Нови брандове, стари цени 
Пазара на облекло и текстил в Румъния

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs