English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
26 Април 2018
Lois е първата марка джинси, стъпила на пазара в Европа. В миналото символ за поколения, днес затварянето на компанията предизвиква много въпроси на пазара, където всеки се справя с кризите по начин, както може. Испанската фамилна компания, собственост на Sáez Merino влезе в ликвидация преди две седмици, поради невъзможност да изплаща задълженията си. Това сложи край на нейната 46 годишна история.

342 служители на компанията загубиха работата си. По информация на испанските медии, компанията е акумулирала дълг от 99 милиона евро през последните пет години. Синдиците на компанията потвърждават, че този дълг е нараснал с 14 милиона евро през тази година.

Един от дизайнерите, който работи за фирмата през последните години Carlos Diez споделя "Чувствам се тъжен. Затварянето на Lois е края на период, който бе взаимоизгоден за мен и компанията. Един голям бранд изчезва."

Ramón Fano, креативен директор на Ipsum Planet, агенцията, което бе отговорна за рекламата на Lois и нейните други три бранда, принадлежащи на групата (Cimarron, Caroche и Caster), счита, че колекциите на Lois не биват да бъдат обвинявани "Добре знаем, че джинсите трябва да бъдат модерни, така че производителите следват пазарните трендове. Lois остана лоялен на bell-bottom* панталоните (стават "клош" т.е. широки от коляното надолу). Те ги създадоха и направиха модни". Diez също счита, че Lois се е справял добре. "Mоето сътрудничество с Lois започна много естествено. Колекция след колекция, ние вървяхме към развитие на нови проекти и увеличавахме клиантелата. Това бе един щастлив брак за двете страни."

Нито Diez, нито Fano, могат да дадат обяснение за това, какво се е случило. Тази криза имаше значителен ефект върху модните брандове, които се стараеха да се задържат по течението.  Накрая Diez изразява положително отношение "Мисля, че по време на кризи, само новия начин на мислене ще оцелява. Независимо, че всеки продължава да работи и се бори, за да върви напред, което за мен е подвиг в днешно време, аз очаквам, че естетическа революция ще сложи край на тази психоза на кризи и че банките ще инвестират пари в младите дизайнери."

Lois продаде 20 процента повече през последния продажбен период, което е добър знак, че компанията може да бъде и спасена. Това може да се случи в следващите дни, след преговорите с потенциалния нов собственик, които вървят понастоящем.

От fashionunited.com

На снимката - моряци, носещи bell-bottom панталони от 1854 година. Тези панталони стават модерни, през 19-ти век. През 1813 година Stephan Decatur пише, че хора от фрегатите на САЩ и Македония (!) носят подобни панталони. В късните шейсет години на миналия век и повече през 70-те, тези панталони стават модерни. Появяват се отново, като част от хипикултурата, а по-късно през седемдесетте се вливат в основното течение на модата.

*en.wikipedia.org/wiki/Bell-bottoms

П.П. Преди два дни същия сайт съобщи за затварянето на друга компания - Mervyns в САЩ, основана през 1948 година, със 177 магазина в момента на обявяването на фалита. Още за кризите и защо Mаркетингът става все по-важен инструмент 

Оше по темата
Burberry имат право да действат като глобална фирма
За шивачите, родителите и родното място

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News