English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Март 2018

От 24 до 25 октомври 2008 година, Белград бе домакин на форум на индустрията за облекло, модни дизайнери и колежи от Югоизточна Европа.

Синергията на компании за облекло и текстил, млади дизайнери и образователни институции от Сърбия и страните от региона, бе основната тема на форума, организиран от германското дружество за техническо сътрудничество  (GTZ) и Съюза на сръбските дизайнери, както и на съюзи от Македония, Босна и Херцеговина и Албания, с подкрепата на Сръбската агенция за инвестиции и промоция на експорта (SIEPA), Сръбската търговска палата, Министерството на финансите и модно студио "Click".

Форумът бе открит от заместник директорът на SIEPA, г-н Боян Янкович, който подчерта връзката между тези три централни фактора, и значението на тяхното взаимодействие за развитието на модната индустрия, при сътрудничество с колегите от региона, обстоятелства довели до увеличение на сръбския експорт.

По-значителните фигури от модната индустрия, които споделиха своя опит на форума включваха г-н Wolfgang Weis, консултант към GTZ и собственик на Weis Consulting, г-жа Claudia Ollenhauer-Ries, създател на спортно облекло за фирмата Puma, г-н Milos Ivkovic, собственик на фирма Ivkovic, г-жа Martina Glomb, професор по моден дизайн към Университета за приложни изкуства и наука в Хановер, г-н Nenad Radujevic, собственик на модно студио Click, г-жа Петя Милушева, консултант от бюрото на GTZ в София, България, Г-жа Marlena Woolford, от консултанската компания WGSN, г-н Gerhard Hofmann, собственик на фирмата Ben Burton от New York, г-жа Jelena Pajovic, от управление на фондовете на ЕС при финансовото министерство на Сърбия, както и г-жа Jelena Radoicic от SIEPA.

Чрез работни срещи и дискусии, участниците от сръбските компании за облекло, текстилните съюзи и клъстери, дизайнери от страните в региона и професори от дизайнерски училища имаха възможност да обменят идеи и да намерят нови решения за бизнес развитие, основен икономически фактор за развитие в региона. 

Студенти от факултета за изящно изкуство, специалност дизайн на костюма и от колежа за текстилен дизайн направиха изложба на съвременни творби в СаваЦентър, където се проведе събитието.

По време на форума бяха установени много контакти и развити важни инициативи. Четири асоциации, представени на форума се споразумяха за съвместно представяне на националните и международни пазари, намирайки нови идеи за бъдещи бизнес действия.

Източник: http://www.siepa.sr.gov.yu/site/en/home/2/news/

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News