English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Април 2018

Световната финансова криза не подминава и Китай. Фабрики за производство на облекло и текстил затварят в Китай, други се борят, за да трансформират бизнеса си. "Да оцелееш е победа", е всеобщото мнение на фабриките в провинция Fujian, един от главните центрове на производство на китайската индустрия за облекло и текстил.

Фирмите с персонал от около 50 до 60 души са почти умряли, а тези, които наброяваха 200 - 300 работници са на прага пред затваряне на производството. "Зависимостта от износа направи тези фирми уязвими от финансовата турбуленция", споделя местен експерт. Половината от хилядите фабрики за производство на облекло и текстил около Quanzhou, провинция Fujian са експортно ориентирани и снижаващия се пазар удря тежко индустрията.

Поръчките от чужбина се изпариха от разтърсвящата света криза и много компании се изправиха пред анулирането на вече възложени поръчки. "Нивото на отказаните поръчки е много високо и купувачите намират всякакви извинения", споделя местен собственик пред медиите.

"Ситуацията през следващата година може да бъде още по-безпощадна". Истинските поражения от кризата ще се видят през 2009 година.

При вълна от затварящи компании, оцеляването става първостепенна задача за много производители, които търсят начини да не се разпаднат. Местните фабрики в  Jinjiang, град в провинция Fujian, известен като "Столицата на обувките в Китай" се обръщат към производство по оборудване на оригинал OEM (Original Equipment Manufacturer), предоставящи допълнителни услуги и производство на по-големите компании.

Други започнаха да обръщат внимание на вътрешния пазар, което обаче се оказва не лека задача. "Разходите да влезнеш в местните магазини са много високи", споделя човек от компания, решила да стъпи на местния пазар. "Друга грижа е да избереш правилния продуктов микс, който да предложиш на потребителите", казва същия експерт.

Все пак, там където някои виждат само проблеми, други виждат и възможности. Гиганта Nike се готви да открие нови пет производствени линии в Quanzhou, след като затваря техни фабрики в Тайланд, разбира се предвид и напредъка на китайския град в производството и технологията. 

Взимайки ползи от нарастващия курс на местната валута юана, някои фабрики в провинцията, се преооборудваха. "Търсим всяка възможност да реагираме на обстановката", казва Lin Xiangyang, генерален директор на фабрика за производство на детско облекло.

За да  помогне на фирмите китайското правителство предприе някои стъпки като повишаване на експортния рабат и намаление на таксите.

Информация на chinadaily.com

Други материали по темата
Индустрията освобождава стотици работници 
Модна фирма спира производство в Полша
Идва от запад и стигна до Тимишоара. Що е то?
Рефлекции от кризата

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News