English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
20 Април 2018
Вече няколко години швейцарската текстилна федерация провежда дизайнерски конкурс Swiss Textiles Award, чията цел е на освети значението на швейцарския дизайн. Неотдавна федерацията обяви и победителя в деветото издание на конкурса, дизайнерската къща Rodarte, отнася в САЩ наградата от 100 000 евро. Предишни носители на наградата са Raf Simons (2003), Haider Ackermann (2004), Christian Wijnants (2005), Bruno Pieters (2006) и Marios Schwab (2007).

Сестрите Laura и Kate Mulleavy, са самоуки дизайнерки от Пасадена, САЩ. През 2005 година те решават да създадат модна марка и я наричат Rodarte на името на майка си. Те експериментират с материи, силуети и техники. Няколко месеца по-късно представят първата си колекция за 2005 година на внимателно подбрани модни редактори. Само за три месеца, новопришълците напредват, за да бъдат търсени сред дизайнерите на Ню Йоркската модна седмица, където се и задържат. Всеки сезон те правят, това, което наричат „нов експеримент”, водени от рефлексите на тяхното въображение и съставят истории от света на фантазията, пресъздадени на тъкани. Резултатът е изтънчена артистична работа, тъканите са супер меки, конструкцията и многобройните детайли- плисета, пришите парли, драпиран тюл – всичко, което може да служи, за да обогати облеклото.

Стартира и конкурса за 2009 година. За да бъдат избираеми, дизайнерите трябва да бъдат представени в четири последователни и независими сезона в Париж, Милано, Лондин или Ню Йорк. Тази летва определя, че дизайнерите имат доказана степен на дълголетие и че могат да преминат през първите изпречили им се бизнес препятствия на собствен ход. Те трябва да са шампиони визионери и носители на модерен стил, да бъдат начело на сезонните тенденции, като в същото време имат предизвикателна и разбираема бранд индентичност и също така да имат значителна магазинна дистрибуция и вниманието на медиите. Накрая, състезателите трябва да бъдат номинирани от ротативен панел от експерти в модната индустрия, не могат да кандидатстват по собствено желание. Т.е. те и техните успешни събития на пазара трябва да бъдат забелязани. А окончателното решение е на последното жури.

На снимката: модел от колекцията на Rodarte.
Източник и снимка: swisstextiles.ch

Други статии
Награда от 100 000 евро за Alexander Wang
300 000 евро очакват дизайнер
Награди на Академията за Мода
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News