English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
21 Март 2018
Istituto Europeo di Design – IED дава 30 стипендии за първата година на обучение в тригодишни курсове за различни специалности. За учебната 2009/2010 година 15 стипендии ще покриват пълното обучение, а останалите 50%. Тези стипендии ще бъдат разпределени по клоновете на образователната институция в Рим, Милано, Мадрид и Барцелона. За да се кандидатства за стипендия през останалите години на обучение се изисква висок успех.

В списъка на селектираните студенти за стипендия фигурират и няколко български имена в School of Design в Милано. Ето с какви проекти участват нашите кандидати:

Три момичета са селектирани за курса по интериорен дизайн.

Проекта на Елена Демирева ни отвежда към бабината къща. В приятната атмосфера на старата къща, сред мириса на бабината кухня и снимките на родителите на баба, нейната сватба и други семейни дреболии, запитана какво е определението за България, баба отговоря простичко...”Огледай се наоколо, това което виждаш е моята страна”.

Невена Рашкова е създала проект за мартеницата, която тя ще използва в интериорния дизайн, за да донесе на дома здраве, щастие и животворност.

Магдалена Нейчева стъпва в проекта си върху традициите във виното и тъкането на черги. Заглавието на нейния проект е България – многоцветна като черга”.  С интеграцията на тези две традиции в интериорния дизайн, тя ще създава модерен интериорен продукт.

Мария Попова е селектирана за курса по моден дизайн. Тя е създала проект „Сила чрез обединение”, който ни напомня за нашите корени и вековни традиции. Нейните опити за вмъкване на фолклорни и по-древни детайли в модата, както и името на проекта ни дават надежди, че някога нещо истинско ще се случи и в модата у нас.

Митко Бояров е избран за курса по дизайн на бижутерия. Името на неговия проект е „България, моята страна – красота, с която се гордея”. Неговият проект включва елементи на националните костюми – рокля, гердан, тока. Орнаментите включват толкова пендари, колкото годишна е историята на страната ни.

Александър Демирев пък е селектиран за курса по индустриален дизайн. Неговият проект е със заглавие „Не отхвърляй, мисли за България от друга перспектива”. По негово мнение, едно от най-силните качества на българите е в силата за създаване на нещо ново от нищото.

Грета Стефанова е селектирана за курса по дизайн на продукт. И  тя е вдъхновена от фолклора и етнографията на страната ни, които усещаме с мирис и наслада на очите. Проекта и е за създаване на освежител на въздуха, като тя ще добави аромат на розово масло в токата на пояса на женски фолклорен костюм.

Невена Николова е вероятно единствената, която е селектирана за курса по видео дизайн в School of Visual Arts в Барцелона. Тя е записала проекта си „Моята страна – Моята България – Моят Дом”. Със своя филм тя иска да ни каже толкова много за страната, за ежедневната борба за живот, за любовта, за начина по който се веселим, като за последно и за още много неща от разнообразието на живота у нас.

Желаещите да подкрепят нашите деца, могат да направят това като посетят интернет страницата http://creativediary.net/category/design/ (за дисциплината дизайн) и за Невена Николова http://creativediary.net/nevena-nikolova/1452/ . Ако сме пропуснали да споменем някого, моля изпратете съобщение чрез формата за запитване.

От 14 до 17 май 2009 година, ISTITUTO EUROPEO DI DESIGN ще проведе 4 семинара в четири големи български града в България, с цел да запознае българските кандидат-студенти с програмите и възможностите за образование на английски, италиански и испански език.

Други материали
Да запомним тези имена
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News