English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
26 Април 2018
1 юли е Джулай морнинг или просто Джулая. Празникът носи името на известната песен на Юрая Хийп от 1971 година, July Morning и е най-традиционният хипарски празник в България, възникнал още преди демокрацията. На всеки 30 юни срещу 1 юли младежи се събират на варненския вълнолом, а през последните години и в други местности по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Това е началото на лятото, а според вярванията, юлското слънце дава уникална енергия и изпълва с надежда. Джулая е една модерна българска традиция, свързана с пречистването, свободата, новия живот и с една песен - една от най-красивите хард-рок балади.

"Търсех любов...С величието на настъпващия ден и красивото слънце", се пее в песента на Юрая Хийп, която събира хиляди млади хора да посрещнат изгрева на юлското слънце. Джулая се прави с големи огньове, китара и бира и се изпълняват хипарски песни от 60-те - 70 - те години. Джулай Морнинг е уникално изживаване, което започва със залеза на слънцето предния ден и разходката прелюдие по пътя към плажа. Много млади хора от различни краищата на страната избират да посрещнат изгрева по българското Черноморие пеейки песни на Бийтълс, Пинк Флоид, Ролинг Стоунс и други легендарни групи от това време. Формално изгрева може да бъде посрещнат на всяка апартаментска тераса с изглед на изток, като за хората които нямат възможност да прекарат нощта на открито и това е достатъчно, за да се чувстват съпричастни.

Джулай морнинг е един слънчев празник, не защото е останка от една отминала ера на хипита, красота сред цветята, мир и любов. А просто, защото е хубаво човек да си помисли, че слънцето днес изгрява специално за него. Хубаво е, защото събира хората и ги кара поне един ден да бъдат такива, каквито ще забравят да бъдат в други дни.

На всички, които си спомнят традицията да се посреща изгрева на слънцето с мисълта за мир и любов - усмихнете се!

Юрая Хийп - July Morning

Материала и снимките са от сайта на агенция cross-bg

Други материали
Джулая - празник без граници на възрастта

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News