English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
26 Април 2018
OP Prostejov, е вече бивш гигант на чешката индустрия, след като обяви банкрупт на 3-ти май 2010 година, два месеца след безуспешни опити за реорганизация, един неочакван край, който илюстрира, как кредиторите могат да се възползват от Закона за несъстоятелността.

Изправени пред загуби от 104 милиона K ($5.4 million) за първото тримесечие на 2010 години и задължения към кредиторите в размер на 1.6 милиарда крони, компанията влезе в процедура на несъстоятелност на 5-ти март и получи тримесечен мораториум да се реорганизира. При липса на споразумение на кредиторската среща на 25-ти април, комитета се разпадна без да успее да избере нов.  Компанията имаше още един месец за реорганизация, но вице-президента на регионалния съд в Бърно обяви пред представител на The Prague Post, че банкрупта е единстваната възможност.

Според говорителя на компанията Karel Samec, освободени са 600 от намалялите вече 1500 работника към 30-ти април (в най-силните години 5000 работника). Традициите в шивашката индустрия датират от 1491 година, когато в града е създадена първата шивашка гилдия. Търговската дейност също е в процес на редукция, закрити са 28 от съществуващите 68 магазина. В началото на 2009 година, броят на магазините на OP Prostejov възлизаше на 143. „Не сме в състояние да посрещнем конкуренцията на азиатските пазари и влиянието на силната чешка валута”, добавя Samec. Сред клиентите на компанията фигурират известни брандове, като Hugo Boss.

Референция: статия на Stephan Delbos в www.praguepost.com

Други материали:
Рефлекции от кризата
Индустрията освобождава стотици работници 
Пазара на връхно облекло в Чехия
Модна фирма спира производство в Полша
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News