English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
18 Февруари 2018

Изложението CHIC 2008 отвори днес врати в Пекин. Виждали ли сте поток от хора, който се излива от една мотриса на метро и тръгва за смяна към друга мотриса на възлови метроспирки? Подобен поток от хора, като мравуняк се извиваше в продължение на около един километър от основната артерия до отдалечения и все още в конструкция нов експо-център на Пекин. Разминахме се със стотина, нарамили лопати работници, явно призовани да свършат някои от не последните довършителни работи. Те не бяха успяли да почистят и купищата опаковки, разхвърляни около основните входове на изложението. Тези боклуци очевидно създаваха обстановка, че тук ще е така. Публиката, която получаваше щедро раздавани рекламни материали им хвърляше по един поглед, след което ги мяташе, където им падне. Не след дълго се озовах в едно от първите халета, където ме блъсна микс от музика, надута поотделно от няколко съседни щанда. Озвучаване на воля.
 
Изложението се провежда на около 100 000 кв.м площ, което е около 30 пъти повече от провежданото у нас изложение BGATE. Почти толкова по-големи са и щандовете на фирмите, в сравнение с тази на нашите изложители. Тук щанд от 10-ина квадратни метра имат само няколко медии. Няма нито един стандартен щанд. Всички щандове бяха изградени с индивидуални впечатляващи конструкции. Около 1000 местни и чуждестранни брандове от общо 23 страни показват добре оформени визуално стилни колекции във всички видове облекла, сегментирани  в отделни палати. Местните фирми явно са научили доста през последните години от западните си партньори.  Представителите на чуждите фирми не бяха онези самоуверени бизнесмени, които сме свикнали да виждаме по европейските изложения. Италианският щанд е от най-големите чуждестранни, на 1800 квадратни метра, включващ представители на 30 компании и 40 бранда, които се представят с подкрепата на италианската комисия за търговия. Италианските фирми реализираха износ на облекла за Китай в размер на около 200 милиона долара, а на вълнени тъкани за около 145 милиона долара през 2007 година. Около 50 италиански фирми излагат тъкани и на съседното изложение InterTextile. Другите чуждестранни изложители са от Франция, Германия, Англия, Северна Америка, Япония, Корея, Тайван и Тайланд и др.

Трудно е да се мисли дали и колко бизнес ще направят изложителите и посетителите в тази не особено бизнес обстановка. Скоро ще чуем някоя интересна цифра от организаторите. Със сигурност обаче CHIC показва, че апетитите на китайските брандове към техния пазар са увеличени, а може би и не само към него, а внушението за нещо голямо бе налице. Преди години, докато живеех в Африка ходих да видя водопада Виктория, тътена на водната стихия се усещаше от километри, подобно чувство ме обвзе и сега.
От Пекин, Роберт Александрийски

Ако желаете да направите една виртуална разходка в магазините на The Place, едно от знаменитите шопинг места в Пекин, трябва да отидете на следващата връзка и последователно посетите трите части на презентацията.  

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News