English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
24 Февруари 2018

Според едно от определенията, давани за модата, тя представлява преобладаващ стил и модели, възприети и ползвани от групи хора, в определена рамка от време. В модата съществуват няколко течения. При ефекта trickle down висшата мода и модните лидери влияят на масовия потребител. При trickle across имаме хоризонтално развитие на модата по социални групи, като лидерите повеждат последователите си в стила на обличане. Третата възможност за развитие е tricklе-up, когато уличната мода влияе на дизайнерите и висшата класа.

В края на 2007 година в България се роди първия сайт за улична мода – Cool Bulgarians, или “Готините българи”.  Създател на сайта е Линка Тонева, тя е на 24 г. от София. Завършила е европеистика и политология, работи в неправителствена организация за борба с корупцията.

Идеята на Линка Тонева е да представи стила на обличане на обикновени хора, снимани спонтанно на улицата – елегантни, екстравагантни, нестандартни, изненадващи. “Не става дума само за дизайнерски дрехи, марки и последни тенденции”, казва авторката. “Замисълът на сайта е преди всичко да покаже как различни хора възприемат себе си и света около себе си, кое ги вдъхновява, какво харесват и какво не. Как се обличат младите и креативни хора. И защо. Иска ми се хората да не свързват модата и стила само с известните марки и дизайнерското облекло. Не ми харесва и масовото разбиране, че да си облечен добре означава да си облечен скъпо. Търся хора, които експериментират, които искат да се отличават и то по свой собствен начин. Това би могло да значи например облечени изцяло от винтидж магазини, от магазини втора употреба. Неотдавна четох интервю на авторите на подобен сайт за Копенхаген, които буквално се оплакваха, че там хората масово имат прекалено много пари и дори не се замислят, когато например купуват шал за 100 евро. Всъщност стилът е въпрос на интерпретация, на лично усещане за модата. Затова и се стремя към възможно по-голямо разнообразие в стиловете, които улавям. Не бих искала да бъда прекалено пристрастна, снимайки стилове, които лично на мен ми харесват, или които бих носила самата аз. Всъщност, предпочитам да снимам предимно хора, които изненадват самата мен, хора, облечени различно, хора, носещи неща, които аз не бих се осмелила да облека”.

Сайтовете, представящи улична мода се появяват преди няколко години и вече са масово явление. Такива сайтове имат почти всички световни столици – Ню Йорк, Париж, Лондон, Берлин, Токио, Москва, и много други. Наскоро се появиха и сайтове за улична мода от Букурещ. „Беше въпрос на време някои да стартира такъв проект и в България”, смята авторката на българския сайт. Според Линка хората в България все още са малко скептични към подобни проекти. Отзовават се предимно младежи, студенти и ученици. Вероятно е нужно повече самочувствие и увереност в собствения стил, вкус и преценка, за да се съгласиш да те снимат и покажат.   

“Засега все още снимам основно в София, тъй като работата ми не ми позволява да пътувам и да търся интересно облечените хора в други български градове. Улавяла съм обаче чужденци, дошли в България. Интересно ми е как те гледат на българската улична мода, как са се приспособили към нея или пък не са.  Надявам се обаче проектът да се разрасне и да има репортери от по-големите български градове”. Авторката мечтае още за по-освободени и непринудени хора по улиците, за по-голямо многообразие от стилове и тенденции, за истински винтидж магазини в България, в които можеш да намериш чанти на Шанел и Диор от 70-те”.

Сайта се намира на следната връзка http://coolbulgarians.blogspot.com

Още по темата за уличната мода на следната връзка

-------------------

www.tune-in.info e отворен източник на знания за модната индустрия. Информацията се предлага на маркетолози, мениджъри, иноватори и дизайнери в модната индустрия и бизнеса, които следва да я пречупят през призмата на техните дългосрочни цели и стратегически маркетинг планове.

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News