English English| Български Български | Africa Africa

Tune-In :: Textile Universe News
24 Февруари 2018

„Няма безплатен обяд”. За да получим едно нещо, ние трябва обикновено да дадем друго нещо.  Това е един от слайдовете, с които започват лекциите по принципи на икономиката. Днес студентите знаят това, преди да са влезнали в университетите.     По-дълго време бе необходимо на моето поколение да го разбере, тъй като някога изучавахме повече Марксистките учения.

Как бих обяснил принцип №1 на икономиката на моето поколение? С примера за Construct Data, фирма регистрирана в Австрия, която до неотдавна успя с подвеждащи предложения да събере доста пари от наивници в Европа, в т.ч. и от България. Случаят на тази фирма стигна до високи нива на законотворците в Австрия и ЕС и в крайна сметка обществото успя да създаде защита против фирмата, предлагаща вписване в панаирен каталог, срещу значителна сума и с подвеждащо предложение, че вписването е безплатно.
Тъкмо си бяхме отдъхнали от този кошмар, който мнозина изживяха, включая непрекъснат тормоз от Construct data и натиск от фирми, колектори на дългове и ето че се появи нова такава фирма.

Почерка е индентичен, което ме кара да мисля, че дори може да има връзка между двете фирми, ако този път въобще има и фирма. EU Company Directory със седалище, голямо колкото една пощенска кутия в Утрехт е играча, който е на път да възпламени отново поредния скандал. Преди известно време получих същото предложение и поради липса на време не му обърнах особено внимание. В днешния мейл усетих съмнителното и го разгледах  внимателно. Следва копие от мейла:

„EU Company Registration
Dear Sirs,
In order to register your company or organization in the Directory of EU companies for 2008/2009,
please fill in the form and return it to:
EU Company Directory
P.O. Box 2021
3500 GA UTRECHT
The Netherlands
Updating is free of charge!!

Нещата са „изпипани добре” от фирмата. Забързани в недпреварата с времето, най-вероятно ще обърнем внимание на обичаното free of charge!!. Да но това се отнася само за обновяването на информацията. Следва приложението в pdf.file, което също е „пипнато”. Моето отслабнало зрение не можа да разчете добре текста в сивото поле, от който става ясно че възлагаме поръчка на стойност 2985 евро, за да бъде вписана нашата фирма на този каталог. В едно от полетата, фирмата представя нещата така, че фирмата ни вече е известна в ЕС и ние трябва да обновим информацията, ако е необходимо. По-нататък по дължината на листа намираме, разбира се и друг трудно разчитаем текст, че фирмата няма нищо, с която и да е организация в Европейския съюз. Няма улица, няма необходимите реквизити за VAT номер.

Надяваме се, че българските фирми и организации ще вземат необходимите мерки за правна  защита, ако са изпаднали в подобна ситуация на тези, по случая Construct Data.

Повече информация на английски тук

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In All rights reserved Studiо ITTI
Web Based Solutions
USAIDСайтът е изработен с подкрепата на проектa на Американската агенция за международно развитие "Алианс доброволци за икономически растеж"
Tune-In :: Textile Universe News