Датски държавен фонд подкрепи инвестиция от 9 милиона датски крони (1.6 милиона щатски долара) за модната фирма Noir, респективно на компанията-майка, според информация на датски ежедневник. Фондът Vækstfonden е убеден, че въпреки тъмните облаци, надвиснали над глобалната икономика, Noir може да увеличи четворно техните приходи до около 50 милиона датски крони (8.7 млн.щ.д.) само за няколко години.

Noir е не само висша ексклузивна марка, но притежава и допълнителнa стойност от прилаганите устойчиви производствени методи. Vækstfonden вярва, че тази комбинация, ще направи марката Noir дълготраен хит сред потребителите. Цитиран, заместник-директорът на фонда Ulrik Jørring казва "Нашата инвестиция в Noir е съвсем естествено последствие на уникалната бизнес концепция на Noir. Ние просто смятаме, че в комбинацията на устойчивост и прекрасен дизайн има твърде много потенциал, който няма да остане незабелязан от потребителите, дори във времето, когато много от тях усещат икономическите удари. Нуждата да се демонстрира социална отговорност ще бъде трайна.

Noir  е създадена през 2005 година от Peter Ingwersen, чиято мисия, според самия него е "да придаде смисъл на луксозния сегмент." По-нататък четем "Вие чувате често тези дни за това, как един дизайнер ще спаси света с един произведен анорак, но този тук (Peter Ingwersen) влага парите си в неща, за които устата му говори". Преди да създаде Noir,  Ingwersen е бил бранд мениджър на Levi’s Vintage и Levi’s Red и изпълнителен директор на Day, Birger and Mikkelsen.

Peter Ingwersen е инвестирал в памучна плантация в Уганда, чиято цел е да създава най-качествен памук при условия на Fair Trade, където устойчивостта в неговото производство е главен приоритет. От суровината се произвеждат тъкани в най-добрите италиански фабрики, които ще бъдат продавани, както на Noir, така и на други фирми. Инвестицията Illuminati II  (създадена като отделна фирма) в Уганда създава работни места на 500 души. Угандийската ферма е подкрепена от независима фондация, която предоставя на фермерите медицинско обслужване и превантивни мерки против заболяване от СПИН, малария и туберкулоза. Фондацията управлява и част от парите, постъпили от продажбата на дрехите с марката Noir и памука от фермата и сътрудничи с други компании, като Volvo, за да създаде източници на финансиране. Но нито фермата, дори и фондацията не се управляват като благотворителни организации, казва Peter Ingwersen. "Моята амбиция в Уганда е да предам концепцията на фермерите, които ще могат да управляват Illuminati II, дори, ако аз не съм там след пет години.

Следващите проукти на Ingwersen са да разшири бизнеса с производство на кашмир в Перу и копринени фабрики в Камбоджа. "Секрета е да работиш в страни, където имат традиции в производството на даден вид тъкан, като част от тяхната култура. Искам да отворя вратата широко и да поканя третия свят да се присъедини към партито. Защо те да не направят печалба от апетита на запада към лукса?", задава въпроса Ingwersen.

Източници: Invest in Denmark, danishedge.dk

Други материали
Дизайн от Дания (случай от практиката)
Като в приказките
Sandra Backlund – един не обикновен плетач

Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs