Под логото "Nordic Look: Устойчива мода и дизайн" от 4 до 5 ноември т.г. в Рига се проведе Riga Fashion Week, една инициатива на офиса на Съвета на Министрите на Северните страни (Nordic Council of Ministers). Целта на инициативата е да се укрепи дизайна, модната и текстилната индустрия със създаването на съвместна платформа за устойчива мода и индустриално коопериране в клъстера.

Под егидата на Nordic Council of Ministers, националните модни институции от всички Nordic страни обединяват силите си в проекта NORDIC LOOK, за да представят най-добрите представители на модната индустрия на балтийските и руските пазари.

Една от амбициите на организаторите е да осъществи платформа за среща на играчите от модната, текстилната индустрия и дизайна в Nordic, балтийските страни, както и от северо-западна Русия, на която да се обсъди индустриалното сътрудничество за създаване на устойчива мода и маркетинг на форума NORDIC LOOK. Всяка година проекта се концентрира на дадена тема. През 2008 година избраната тема е "Традиции и Иновации".

За да оркестрират форума се обединяват The Swedish Fashion Council, the Danish Fashion Institute, Icelandic Fashion Council, Oslo Fashion Week и Helsinki Design Week. Планирането е кооридинирано от офиса на Nordic Council of Ministers’ office в Латвия, заедно с Danish Cultural Institute в Рига, градския съвет на Рига, шведското посолство в Латвия, Агенцията за инвестиции и развитие на Латвия и Балтийската модна федерация.

През изминалите неотдавна дни на Riga Fashion Week  10 модни дизайнера Petrine Lorentzen, by Petrine L и Julie Kirkegaard, SOUL MADE от Дания, Janne Renvall и Marjo Remes, MIELAND от Финландия, Linda Björg Árnadóttir и Hanna Pétursdóttir, HANNA от Исландия, Ingunn Birkeland и Daniel Sørensen от Норвегия, Linda Carlen и Diana Orving от Швеция демонстрираха плетки от Фарьорските острови, текстилни щампи с лапландски мотиви, норвежки модни облекла, декорирани с ръчно изработени мъниста, шведски набори, исландска филцова вълна и много други примери на модерния Nordic моден дизайн за всекиденвни и официални случаи. Един от дните бе посветен на семинар, в който проведоха диалог Nordic и руски професионалсти и студенти. Студенти от Института за мода и изкуство в майсторския клас "Малката черна рокля" представиха модели, които бяха коментирани от скандинавските дизайнери. Участниците в семинара, дизайнери, студенти, преподаватели, купувачи, други представители на модната индустрия и журналисти, общо 60 души, бяха запознати с нови идеи и възможности за сътрудничество със страните от региона.

Подобни материали
Колективен брандинг 
Консорциумът - инструмент за експорт на малки и средни фирми 
Португалия обяви целевите си пазари 
Моден компас
Коментари

Ако желаете да добавите коментар, моля логнете се!

© 2006 Tune - In Всички права запазениs